Naar Spirit Island met de Maligne Lake Cruise

Spirit Island Maligne Lake Cruise Jasper National Park

De omgeving van het plaatsje Jasper in de Rocky Mountains staat bol van de bezienswaardigheden die alleen maar te beschrijven zijn met superlatieven. Zo ook het prachtige Maligne Lake met het kleine maar magische Spirit Island.

Wat fascineert mensen toch zo aan dit kleine (schier)eilandje? Hoe komt het dat mensen vanuit de hele wereld helemaal naar Maligne Lake reizen om Spirit Island te kunnen zien? Het is tenslotte een van de meest gefotografeerde plaatsen in Canada. Hoe heeft het ooit zo  kunnen komen?

De beroemde foto van Spirit Island

In de jaren 40 stuurde het bedrijf Kodak de fotograaf Peter Gales op pad om mooie foto’s te maken. Deze beelden zouden gebruikt worden ter promotie van het merk. Gales trok natuurlijk naar een van de meest fotogenieke natuurparken ter wereld: Jasper National Park.

Eén opname die hij maakte was die van een klein eiland in Maligne Lake. De foto werd vergroot tot de grootte van een enorme muur en deze werd weergegeven in het Grand Central Station in New York City. Miljoenen mensen raakten gecharmeerd van de eenvoud, maar toch ook de ongekende schoonheid van dit stukje natuur.

De faam van het eilandje verspreidde zich snel. Door de jaren heen heeft deze setting zijn weg gevonden naar talloze reisbrochures, ansichtkaarten en toeristische advertenties. De foto van Spirit Island is synoniem geworden aan het prachtige natuurschoon van Jasper National Park en eigenlijk heel Canada.

Het eilandje wordt tegenwoordig, 70 jaar later, beschouwd als een van de meest gefotografeerde plekken in heel Canada. Als er één plaats het verdient om iconisch te worden genoemd, dan is het Spirit Island wel! Bekijk de video voor een impressie.

Weetjes over het eilandje

  • Apple heeft in 2014 nog een afbeelding van Spirit Island gebruikt toen ze de nieuwe iPad introduceerden. Hiermee wilden ze laten zien dat deze over verbeterde fotografiemogelijkheden beschikte.
  • In feite is Spirit Island helemaal geen eiland. Alleen in de vroege zomer, wanneer de waterstanden hoog genoeg zijn door het vele smeltwater, is het een eilandje. Gaandeweg de zomer daalt het waterpeil, waardoor het eilandje met de wal verbonden is. Spirit Island ligt in het hart van wat een “box canyon” wordt genoemd, een smalle kloof met een vlakke bodem en verticale muren.
  • De naam Spirit Island is niet afkomstig uit de moderne tijd, maar is afkomstig van de lokale First Nations van de Stoney Nakoda. Die geloven namelijk dat de bergen fysieke voorstellingen van hun voorouders zijn. Het feit dat Spirit Island aan drie zijden wordt omringd door één en dezelfde bergketen is zeer zeldzaam en dat maakt het bijzonder belangrijk voor de Stoney Nakoda.
  • Het eiland is uitsluitend per boot bereikbaar en ligt op zo’n 14 kilometer vanaf het Maligne Lake paviljoen. Het koude meer wordt omringd door steile bergwanden met hoge toppen en een gletsjer. Het best kun je de Maligne Lake Cruise doen om bij het eilandje te komen. Er is ook een optie om een kajak te huren, maar 14 kilometer heen en weer terug peddelen is een beetje teveel van het goede.

Maligne Lake Cruise naar Spirit Island

Van blauw naar smaragd…Maligne Lake is een langgerekt meer van wel 22 kilometer lang. De kleur van het water verandert al naar gelang je dichterbij de gletsjer komt die het meer voedt. Bij de steiger waar je op de Maligne Lake Cruise stapt, is het water nog blauw. Hoe verder zuidwaarts je reist op het meer en hoe dichter je bij gletsjer komt en hoe groener het water wordt door het gletsjergruis dat in het water zweeft.

De Maligne Lake Cruise kost $74 voor een volwassene, kinderen van 6-15 jaar oud kunnen voor $34 mee en kinderen onder de 6 jaar zijn gratis.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies