Sea to sky highway: highlights en bezienswaardigheden

Sea to Sky Highway highlights Garibalbi Lake

De Sea to Sky Highway is de weg die van Vancouver naar het noorden loopt en dan landinwaarts afbuigt. Deze weg staat ook wel bekend als Highway 99, de Squamish Highway, Route 99 of de Whistler Highway. Het is de  is de belangrijkste verkeersader die het gebied van de GVA (Greater Vancouver Area) verbindt met het noorden van de provincie British Columbia.

De route loopt in feite vanaf de Amerikaanse grens dwars door de GVA Vancouver, via Whistler, tot  aan Cache Creek, waar hij overgaat in Highway 97.

De naam van de Sea to sky highway

De naam Sea to Sky Highway komt voort uit het feit dat de weg begint op het niveau van de zee en leidt naar het aanzienlijk hoger deel van de Coast Mountains, waar plaatsen als Whistler, Pemberton en Lilooet liggen, hoog in de Sky.

Wanneer je vanuit Downtown Vancouver de Sea to Sky Highway wilt rijden, steek je eerst de Lion’s Gate Bridge over, waarna je Squamish/Whistler aanhoudt. Zo kom je op de Sea to Sky Highway  waar de weg vanaf de kust bij Horseshoe Bay door vijf verschillende klimaatzones wordt gevoerd, voordat je aankomt op het eindpunt, vlakbij Cache Creek.

Geschiedenis

Deze route is in feite nog best jong en is aangelegd in de jaren 60 van de vorige eeuw. Het doel was om het toerisme van de in de regio van Whistler te stimuleren. De weg liep aanvankelijk niet verder dan tot Squamish, dat met zijn schitterende ligging en omgeving al wel veel toerisme vanuit het stedelijke gebied trok.

Toen het gebied rond Whistler eenmaal was ontsloten werd in 1975 besloten de weg door te trekken naar het iets verder gelegen Pemberton. Daarna duurde het nog tot 1995 dat de weg van Pemberton helemaal doorliep naar Cache Creek en was verbonden met Highway 97.

Olympische Spelen Whistler

Met de Olympische Spelen van 2010 in Whistler in het vooruitschiet, werden voorafgaand bepaalde secties van de weg ernaartoe verbreed naar vierbaanswegen. Hoewel de route van Vancouver naar Cache Creek tegenwoordig in vijf uur te rijden is, adviseer ik je absoluut om hier meer tijd voor in te lassen, want onderweg is er zoveel moois te zien. Onderstaand som ik de highlights van de Sea to Sky Highway voor je op, waar je zeker even een kijkje moet gaan nemen.

Highlights Sea to Sky Highway

Lions Bay

Wanneer je vanuit Vancouver naar het noorden rijdt, passeer je eerst de kustplaats Horseshoe Bay. De volgende kustplaats is Lions Bay en ligt op ongeveer 10 kilometer ten noorden van Horseshoe Bay in de schilderachtige omgeving tussen de Coastal Mountains en Howe Sound.

Lions Bay is maar een heel klein plaatsje, maar heeft een bijzonder gezellig haventje, een general store, een café en een art gallery. Deze gemeenschap heeft van oudsher een aantrekkingskracht gehad op kunstenaars, schrijvers en muzikanten. Het is altijd een gezellige plek voor een korte stop.

Porteau

Vanuit Lions Bay vervolg je de weg naar het noorden en passeert daarbij het plaatsje Brunswick Beach. De bestemming is nu Porteau, het volgende dorp van de Sea to Sky Highway. Eigenlijk mag Porteau nauwelijks een dorp heten, zo klein is het. Tussen Highway 99 en de kust ligt het kleine, maar mooie Porteau Cove Provincial Park. Ook het park is heel klein en beslaat maar een oppervlakte van slechts 50 hectare. Wel zijn er prima faciliteiten, waaronder een camping, douches, toiletten, picknickplaatsen, boothellingen, vislocaties en prima mogelijkheden om te windsurfen, duiken en fietsen.

Dit parkje is een uitstekende plek voor een heerlijke lunch of om te overnachten met een camper of tent.

Britannia Beach

Wanneer je de Sea to Sky Highway vervolgt ligt net voorbij het kleine plaatsje Minaty Bay het grotere kustplaatsje Britannia Beach. Het voormalige mijnwerkersdorp werd ooit gebouwd om de arbeiders van de lokale kopermijn te huisvesten. In 1974 werd de mijn gesloten en sindsdien is deze opgesteld voor publiek. Leuk om te bezoeken!

Murrin Provincial Park

Iets meer dan twee kilometer ten noorden van Britannia Beach ligt het volgende park, Murrin Provincial Park. Net zoals Porteau Cove is Murrin Provincial Park heel klein qua oppervlakte. Wel kun je hier een schitterende hike maken: de Murrin Park Loop Trail. Murrin Provincial Park staat bekend om de prachtige klimwanden en trekt bergbeklimmers vanuit de hele wereld. Ook dit is een leuk park om te picknicken, te wandelen of waar je heerlijk kunt zwemmen in Browning Lake.

Shannon Falls Provincial Park

De Sea to Sky Highway vervolgt zich naar het noorden langs de kustlijn en vlak ten zuiden van Squamish ligt het Shannon Falls Provincial Park. In dit park vind je de op twee na hoogste watervallen van Bristish Columbia op 335 meter boven de Sea to Sky Highway.

Het park ligt direct aan de doorgaande weg, dus is geschikt voor een snelle stop om naar de waterval te kijken. Je kunt er natuurlijk ook wat meer tijd voor uittrekken en lekker gaan wandelen, klimmen, fietsen of wildlife spotten.

Squamish

Squamish is met 20.000 inwoners een aanzienlijke stad langs dit deel van Highway 99. Hier vind je prima accommodatie en faciliteiten om een paar dagen door te brengen en de omgeving te gaan verkennen. Bezoek bijvoorbeeld de Stawamus Chief, een granieten rots die hoog boven de wateren van Howe Sound uittorent. Er wordt gezegd dat dit de op een na grootste monoliet is ter wereld. Met de Sea to Sky Gondola kun je bovenop de rots komen.

West Coast Railway Heritage Park

Vlak voorbij Squamish ligt het West Coast Railway Heritage Park. Dit prachtige museumpark geeft je een inkijkje in de historie van de lokale spoorwegen. Meer dan 1.500 mensen, waaronder veel vrijwilligers, spannen zich in om het erfgoed van de lokale Canadese spoorwegen zo goed mogelijk te conserveren.

In het park kun je prachtige oude wagons, locomotieven en ander spoorwegmaterieel bekijken. Voor de kinderen zijn er veel leuke dingen te doen. Een expositie die ik persoonlijk interessant vond, is die van hoe de eerste Canadese immigranten door Canada werden getransporteerd nar de Tweede Wereldoorlog. Zij kwamen veelal met de boot aan bij Pier 21 in Halifax, en werden vervolgens per trein door heel Canada getransporteerd. Kijk op de website van West Coast Railway Heritage Park voor meer informatie.

Garibaldi Provincial Park

Garibaldi Provincial Park is een absolute must voor de natuurliefhebbers en is helemaal betoverend mooi bij zonsopkomst of zonsondergang. Het park beslaat een oppervlakte van bijna 2000 vierkante kilometer en bestaat voornamelijk uit ruige rotsformaties  die zijn ontstaan door vulkanische activiteit in een ver verleden. Vervolgens werden de ontstane gemangeld door de gletsjers van de laatste ijstijd. Wel, het resultaat mag er wezen: een schitterend park met ruig landschap en een schitterende omgeving om te wandelen naar het prachtige Lake Garibaldi.

Whistler

Ongeveer 125 kilometer ten noorden van Vancouver langs de Sea to Sky Highway ligt Whistler, het dorp dat vooral bekend is geworden door de Olympische Spelen van 2010. Deze ontzettend bekende zomer- en winterbestemming trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers vanuit de hele wereld.

Dit onuitputtelijke outdoorparadijs biedt voor elk wat wils. Of je nu wilt wandelen, mountainbiken, ziplinen of gewoon van de mooie omgeving wilt genieten, Whistler is the place to go!

Zowel tijdens de zomer als tijdens de winter is Whistler bijzonder populair. Denk bijvoorbeeld aan een wintersportreis naar Whistler of tijdens de zomer de adembenemende overtocht met de Peak 2 Peak Gondola.

Bekijk de leukste zomeractiviteiten in Whistler.

Bekijk de leukste winteractiviteiten in Whistler.

Nairn Falls Provincial Park

Op ongeveer 20 minuten rijden ten noorden van Whistler ligt het laatste provinciale park van het gebied, Nairn Falls Provincial Park. Deze regio is vooral een populaire uitvalsbasis voor budget reizigers die de toch vrij forse tarieven van de accommodaties in Whistler zelf willen ontwijken. De omliggende natuur doet absioluut niet onder voor die van Whistler en  de 60 meter hoge waterval Nairn Falls, waarnaar het park is vernoemd, is schitterend.

Joffre Provincial Park

Nadat men via Pemberton het langwerpige Lilooet Lake is gepasseerd passeer je via de Sea to Sky Highway Joffre Provincial Park. Dit park is vooral bekend vanwege het azuurblauwe water van Upper Joffre Lake en Lower Joffre Lake.

De Sea to Sky Highway kronkelt langs Duffey Lake, Seton Lake en langs de Fraser River naar eindpunt Cache Creek. Maak onderweg gebruik van de parkeerplaatsen, want de omgeving vraagt er gewoon om vastgelegd te worden. Dit is de route waar je je mooiste vakantiefoto’s maakt. Neem dat maar van me aan!

De Sea to Sky Highway nog een stuk verder door, maar dit zijn de highlights langs deze geweldige snelweg waar je echt even moet stoppen of verblijven voor een paar dagen.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van British Columbia

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies