Soorten beren spotten in Canada

Soorten beren in Canada

Beren spotten in Canada is natuurlijk een van de voornaamste redenen waarom je op vakantie naar Canada gaat. Wie wil dat nou niet? Het is geweldig om die toch wel lief lijkende knuffelberen in hun natuurlijke habitat te kunnen zien. In dit blog leg ik je uit welke soorten beren er in Canada leven en hoe je ze kan herkennen.

Soorten beren in Canada

Grofweg leven er in Noord-Amerika drie soorten beren. De meest voorkomende hiervan is de Amerikaanse zwarte beer (Ursus americanus). Ondanks zijn naam, kan deze zwarte beer verschillende tinten hebben, uiteenlopend van zwart tot bruin en zelfs wit! De zwarte beer komt voor in alle provincies en territoria van Canada, met uitzondering van Prince Edward Island.

De grizzlybeer, ook wel bruine beer (Ursus arctos), is alleen te vinden in de westelijke provincies en territoria, in British Columbia, Alberta, Yukon en Northwest Territories. De grizzlybeer kent een ondersoort, die leeft langs de kuststrook. Deze soort wordt vaak de bruine of Kodiakbeer genoemd. Ze zijn vaak nog een slag groter dan de grizzlies die in het binnenland leven.

De Kodiakbeer is in feite een beer die alleen op het Alaskaanse archipel van Kodiak voorkomt. Het zijn de allergrootste beren die voorkomen op het Noord-Amerikaanse continent. Je kan het je voorstellen als een uit zijn krachten gegroeide grizzly. Sommige biologen vinden dat de bruine beren op Kodiak Island lang genoeg geïsoleerd hebben geleefd om te worden beschouwd als een aparte ondersoort (Ursus arctos middendorffi).

De ijsbeer (Ursus maritimus) leeft in de noordelijke gebieden van Canada. Wereldwijd leven er ongeveer 25.000 ijsberen in de noordelijke gebieden van Canada, Alaska, Rusland, Noorwegen en Groenland. De wereldwijde ijsberenbevolking is relatief stabiel. Wil je ijsberen spotten? Dan moet je in de herfst naar Churchill, Manitoba, ‘the Bear Capital of the World’.

Verschillende soorten beren spotten

Hoe kun je de verschillende beren herkennen als ze zoveel verschillende tinten kunnen hebben?

Zwarte beren en grizzlyberen zijn lastig in formaat te onderscheiden. Hoewel grizzlyberen qua bottenstructuur aanzienlijk forser zijn gebouwd, kan een zwarte beer toch in volume aanzienlijk groter zijn.

Het is net afhankelijk van wanneer je een beer spot. Een zwarte mannetjesbeer kan in de herfst, vlak voordat hij gaat overwinteren en zichzelf lekker heeft volgevreten, wel 400 kilo wegen. Een vrouwelijke grizzly die zojuist uit haar winterslaap komt, kan maar 130 kilo wegen. Dit even ter illustratie, want daarom is het belangrijk dat je de soorten beren aan hun uiterlijke kenmerken herkent.

De beste kenmerken waaraan je de verschillende soorten beren kunt herkennen, zijn de omvang van de schouders, het profiel en de lengte van de klauwen. De grizzlybeer heeft namelijk een uitgesproken bult op de schouders, de zwarte beer niet. Ook heeft de grizzlybeer een ‘platter’ en meer gedrongen gezicht, korte ronde oren en aanzienlijk grotere, vooral bredere klauwen dan een zwarte beer.

Op de website van de International Association for Bear Research & Management vind je alle informatie van de verschillende soorten beren in de wereld.

Heb je een ontmoeting met een beer? Wat moet je dan doen? Lees ons blog Veilig in Bear Country

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies