Strathcona Provincial Park, highlights en bezienswaardigheden

Strathcona Provincial Park highlights bezienswaardigheden

Strathcona Provincial Park is het oudste provinciale park van de provincie British Columbia en werd opgericht in 1911. Gelegen op zo’n 25 kilometer ten westen van Campbell River op Vancouver Island, vind je hier een schitterend natuurgebied van wel bijna 2500 vierkante kilometer.

In het park ligt een groep bergen, de Elk River Mountains. Deze bergen maken deel uit van de Vancouver Island Ranges, een bergketen die het grootste deel van het eiland beslaat en die grofweg van noord naar zuid over het eiland loopt.

De voornaamste bergpieken in het park zijn:

  • Golden Hinde (2198 m)
  • Elkhorn Mountain (2166 m)
  • Mount Colonel Foster (2129 m)
  • Mount Albert Edward (2093 m)

Van deze vier bergen is Mount Albert Edward het best te beklimmen en daardoor is het tevens een populaire plek om te wandelen.

Bezienswaardigheden in Strathcona Provincial Park

De toeristische bezoekers komen vooral naar Strathcona Provincial Park vanwege de meren, de watervallen en gletsjers. De schitterende natuur is natuurlijk een goed decor om vol hartenlust te genieten van de outdoor activiteiten zoals wandelen, mountainbiken, zwemmen, kanoën, kajakken en vissen. Buttle Lake is een populaire bestemming voor watersporten.

Della Falls

Een mooie bezienswaardigheid in het park is Della Falls, met 440 meter hoogte is dit de hoogste waterval van Canada en de 16e in de wereld. De enige manier om Della Falls anders te bereiken dan per helikopter, is door het Great Central Lake, dat ‘officieel’ net buiten het park ligt, per boot over te steken of eromheen te lopen.

Della Falls is te voet te bereiken, maar calculeer in dat zeven uur onderweg bent (enkele tocht). De wandelroute is prachtig en loopt deels over een oud treinspoor dat vroeger werd gebruikt door de logging industrie. Voor de wandeling is een gemiddeld tot gevorderd niveau vereist. Beginnende wandelaars kunnen beter niet aan deze hike beginnen.

Karmutsen Formation

Een andere populaire bezienswaardigheid in Strathcona Provincial Park is de Karmutsen Formation, een 6500 meter dikke massieve rotsformatie die is opgebouwd uit basalt. Het is tevens de oudst bekende rotsformatie op het eiland.

Bijzonder aan de rotsformatie is dat het wellicht het dikst aangeslibde deel van een oceanisch plateau wereldwijd is dat  bestaat uit basale sedimentlagen. Deze rotsformaties maken deel uit van de Insular Mountains, een grote vulkanische bergketen onder water waarvan Vancouver Island en Haida Gwaii boven de zeespiegel uitkomen. In Strathcona Provincial Park is basalt de meest voorkomende rotsvorm. Ongeveer de helft van de bergen, met inbegrip van Golden Hinde, de hoogste berg van Vancouver Island, bestaat uit basalt.

Forbidden Plateau

Aan de oostelijke zijde van het park ligt een vreemd gevormd bergplateau met bloemenweiden, bossen en  Hairtrigger Lake. Deze bijzondere omgeving heeft de naam van Forbidden Plateau en is een gemakkelijk toegankelijke en absoluut adembenemend bergplateau van 250 vierkante kilometer met open weiden, weelderige bossen en bezaaid met meren en bergmeertjes, allemaal omgeven door hoge bergen.

De naam van het gebied is natuurlijk intrigerend en klinkt best mysterieus. Forbidden Plateau komt voort uit een legende. Voor de komst van Europeanen waren de Comox First Nations gewend om hun vrouwen en kinderen hierheen te sturen om hen te beschermen tegen aanvallen van vijandelijke stammen. Bij één confrontatie met een andere stam, ontdekte de Comox indianen dat hun familie spoorloos was verdwenen. Sindsdien werd het plateau verboden gebied vanwege de boze geesten die hun familie hadden laten verdwijnen.

De omgeving is echt bijzonder mooi en is typisch zo’n plek waar je wel zou willen wonen in een houten huisje. Talloze kleine beekjes kronkelen door bloemrijke weiden die worden omringd door  naaldbossen. Hier voel je en diep gevoel van vrede gevoel van vrede en een met de natuur. Bekijk deze video voor een indruk van de omgeving.

Bereikbaarheid van Strathcona

Het park is goed te bereiken vanaf Highway 19 bij Campbell River via de ontsluitingsweg Highway 28 en daarnaast zijn er talloze gravel roads die het park in leiden.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Vancouver Island

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies