Skiën bij Mount Norquay, Banff

Skiën bij Mount Norquay Banff

Het skiresort Mount Norquay (spreek uit Nor-kwai) ligt precies aan de andere kant van de Trans Canada Highway van het plaatsje Banff. In feite is er niet eens sprake van een skigebied, maar eerder een skihelling en daarmee is Mount Norquay absoluut geen concurrentie voor de nabijgelegen resorts van Sunshine Village en Lake Louise. Skiën bij Mount Norquay doe je om bepaalde redenen.

Mount Norquay heeft namelijk ook voordelen ten opzichte van de andere skigebieden. Ten eerste ligt het direct buiten Banff, dus de reistijd ernaartoe bedraagt net tien minuutjes tegenover 25 minuten en 45 minuten voor respectievelijk Sunshine Village en Lake Louise. Doordat de meeste verwende skiërs naar de andere resorts trekken, is het bij Norquay relatief rustig waardoor er nauwelijks sprake is van wachttijden bij de liften.

Door de rust is het skiën bij Mount Norquay ideaal voor gezinnen. Bovendien heeft het een tubing heuvel, een heel leuke skischool en uitstekende, goedkope kinderopvang.

Trek na het lezen van deze informatie niet direct de conclusie dat je Norquay wel kan overslaan. Ga als je op skivakantie naar Banff gaat zeker één of twee dagen skiën bij Mount Norquay. Zolang je er niet al te hoge verwachtingen bij hebt, is het een heerlijke plek om op te warmen voor de andere skilocaties bij Banff. En vanaf Mount Norquay heb je een schitterend uitzicht over het dal.

Voor- en nadelen van skiën bij Mount Norquay

Voordelen

  • De korte afstand vanuit hartje Banff naar Mt Norquay Ski Resort is een groot voordeel.
  • Banff Norquay is ideaal voor beginnende skiërs, maar er zijn ook goede afdalingen voor gevorderden.
  • Het is over het algemeen zeer rustig, zelfs in het weekend, dus je hebt alle ruimte voor jezelf en je gezin of vrienden.
  • Skipassen, lessen en kinderopvang zijn redelijk betaalbaar en de skipassen zijn ook te gebruiken op de resorts van Lake Louise en Sunshine Village.
  • Norquay is een goed alternatief voor de andere Banff resorts bij slecht weer.

Nadelen

  • Bij Mt Norquay valt niet veel sneeuw. Het resort moet het voor 85% hebben van de sneeuwkanonnen die het ter beschikking heeft.
  • Het oppervlak van het terrein is niet erg groot, zo’n 77 hectare.

Over skiën bij Mount Norquay

Mt. Norquay in Banff heeft slechts 5 liften, waarvan er slechts één een snelle vierpersoons lift is. Het Norquay Ski Resort heeft een verticaal verloop van 503 meter en slechts 28 afdalingen, verspreid over het gehele terrein. Om de zaken in perspectief te plaatsen: het oppervlak is slechts 5% van dat van het Lake Louise Ski Resort en iets meer dan 5% van de grootte van het Sunshine Village Ski Resort.

Het Mount Norquay resort heeft afdalingen voor alle niveaus, maar het is het meest geschikt voor beginners en enigszins gevorderden. Hoewel 44 procent van de afdalingen als zwart of dubbelzwart te boek staat, zullen de meest ervaren skiërs en snowboarders voor de middag al verveeld zijn.

Aangezien het skigebeid van Mt Norquay beneden de boomgrens ligt, zijn er een paar afdalingen tussen de bomen en zijn er ook een paar boekelpistes, maar de geprepareerde pistes zijn het paradepaardje.

Op de dagen dat het weer slecht is, heeft Mt Norquay een groot voordeel ten opzichte van Lake Louise en Sunshine Village. Door de ligging tussen de bomen, is er veel beschutting waardoor het skiplezier nauwelijks wordt belemmerd. Voor kinderen zijn er bovendien leuke tubing banen.

Sneeuwkwaliteit en –hoeveelheid

Wanneer je gaat skien bij Mount Norquay is het belangrijk in te calculeren dat de sneeuwhoeveelheid niet overhoudt. Met slechts drie meter sneeuw gemiddeld per seizoen, is Norquay echt aangewezen op sneeuwkanonnen. Natuurlijk is de lage ligging een belangrijke oorzaak van de kleine sneeuwhoeveelheid.

Verder heeft Mount Norquay de reputatie van ijzige hellingen en zijn perfect voor racetraining!

Waar ligt Mt Norquay?

Norquay ligt op 6 kilometer buiten de rand van Banff. Door de Trans Canada Highway over te steken kun je via de slingerweggetjes Mt Norquay oprijden. Vanaf de luchthaven van Calgary is het 120 kilometer rijden. Als je geen beschikking over een auto hebt, kun je met shuttlebussen vanuit verschillende hotels in Banff naar het skigebied.

Accommodatie bij Mount Norquay

Op de berg bij het skigebied is geen accommodatie beschikbaar, maar dat is ook eigenlijk niet nodig, aangezien je na het skiën binnen een kwartier op je hotelkamer kunt zijn. Er zijn ook toeristen die verblijven in het goedkopere Canmore en van daar naar de skiresorts in Banff rijden. De reistijden zijn wel wat langer, maar het is de overweging waard.

Beschikbare voorzieningen

De faciliteiten van het skigebied Mt Norquay zijn niet overweldigend, maar voorzien in de basisbehoeften. Dagjesmensen zijn in de regel niet heel veeleisend. De meeste voorzieningen zijn te vinden in de Cascade Day Lodge, met een cafetaria en een pub met prachtig uitzicht op de hellingen en de omliggende bergen. Andere faciliteiten zijn ski- en snowboardverhuur, een ski- en snowboardschool, kinderopvang en een kleine winkel.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies