Surfseizoen in Tofino, bezoek Vancouver Island tijdens de herfst

Surfseizoen in Tofino

Hoewel voor de meeste toeristen de komst van de herfst het einde van het zomerseizoen betekent, ademt het toerisme in de kustplaats Tofino stevig door. Het gezellige toeristencentrum van Tofino aan de westkust van Vancouver Island luidt met het vallen van de eerste bladeren namelijk het surfseizoen in Tofino in.

De mistige oceaanlucht zorgt in de omgeving van Tofino voor zijn eigen soort herfstmagie. Deze periode is voor surfers het hoogseizoen, het surfseizoen.

Na het drukke zomerseizoen waarin Tofino wordt overspoeld door toeristen van over de hele wereld, loopt Tofino leeg en doemt het stormseizoen op aan de horizon. In aantocht naar de winter neemt de omvang van de golven sterk toe en de afgelegen kustlijn krijgt het steeds zwaarder onder de groeiende golven die op de kust inbeuken.

Surfseizoen in Tofino: relaxte surferscultuur

Juist als de zomer voorbij is en het surfseizoen in Tofino op zijn hoogtepunt is, stromen surfers van over de hele wereld naar deze regio om die ene monstergolf te bedwingen. De krachtige wind en de golven werken samen om de perfecte surfomstandigheden te vormen.

Het is deze periode van het jaar die de meeste toeristen missen: Tofino verandert in een absoluut hippiedorp waar surfer dudes ’s avonds gezellig een dikke jonko roken op een van de heerlijke terrasjes en waar de beste surfspots worden uitgewisseld. Gemoedelijkheid voert de boventoon, eigenlijk net als tijdens de zomer, maar op een compleet andere manier. En bovendien, het is lang niet zo druk als tijdens de zomermaanden.

Waar kun je het best surfen in Tofino?

Tijdens het surfseizoen in Tofino is het rustiger qua bezoekers en de golven groeien gestaag. Ongeacht je ervaring met surfen, hier kan je je hart ophalen als je de golven wilt bedwingen. Als je Tofino bezoekt tijdens de herfst, praat dan zeker veel met de ervaren surfers die je omringen. Zij kunnen je vertellen op welke plekken langs de kust je surfkunsten kunt vertonen.

Op Chesterman Beach trekken beginners naar het strand om de ‘longboard- en soft-topgolven’ te proberen. Op dagen met veel wind verkennen de ervaren surfers Cox Bay en Long Beach op zoek naar ‘cold-water barrels’ en ‘snelle golven’ die meer geschikt zijn voor de kortere surfboards.

Lekker fris in het koude water

Frisser weer betekent ook … kouder water, dus het is noodzakelijk om een wetsuit te gebruiken. De meeste surfers gebruiken bovendien laarsjes en handschoenen. Maar het kan ook zomaar dat de temperatuur ineens stijgt en de zon doorbreekt. Dan is het ineens vijf graden warmer. Je bent tenslotte aan de kust van Tofino. Het weer is minstens zo grillig als de kustlijn!

Surfbenodigdheden

Als surfen in Tofino op je bucketlist staat en je wilt naar Vancouver Island om het allemaal eens mee te maken, dan hoe je niet een hele surfuitrusting mee te slepen. In Tofino zijn er speciale huurwinkels zoals Long Beach Surf Shop, Storm en Live to Surf. Deze winkels verhuren en verkopen alles wat je nodig hebt voor alle mogelijke weersomstandigheden. Voor het beeld: er zijn ook ‘gekkies’ die tijdens hartje winter de golven willen bedwingen.

Evenementen tijdens het surfseizoen in Tofino

Tijdens de herfst worden er jaarlijks talloze evenementen georganiseerd. Hieronder zijn natuurlijk ook surfevenementen die overigens bijzonder leuk zijn om bij te wonen, niet alleen voor surfers. De stranden fleuren op met sponsortenten en activiteiten en tijdens de avonden is er een gezellige drukte in het dorp.

Hier zijn enkele van onze favoriete Tofino herfstevenementen zijn de Bruhwiler Kids Classic, die vooral gericht is op jonge surfers en Queen of the Peak, een evenement voor vrouwelijke surfers. Daarnaast zijn er cursussen en evenementen die speciaal zijn gericht op SUP-boarden (Stand-Up Paddle Board), windsurfen en kitesurfen.

Heerlijke herfstvakantie in Tofino

Herfstsurfen in Tofino heeft zijn eigen charme en tegen het decor van een prachtige kustlijn van herfstkleuren, biedt Tofino een heerlijke omgeving lekker een week door te brengen, ook voor de mensen die niet van surfen houden. Kijk lekker naar de golven die op de kust inbeuken tijdens een herfststorm, geniet van adembenemende zonsondergangen of van de plotselinge temperatuurstijgingen die ineens weer een zomers gevoel oproepen.

Tofino biedt voor ieder wat wils, ook tijdens het herfstseizoen en is voor de bezoekers bestemd die de grote drukte van de zomer willen ontlopen. Dus ben je op zoek naar rust in een omgeving van regenwoud en pure natuur? Tofino is dan ‘the place to be”, ook tijdens de herfst!

Photo credit: Ruth Hartnup of Flickr

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van British Columbia

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies