Sooke Flow Pipe, Romeins aquaduct op Vancouver Island?

Sooke Flow Pipe Trail Vancouver Island

De Sooke Flow Pipe, ook wel de Sooke Flowline, is een vreemdsoortig bouwwerk dat je allerminst op Vancouver Island verwacht aan te treffen. Het verlaten betonnen bouwwerk slingert zich over een afstand van maar liefst 44 kilometer door de  Sooke Hills op Vancouver Island.

Bouw van de Sooke Flow Pipe

Tot het begin van de twintigste eeuw hadden de meren Elk Lake en Beaver Lake de hoofdstad Victoria voorzien van water. Op een zeker moment zag men in dat deze meren niet langer konden voorzien in de behoefte door de groei van de stad. De filtervijvers hadden te weinig capaciteit en zuchtten onder de steeds maar toenemende waterbehoefte.

In 1912 onteigende de stad 40 grondeigenaren rond Sooke Lake en plaatste een order bij de Pacific Lock Joint Pipe Company in om de betonnen pijpsegmenten te gieten om een pijpleiding aan te leggen. Tussen 1911 en 1915 werkten maar liefst meer dan 400 werknemers aan dit enorme project op Vancouver Island.

De betonnen buis bevindt zich bijna volledig op een constante hoogte. Hoewel de cijfers variëren, ligt de helling van Sooke Lake naar Humpback tussen 0,0947% en 0,119% wanneer de omgekeerde hevels worden uitgesloten. In de fabriek bij Coopers Cove werden in totaal 26.000 ronde betonsegmenten geproduceerd.

Fiasco

De Sooke Flow Pipe is in zijn hele bestaan nooit efficiënt geweest. Toen de kranen in 1915 werden geopend, was het water dat erdoorheen kwam van hoge kwaliteit, maar al snel kwam men achter de eerste niet al te onbelangrijke mankementen: over de hele afstand naar Victoria vond er een waterverlies plaats van 50-75%, afhankelijk van het seizoen en de temperatuur.

Gedurende de lange zomers was het waterverlies beperkt, maar het bleef pleisterplakkerij. De koppelingen tussen de betonnen segmenten werden provisorisch met stroken materiaal omwonden, waarna er een metalen strip omheen werd geklemd.

De winter van 1915-16 vormde de echte uitdaging. Door aardverschuivingen waren delen van het nieuw aangelegde traject weggespoeld. De reparaties waren destijds nog lastig uit te voeren, want de spoorlijn die vrijwel parallel aan de Sooke Flow Pipe lag, werd pas later aangelegd.

De pijplijn bleek een fiasco en bijzonder kwetsbaar. Veel lekken en schade werden veroorzaakt door  vallende bomen en rotsen. Zoals je waarschijnlijk zal verwachten is de pijplijn niet meer in gebruik. Doordat de Sooke Flowline (nog) geen cultureel erfgoed is, ligt deze nu te vergaan.

De Sooke Flowline Trail

Sooke Flow Pipe route Tegenwoordig is de route die het aquaduct aflegt een populaire wandelroute. Gezien de mate waarin de pijplijn waterpas moest liggen maakt dat het wandeltraject vrijwel geen reliëf heeft en eenvoudig te lopen is. Je kunt over vrijwel de hele afstand over de pijp lopen. Een routebeschrijving vind je hier.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Vancouver Island

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies