Skiën bij Sunshine Village, Banff

skien bij Sunshine Village Banff

Het Sunshine Village Ski Resort vlakbij Banff, Alberta is samen met Lake Louise verreweg een van de betere skibestemmingen van Canada. Het adembenemende landschap van Banff National Park, de goede sneeuwzekerheid en de uitstekende voorzieningen maken Sunshine Village tot een geliefde skibestemming voor zowel Canadezen als voor de steeds groeiende toeristenaantallen vanuit Europa. Skiën bij Sunshine Village garandeert een geweldige ski- of snowboardervaring.

Skiën bij Sunshine Village in Banff blijft niet beperkt tot het skiën of snowboarden zelf. De faciliteiten, de accommodatie en het nabijgelegen Banff bieden alles wat een veeleisende en verwende wintersporter zich maar kan wensen.

Over skiën bij Sunshine Village

Het Sunshine Village Resort is een mekka voor skiërs en snowboarders. Er is voor alle niveaus genoeg uitdaging, van beginners tot de meest extreme skiër. Deze laatste heeft de laatste toegang tot een aantal zenuwslopende backcountry-achtige afdalingen.

Het is natuurlijk overbodig om te vertellen dat als je gaat skien bij Sunshine Village,  dat het nabijgelegen stadje Banff een geliefde bestemming is om gezellig te gaan shoppen, heerlijk uit eten te gaan of om gewoon te flaneren langs de gezellige brede boulevard.

Zowel Banff en Sunshine Mountain zijn ongelooflijk populair en jaarlijks trekken duizenden en duizenden skiërs en snowboarders hiernaartoe om de pistes te bevolken. Het is dan ook niet gek dat er hier in de omgeving altijd een gezellige drukte is.

Voor- en nadelen van  skiën bij Sunshine Village

Voordelen

 • Sunshine Village Resort ligt in een prachtig landschap.
 • De grote bonus is dat Sunshine Village over accommodatie beschikt op de berg zelf, de Sunshine Mountain Lodge. Bij de andere skibestemmingen in Banff is dat niet het geval.
 • De nabijheid van Banff en de andere twee skigebieden van Banff is een pluspunt.
 • Het terrein is groot en divers en er zijn veel snelle liften.
 • De sneeuwkwaliteit en -hoeveelheid is over het algemeen beter dan bij de skiresorts van Mount Norquay en Lake Louise.

Nadelen

 • Sunshine Village is populair vanwege de gunstige afstand tot Calgary. Hierdoor kan het tijdens de weekends erg druk worden, dus houd daar rekening mee.
 • Het terrein heeft verschillende vlakke plekken die met name snowboarders kunnen irriteren, vooral als er verse sneeuw ligt.
 • Het resort heeft niet zoveel terrein om tussen de bomen door te kunnen skiën.

Je kan het als een voor- of nadeel beschouwen, maar als je gaat skiën bij Sunshine Village kunnen de temperaturen dalen tot zeer diepe waarden, soms wel min 40. Dit komt door de hoge ligging. De kwaliteit van de sneeuw is hierdoor aanzienlijk beter dan in de omliggende skiresorts, maar kan voor sommigen minder aangenaam aanvoelen.

Net als de andere skigebieden in Banff is het vaak bruut koud. Dit is geweldig voor de sneeuwcondities, maar mogelijk niet zo goed voor je huid.

Hoewel de Sunshine Mountain Lodge op het resort zelf ligt, zijn de avondactiviteiten en eetgelegenheden een beetje beperkt, dus ben je veeleisend, dan moet je toch echt even naar Banff rijden. .

Over snowboarden en skiën bij Sunshine Village

Het skigebied van Sunshine Village is op alle vlakken geweldig en is ook behoorlijk uitgebreid. Het resort heeft een oppervlakte van 1.358 hectare met een totaal van 115 pistes. Met 12 liften waarvan 6 snelle vierpersoons stoelliften is er weinig wachttijd en ook is er de beschikking over een  hogesnelheidsgondel, hoewel deze uitsluitend bestemd is voor de toegang tussen de parkeerplaats beneden en het skigebied bovenop de berg is.

Het is mogelijk om vanaf het resort helemaal naar beneden naar de parkeerplaats te skiën. Het totale hoogteverschil is dan 1.070 meter.

Het totale skigebied ligt verdeeld over drie bergen en de afdalingen zijn niet bijzonder lang. Er kan veel afstand worden afgelegd, maar sommige van de afdalingen hebben enkele vlakke delen, waardoor de vaart er wel erg uit gaat. Dit is natuurlijk met name een nadeel voor snowboarders.

Het skiterrein van Sunshine Village heeft veel variatie met boven- en onderliggende hellingen, trimmers, bowls, open plekken en drops. Het opzet van het terreinpark is ook behoorlijk indrukwekkend.

De verdeling van de pistes qua niveau is als volgt:

 • 20% beginnersniveau
 • 55% gevorderd
 • 25% vergevorderd/expert

Verspreid over het gebied is er meer dan voldoende keuze voor zowel beginners als gevorderden en vooral voor de ervaren skiërs of snowboarders is Goats Eye Mountain bijzonder geschikt met steile hellingen, corduroy, bumps en gladed runs. Als je over de juiste lawine-uitrusting beschikt, zijn er ook extreme afdalingen zoals de Delirium Dive en Wild West, hoewel de laatste meestal gesloten is. Bekijk de promovideo van Sunshine Village Ski Resort.

Sneeuwkwaliteit en – hoeveelheid

De sneeuwkwaliteit bij Sunshine Village is absoluut ‘outstanding’, zoals de Canadezen het zelf noemen, zeker ten opzichte van de andere skigebieden van Banff. De temperaturen zijn vaak erg laag en op hoogte is het vaak is het bewolkt, waardoor de sneeuw lang goed blijft na een sneeuwval.

Ook als het op sneeuwhoeveelheid aankomt, neemt Sunshine Village plek nummer 1 in voor de regio. Met ongeveer 6-7 meter gemiddeld per seizoen is de sneeuwzekerheid ronduit geweldig.

Bereikbaarheid van Sunshine Village

Sunshine Village ligt in het Banff National Park in de Canadese Rockies, 15 km ten zuidwesten van het stadje Banff. Vanaf de luchthaven van Calgary rijd je via de Trans Canada Highway en ben je in ongeveer anderhalf uur bij Sunshine Village.  De parkeerplaats van resort ligt nog net in de provincie Alberta, maar andere delen van het skiresort liggen in de provincie British Columbia.

Andere skigebieden bij Banff

Sunshine Village is een van de drie skiresorts van Banff. De andere zijn Mount Norquay en Lake Louise. Op alle drie de resorts kun je met een uitwisselbare skipas gebruik maken van de liften. Tussen de verschillende gebieden rijden shuttlebussen.

Accommodatie Sunshine Village

Sunshine Village is de enige uitzondering in de regio Banff waar je vanaf de pistes zo je bed in kan duiken. Er is echter maar één accommodatieoptie, de Sunshine Mountain Lodge.

Daarnaast is er veel accommodatie in Banff zelf, bij Lake Louise of in het nabijgelegen plaatsje Canmore. Aangezien deze regio natuurlijk het gehele jaar door toeristisch is, zijn er veel overnachtingsmogelijkheden in elke prijsklasse. Je kan gaan voor een backpackershostel, maar ook voor een kamer van 1000 euro in het Fairmont Chateau Lake Louise.

TIP: door ergens centraal gelegen te overnachten, is het eenvoudiger om de verschillende skiresorts van Banff te bezoeken.

Faciliteiten op het resort

Als je gaat skiën bij Sunshine Village zijn er verbazingwekkend weinig voorzieningen voor een resort dat verder zulke geweldige eigenschappen heeft. Dit komt doordat het gros van de bezoekers dagjesmensen is en er over het algemeen niet veel behoefte is aan veel voorzieningen.

De basisfaciliteiten omvatten verschillende eetgelegenheden, zowel aan de basis als bovenop de berg, een skischool, een paar winkels en verhuur van materiaal en kinderopvang.

Als je in Banff zelf verblijft, zijn er veel meer opties voor faciliteiten en services, waaronder een bruisend nachtleven en een enorm aanbod aan winkeltjes en barretjes om jezelf urenlang te vermaken.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies