Spotted Lake, British Columbia

Spotted Lake, Osoyoos British Columbia

Helemaal in het zuiden van British Columbia ligt een klein meertje. Op slechts 10 kilometer van de Amerikaanse grens vlak langs de Crowsnest Highway ligt Spotted Lake. Dit meertje is heel rijk aan een grote verscheidenheid aan mineralen, waaronder calcium, natriumsulfaten en magnesiumsulfaat.

Elk voorjaar begint het als een gewoon meertje, maar naarmate het water verdampt onder invloed van de zomerwarmte worden de kleuren veroorzaakt door de mineralen steeds feller. Dit feller worden komt doordat de concentratie van de mineralen in het water toeneemt.

Tijdens de zomer is er door de verdamping van het water niet eens meer sprake van een meer, maar eerder van een fiks aantal felgekleurde kleine vijvers. De kleuren varieren van blauw tot groen tot geel, afhankelijk van de minerale samenstelling van elke afzonderlijke plek.

De geschiedenis van Spotted Lake

Het bijzondere meertje is van oudsher een heilige plaats voor de First Nations People uit de regio van Osoyoos die vroeger al werd gebruikt voor genezingsrituelen. Hun overtuiging is dat elk van de verschillende cirkelvormige vijvers zijn eigen unieke geneeskrachtige en helende eigenschappen heeft.

Het land rond het meer was 40 jaar lang in privébezit, maar in 2001 zorgde de federale overheid dat het meer en de omliggende grond weer ten goede kwam van de lokale Okanagan First Nations. Hiermee is het historisch belangrijke stuk land beschermd tegen ontwikkeling, zodat toekomstige generaties van de Okanagan-natie gebruik kunnen blijven maken van het meer.

Het feit dat het gebied weer terug is in de handen van de oorspronkelijke bewoners, zorgt er ook voor dat bezoekers dit wonderlijke natuurverschijnsel kunnen blijven zien. Als je meer wilt weten over de Okanagan First Nations, dan is het Nk’Mip Desert Cultural Center een geweldige plek om te bezoeken en meer te leren over hun rijke culturele geschiedenis.

Munitie

Spotted Lake was tijdens de Eerste Wereldoorlog een belangrijke locatie voor de winning van mineralen om buskruit te maken. De mineralen werden gedolven door Chinese arbeiders, die elke dag tot wel één ton zout aan het oppervlak van het meer onttrokken. Het zout met de mineralen uit het meer werd verscheept naar munitiefabrieken in Oost-Canada om vervolgens te worden verscheept naar het front.

Het verhaal doet de ronde dat er voorafgaand aan deze ‘plundering’ een nog veel groter kleurenpalet was in het meer en dat het nog vele malen mooier was dan het tegenwoordig is.

Hoe kom je bij Spotted Lake?

Spotted Lake ligt in het beschermde gebied van de South Okanagan Grasslands. Om bij het meer te komen vanuit Osoyoos volg je Highway 3 gedurende 10 kilometer. Het meer zelf ligt op privéterrein, maar vlak langs de doorgaande weg, zodat je het meertje prima kunt zien. Wees echter voorzichtig met het doorgaande verkeer als je hier wilt stoppen langs de snelweg.

Een bezoek aan Spotted Lake is een absolute aanrader als je in de regio bent en zeker voor de mensen die de Okanagan Valley bezoeken en op doortocht zijn, is een stop langs de weg een kleine moeite om dit unieke stukje natuur te kunnen zien. Als je vooraf nog informatie wilt inwinnen over het meer, bezoek dan de British Columbia Visitor Centre in Osoyoos.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van British Columbia

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies