Stonehammer Geopark, New Brunswick: geologie en adrenaline

Stonehammer Geopark New Brunswick

Stonehammer is het eerste UNESCO-geopark van Canada en het centrum ervan ligt in Saint John, New Brunswick. Een geopark is een locatie die door UNESCO is aangewezen omdat er geologisch erfgoed te vinden is. En als je denkt dat geologie saai is, dan zal je in Stonehammer snel van gedachten veranderen. 

Omgeven door de ruige kustlijn, dichtbegroeide bossen en weelderige riviervalleien, is Stonehammer een regio die pas in 2014 werd aangewezen als Geopark. Vlakbij liggen ook de Reversing Rapids, een plaats waar de enorme getijdenverschillen van de Bay of Fundy de stroming van de St. John River omdraaien bij het opkomende getijde.

Landschap Stonehammer Geopark

UNESCO richt met de Geoparks op de bodem, want verspreid over de wereld zijn er talloze plekken die zich in de loop de duizenden, miljoenen jaren hebben gevormd en van enorm belang zijn geweest voor het huidige uiterlijk van onze aarde. Zo ook in New Brunswick.

Met een landschap dat is gecreëerd door de botsing van continenten, oceanen, vulkanen, aardbevingen en ijstijden, omvat Stonehammer Geopark hoofdstukken uit de geologische geschiedenis van de late Precambriaanse tijd een miljard jaar geleden tot de meest recente ijstijd, en bijna alles daartussenin.

In het park maak je een reis door de tijd. Je ziet rotsen van een miljard jaar oud, je kunt peddelen over een rivier uit de ijstijd en vulkanische rotsen beklimmen.

Stonehammer Geopark verkennen

Stonehammer te omschrijven is op zich al een uitdaging, want feitelijk is het geen locatie maar een regio. Sterker nog, het is een gebied met een oppervlakte van wel 2.500 vierkante kilometer. Deze regio strekt zich uit van het dorp Saint Martin’s in het oosten, de steden Norton en Hampton in het noordoosten, het Kingston-schiereiland in het noordwesten, en Lepreau Falls in het zuidwesten.

Om kennis te maken met het park, is het aan te raden eerst een bezoek te brengen aan het New Brunswick Museum in Uptown Saint John. Het museum laat je de eerste essentiële informatie zien over het Geopark.

Hier leer je dat Stonehammer niet een specifieke plaats is, maar een enorm gebied met meer dan 60 locaties die van grote geologische betekenis zijn. Elke geologische periode van het Proterozoïcum tot het Quartair zijn hierin vertegenwoordigd.

De interactieve tentoonstelling van het New Brunswick Museum laten je kennis maken met deze verschillende geologische periodes en laten zien hoe deze van invloed zijn geweest op het landschap rondom Saint John. Ook zijn er prachtige fossielen te zien en zijn er ook leuke activiteiten voor kinderen in het museum.

Wanneer je eenmaal op de hoogte bent van de basiskennis omtrent het park, kun je op pad gaan om Stonehammer Geopark te gaan verkennen. Het leuke is dat je je activiteiten kunt afstemmen op waar je zin in hebt. Je kunt kiezen voor adrenaline-activiteiten, lekker wandelen in de prachtige natuur of voor een heerlijk ontspannende cruise.

Gevarieerde activiteiten, ook voor adrenalinejunks

Als je het park met kinderen wilt bezoeken, hoeven ze absoluut niet te denken dat het een suf bezoek wordt.  Stonehammer is namelijk ook voor kinderen en pubers bijzonder leuk om te bezoeken. Er zijn tal van activiteiten voor adrenalinejunkies en mensen die graag actief bezig zijn op vakantie.

Met een zipline van Saint John Adventures over de Reversing Rapids is nog maar een voorbeeld. Daag je kinderen uit om aan een reeks van 5 lijnen over de stroomversnellingen naar de overkant te zoeven.

Aan de overkant van het water, kun je je hoogtevrees uittesten bij de Skywalk van het Reversing Falls Restaurant. Deze promenade met glazen vloer steekt uit over de stroomversnellingen en biedt angstwekkend uitzicht.

Op die locatie heb je tevens een schitterend uitzicht op de kliffen van de Caledonia Faultline. De rotsen aan de ene zijde van de breuklijn maakten ooit deel uit van Zuid-Amerika, terwijl de gesteenten aan de andere kant uit Afrika afkomstig zijn.

Ook als je het liever wat rustiger houdt maar wel actief wilt zijn, kun je in Stonehammer je hart ophalen. Er zijn talloze plekken waar je heerlijk kunt kajakken. Ga bijvoorbeeld naar Martin’s om te peddelen door de zeegrotten die zich hebben gevormd door de enorme getijden van de Bay of Fundy.

Stonehammer voor natuurliefhebbers

De regio rondom Saint John is een waar wandelparadijs. Een geweldige plek om te beginnen is Rockwood Park, een groene oase van 890 hectare midden in de stad zelf. Er zijn 55 wandelpaden die je zelfstandig kan verkennen. Je kan er ook voor kiezen om door een gids te worden rondgeleid vanaf het Inside Out Nature Center in het Lily Lake Pavilion van het park.

Ook het Irving Nature Park, dat gelegen is op Taylors Island, is een prachtig park om te bezoeken. Vanaf de kilometers aan wandelpaden in het park heb je geweldige uitzichten op de kustlijn en zal je zeker diverse vogelsoorten en dieren in het wild tegenkomen.

Kortom, een bezoek aan Stonehammer Geopark in New Brunswick zou absoluut deel moeten uitmaken van je reis als je de provincie bezoekt. Het is een park voor alle leeftijden en er is een bijzonder grote variëteit aan activiteiten, zodat er voor elk iets wils te vinden is.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van New Brunswick

Wij maken gebruik van cookies