Stanley Park, Vancouver City, oase in de drukke stad

Stanley Park Vancouver City

Stanley Park is het prachtig gelegen schiereiland aan de noordwestelijke rand van het centrum van Vancouver City en wordt vaak genoemd in het rijtje van de mooiste stadsparken ter wereld. Jaarlijks trekt het park ongeveer 8 miljoen bezoekers.

Over het heerlijke Stanley Park

Met een paar prachtige stadsstranden, kilometers goed onderhouden verharde en onverharde paden, het grootste aquarium van Canada en een scala aan niet te missen kindvriendelijke plekken (waaronder een zwembad, waterpark en miniatuurtrein), is Stanley Park niet alleen een van de mooiste, maar ook een van ’s werelds grootste stadsparken.

Het park maakt deel uit van de Vancouver Seawall, de prachtige route die langs vrijwel de gehele oever van de haven van Vancouver City loopt. Met zijn altijd bloeiende perken en ongeveer 500.000 ceder-, sparrenbomen, is Stanley Park al bijna 130 jaar de groene oase voor de bewoners van Vancouver.

Veel Vancouverites, zoals de inwoners van de stad Vancouver ook wel worden genoemd, genieten op hun vrije dag van een heerlijk uitje naar het stadspark om te gaan wandelen, hardlopen, skaten of fietsen. Kortom, het is een heerlijke bestemming om even de drukte van de binnenstad te ontvluchten.

Natuurlijk is er in het park meer te doen dan de genoemde activiteiten. Sterker nog, je kunt er een volle dag doorbrengen zonder je ook maar een seconde te vervelen.

Vancouver Aquarium

Het Vancouver Aquarium is naast de natuur van het stadspark de voornaamste trekpleister. Het instituut voor natuurbehoud en onderzoek huisvest meer dan 50.000 dieren en planten van de kust en uit zee, waaronder bijzondere kikkers, kwallen en zeeotters.

Juist de locatie van het Aquarium maakt deze bestemming tot een geweldig uitje. De Salish Sea, de zee die Vancouver Island van het vasteland scheidt, is een walhalla voor duikers en herbergt een enorme biodiversiteit.

Het Vancouver Aquarium ligt in Stanley Park ten oosten van Pipeline Road. Vancouver Aquarium, 845 Avison Way, 604-659-3474, www.vanaqua.org

De Seawall

Het park is een prima vertrekplaats om een deel, of zelfs de gehele Vancouver Seawall te gaan verkennen. Per fiets, wandelend of op skates is het in totaal 8,8 kilometer lange traject een prachtige bezigheid als je in Vancouver verblijft. Vergeet je camera niet, want je hebt prachtige uitzichten over de baai, dus van Downtown Vancouver, Burrard Inlet, de North Shore Mountains en de Lions Gate Bridge.

De totempalen van Stanley Park

De First Nations-cultuur is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van zowel het park als van de stad Vancouver. Delen van het park waren in vroeger tijden een indianennederzetting. De totempalen in het park bij Brockton Point zijn uitgehouwen in de late jaren 1880 en deze zijn vervangen door replica’s in de jaren 80 van de vorige eeuw om de originele totems te kunnen conserveren. Brockton Point ligt in het uiterste oostelijke deel van Stanley Park. Lees meer over de betekenissen van totempalen.

Lost Lagoon

Hoewel de naam anders zou verwachten is de ‘verloren’ lagune heel eenvoudig te vinden bij de landengte van de toegang tot het park. Het meer ligt vlak langs de toegang tot de Lion’s Gate Bridge.

Voordat de Stanley Park Causeway in de jaren 1920 werd aangelegd, vloeide het getij de lagune in. Aangezien de meeste mensen het drukkere deel van Stanley Park bezoeken, is de Lost Lagoon een heerlijk rustig deel van het park, waar je pauwen en andere kleine diersoorten voorbij kunt zien komen.

Stanley Park verkennen per paard en wagen

De leukste manier om langs de hoogtepunten van Stanley Park te komen is door een tour met paard en wagen te maken. Hierbij kom je langs de totempalen, zie je prachtige vergezichten van het centrum van Vancouver en de vele andere must-sees van het park. Kaartjes voor de tour kun je tussen maart en oktober kopen bij de kiosk vlak bij de ingang van Georgia Street naar Stanley Park.

Stranden van Stanley Park

Of de zon schijnt of het regent , de stranden van Stanley Park zijn heerlijke plekken om even lekker achterover te leunen en te genieten van de uitzichten op het water. Neem tijdens de zomer een handdoek mee om lekker te recreeren aan het populaire Second Beach aan de zuidwestelijke kant van het park.

Verder naar het noorden, bij Ferguson Point, vind je Third Beach, een van de minder bezochte plekken van Stanley Park, maar met een prachtig uitzicht op West-Vancouver en de English Bay. Lees meer over de stadsstranden van Vancouver.

Gardens

Het park heeft prachtige bloementuinen, waaronder perken met prachtige rododendrons en azalea’s. In het park vormen maar liefst 4.500 planten samen een aantal prachtige perken. Wanneer je de tuinen bezoekt kun je dit het best tussen mei en september doen, aangezien er dan het meest in bloei staat.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *