Spotted Lake of Lake Khiluk, Osoyoos, British Columbia

Spotted Lake, Osoyoos British Columbia

Helemaal in het zuiden van British Columbia ligt een klein meertje. Op slechts 10 kilometer van de Amerikaanse grens vlak langs de Crowsnest Highway ligt Spotted Lake, ook wel Lake Khiluk, de naam die de inheemse bevolking heeft gegeven aan deze bijzondere plek. Dit meertje is heel rijk aan een grote verscheidenheid aan mineralen, waaronder calcium, natriumsulfaten en magnesiumsulfaat.

Elk voorjaar begint het als een gewoon meertje, maar naarmate het water verdampt onder invloed van de zomerwarmte worden de kleuren veroorzaakt door de mineralen steeds feller. Dit feller worden komt doordat de concentratie van de mineralen in het water toeneemt.

Tijdens de zomer is er door de verdamping van het water niet eens meer sprake van een meer, maar eerder van een fiks aantal felgekleurde kleine vijvers. De kleuren varieren van blauw tot groen tot geel, afhankelijk van de minerale samenstelling van elke afzonderlijke plek.

Geologie van Lake Khiluk

Lake Khiluk is een zout endoreïsch meer, wat betekent dat het geen uitstroom heeft en uitsluitend gevoed wordt door ondergrondse bronnen en neerslag. Het meer beslaat een oppervlakte van ongeveer 15 hectare en is relatief ondiep, met een maximale diepte van ongeveer 3 meter.

Wat Lake Khiluk zo uniek maakt, zijn de mineralenafzettingen die zich rondom de randen hebben gevormd. Deze afzettingen zijn ontstaan ​​door eeuwenlange verdamping en neerslag, waardoor een prachtige mozaïek van kleurrijke plekken is ontstaan.

De plekken bestaan eigenlijk uit mineralenafzettingen, gecreëerd door de hoge concentraties mineralen en zouten in het water van het meer. De minerale samenstelling van het meer omvat onder andere calcium, magnesium, natrium en sulfaten. Deze mineralen worden geconcentreerd naarmate het water gedurende de warme maanden verdampt en een restant van kleurrijke mineralen en zouten achterblijft.

De kleuren van de mineralenplekken zijn afhankelijk van de specifieke minerale samenstelling en de hoeveelheid zonlicht en water die aanwezig zijn. De blauwe plekken bevatten ​​veel magnesiumsulfaat, terwijl de groene plekken vaak veel magnesiumsulfaat en calciumcarbonaat bevatten.

De unieke minerale samenstelling en opvallende patronen van Lake Khiluk hebben de locatie tot een belangrijke locatie gemaakt voor wetenschappelijke studie. Wetenschappers zijn vooral geïnteresseerd in het begrijpen van hoe de mineralenafzettingen worden gevormd en in de loop der tijd veranderen en wat we kunnen leren over de geologische processen die het oppervlak van onze planeet vormen.

De geschiedenis van Spotted Lake

Het bijzondere meertje is van oudsher een heilige plaats voor de First Nations People uit de regio van Osoyoos die vroeger al werd gebruikt voor genezingsrituelen. Hun overtuiging is dat elk van de verschillende cirkelvormige vijvers zijn eigen unieke geneeskrachtige en helende eigenschappen heeft.

Het land rond het meer was 40 jaar lang in privébezit, maar in 2001 zorgde de federale overheid dat het meer en de omliggende grond weer ten goede kwam van de lokale Okanagan First Nations. Hiermee is het historisch belangrijke stuk land beschermd tegen ontwikkeling, zodat toekomstige generaties van de Okanagan-natie gebruik kunnen blijven maken van het meer.

Het feit dat het gebied weer terug is in de handen van de oorspronkelijke bewoners, zorgt er ook voor dat bezoekers dit wonderlijke natuurverschijnsel kunnen blijven zien. Als je meer wilt weten over de Okanagan First Nations, dan is het Nk’Mip Desert Cultural Center een geweldige plek om te bezoeken en meer te leren over hun rijke culturele geschiedenis.

Munitie

Spotted Lake was tijdens de Eerste Wereldoorlog een belangrijke locatie voor de winning van mineralen om buskruit te maken. De mineralen werden gedolven door Chinese arbeiders, die elke dag tot wel één ton zout aan het oppervlak van het meer onttrokken. Het zout met de mineralen uit het meer werd verscheept naar munitiefabrieken in Oost-Canada om vervolgens te worden verscheept naar het front.

Het verhaal doet de ronde dat er voorafgaand aan deze ‘plundering’ een nog veel groter kleurenpalet was in het meer en dat het nog vele malen mooier was dan het tegenwoordig is.

Hoe kom je bij Spotted Lake?

Spotted Lake ligt in het beschermde gebied van de South Okanagan Grasslands. Om bij het meer te komen vanuit Osoyoos volg je Highway 3 gedurende 10 kilometer. Het meer zelf ligt op privéterrein, maar vlak langs de doorgaande weg, zodat je het meertje prima kunt zien. Wees echter voorzichtig met het doorgaande verkeer als je hier wilt stoppen langs de snelweg.

Een bezoek aan Spotted Lake is een absolute aanrader als je in de regio bent en zeker voor de mensen die de Okanagan Valley bezoeken en op doortocht zijn, is een stop langs de weg een kleine moeite om dit unieke stukje natuur te kunnen zien. Als je vooraf nog informatie wilt inwinnen over het meer, bezoek dan de British Columbia Visitor Centre in Osoyoos.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van British Columbia

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies