Skiën bij Marmot Basin, Jasper

Skiën bij Marmot Basin Jasper wintersport

Het skigebied Marmot Basin is gelegen in hartje Jasper National Park en is een regio waar je niets dan respect kunt opbrengen voor het vele natuurschoon. Zeker in een winters jasje is Jasper NP een geweldige omgeving voor een wintersportvakantie in Canada. Skiën bij Marmot Basin staat garant voor prachtige uitzichten, goede sneeuwcondities en veel skiplezier!

Een skivakantie naar Jasper is bijzonder inspirerend, zeker met een adembenemend uitzicht vanaf de Eagle Ridge en vanuit de Knob Chair skilift. Ook rond het skigebied van Marmot Basin is er veel te doen, ook voor de niet-skiërs. Het is alleen de moeite waard om gewoon een eindje te gaan rijden en te genieten van de prachtige Icefields Parkway in de winter. Of bezoek een paar prachtige halfbevroren watervallen.

Skiën bij Marmot Basin, Jasper

Skien bij Marmot Basin in Jasper is bijzonder populair bij de bewoners van Edmonton. Veel mensen komen tijdens de weekends naar Jasper om heerlijk te skien en van de natuur te genieten. Voor mensen die echt voor een wintersportvakantie naar Marmot Basin gaan, is dit een veel beter alternatief dan de veel drukkere resorts van Banff, zoals Lake Louise, Sunshine Village of Mount Norquay.

Voor- en nadelen skiën bij Marmot Basin

Voordelen

  • De prachtige omgeving van het skigebied Marmot Basin en Jasper National Park.
  • De Icefields Parkway tussen Lake Louise en Jasper is geweldig tijdens de winterperiode. Alleen daarom is het al de moeite waard om vanuit Calgary Banff en Lake Louise voorbij te rijden.
  • Het skigebied van Marmot Basin is erg rustig in vergelijking met skigebieden bij Banff en de resorts in het zuidelijke deel van British Columbia. Vooral op doordeweekse dagen is het heerlijk skien, aangezien de bezoekers uit Edmonton vooral tijdens de weekenden de pistes bevolken.
  • Het skigebied biedt een redelijke prijs-kwaliteitverhouding, vooral in vergelijking met Sunshine Village en Lake Louise.

Nadelen

  • Er is geen accommodatie op de berg van het Marmot Basin.
  • Gevorderde skiers zouden meer oppervlakte willen, aangezien de grootte van het resort relatief klein is met 678 hectare.
  • De temperaturen bij Marmot Basin kunnen heel koud zijn in vergelijking met de resorts in Banff), maar dat komt de kwaliteit van de sneeuw alleen maar ten goede.

Over het resort van Marmot Basin

Wanneer je gaat skien bij Marmot Basin is heb je de beschikking over slechts 86 pistes en 675 hectare aan skibaar terrein. Dit is erg klein in vergelijking met andere skigebieden in Alberta en British Columbia. Sunshine Village is twee keer zo groot en Lake Louise 2,5 keer zo groot, maar anderzijds is Marmot Basin wel ongeveer 9 keer groter dan het kleine Mount Norquay resort. Marmot Basin heeft een hoogteverschil van 914 meter van 2.612 naar 1.698 meter hoogte, waarvan een klein deel niet geschikt is om te skiën.

Het skigebied van Marmot Basin ligt zowel boven als onder de boomgrens en dat biedt het beste van twee werelden: enerzijds de majesteit van de open bergen, anderzijds de luwte van de bomen. Er is veel variatie in terreinen, waaronder goede, geprepareerde pistes, bobbelpistes, open vlaktes, dichtbegroeide bossen, kommen, chutes, kliffen en rotsen.

De verschillende niveaus zijn gelijkmatig verspreid over het gebied met 30% voor beginners, 30% voor gevorderde, 20% voor de vergevorderde skiërs en 20% double black diamond.

Het skigebied Marmot Basin heeft 7 liften waaronder 2 snelle vierpersoons stoeltjesliften. De enige ouderwetse stoeltjeslift is de Knob Chair die werd gebouwd in 1976. Deze is zo traag dat je bij wijze van spreke beter naar boven kunt klimmen. Toch lijkt niemand zich er druk om te maken, aangezien deze lift je naar het bovenste deel van Marmot Peak brengt en fantastische uitzichten geeft bij helder weer.

Sneeuwkwaliteit en hoeveelheid

Net als op de andere skiresorts van Alberta sneeuwt het niet buitengewoon veel bij Marmot Basin in Jasper. Met slechts 4 meter sneeuwval per seizoen houdt het niet over. Als het echter wel sneeuwt, blijft de kwaliteit dagenlang goed, mede door de hoge ligging en de steenkoude temperaturen. Ook de ligging op het (noord)oosten zorgt ervoor dat de sneeuw overdag nauwelijks smelt door stralingswarmte. Marmot Basin Resort had de hoogste ligging van alle skigebieden van Canada, totdat Mt Baldy in BC werd heropend en Marmot Basin verslaat met 28 meter.

Bereikbaarheid Marmot Basin

Marmot Basin Resort ligt op 21 kilometer (20-30 minuten rijden) ten zuiden van de Jasper, midden in het Jasper National Park. Tussen Jasper en het skigebied rijden er pendelbussen die de grotere hotels afrijden om wintersporters te vervoeren.

Jasper ligt op slechts 26 kilometer van de grens met British Columbia en 288 km ten noordwesten van Banff, 365 km ten zuidwesten van Edmonton en 412 km ten noordwesten van Calgary. Er zijn diverse transportdiensten vanuit de verschillende windrichtingen, waardoor een huurauto overbodig is. Toch biedt een huurauto meer flexibiliteit, wanneer je ook andere plekken wilt bezoeken of even boodschappen wilt doen. De meest voor de hand liggende aanvliegluchthavens zijn Edmonton en Calgary.

Accommodatie in Jasper

Er is geen accommodatie beschikbaar op de berg bij Marmot Basin. De belangrijkste accommodatie ligt op 21 kilometer afstand in Jasper. En die is er dan ook ruim voldoende aangezien het toerisme hier het hele jaar doorgaat. Tijdens de zomer is het in Jasper druk, maar in de winter is het rustiger.

De accommodatie is verkrijgbaar in alle prijsklassen en loopt uiteen van backpackershostels tot duurdere hotels.

Voorzieningen op het resort

De voorzieningen op het resort zijn de hoofdhut en aan de onderzijde van het skigebied, evenals twee lodges halverwege het skigebied. Bij alle drie de lodges kun je lekker eten en op het terras van de Marmot’s Eagle Chalet is het goed toeven in het zonnetje.

Andere voorzieningen in het skigebied zijn een kinderopvang, een verhuur- en reparatiewerkplaats voor materiaal, een winkel en een skischool voor ski- en snowboardlessen.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies