Thousand Islands, Ontario: bezoekerstips en bezienswaardigheden

Thousand Islands bezoekerstips toerisme

Het gaat niet alleen de saladedressing als we het hebben over de Thousand Islands in Ontario. In de regio waar Lake Ontario overgaat in de Saint Lawrence River liggen de Thousand Islands. Vlakbij Highway 401 in Ontario ligt een ruige wildernis, een gebied dat meer dan 12.000 jaar geleden door de gletsjers werd achtergelaten als een maanlandschap, maar waar in de loop van duizenden jaren weer een prachtige ruige natuur is ontstaan.

Precies hier ligt de grens tussen Canada en de Verenigde Staten en liggen de talloze eilanden van de Thousand Islands. Om precies te zijn: het zijn exact 1.843 eilanden die boven het wateroppervlak van de St Lawrence River uitsteken. Dit gebied is een geweldig mooie trekpleister voor toeristen, niet alleen vanuit Canada en de VS, maar van over de hele wereld.

Over Thousand Islands, het gebied

De regio van  Thousand Islands strekt zich uit over een gebied van 80 kilometer en beslaat het grondgebied van zowel de VS als van Canada en ligt vrij afgelegen. Sommige bewoners verplaatsen zich over kleinere afstanden met een waterfiets, kajak of roeibootje. De langere afstanden worden afgelegd per gemotoriseerde boot of watervliegtuig.

De grootste eilanden in de regio hebben een oppervlakte van 100 vierkante kilometer, terwijl de kleinste slechts onbewoonde rotsen zijn. Het aantal eilanden is vastgesteld volgens de volgende criteria:

  • Een eiland moet minimaal 365 dagen per jaar boven het water uitsteken.
  • Een eiland moet groter zijn dan 960 vierkante centimeter
  • Een eiland moet ten minste 1 levende boom bevatten.

Het grootste eiland is Wolfe Island en dit ligt geheel in Ontario. Het heeft een oppervlakte van 124 vierkante kilometer en 1.400 bewoners.

Het eiland met het kasteel

Een van de meest opzienbarende eilanden is die met het Boldt Castle. In de late 19e eeuw trokken upper-class reizigers vanuit New York, Chicago en Cleveland naar de Thousand Islands en ze claimden het als snel als hun eigen exclusieve zomerverblijf. Ze bouwden er grote hotels en voeren er met luxe stoomboten langs de oevers van de St. Lawrence River.

Tegenwoordig kunnen bezoekers nog steeds genieten van het weelderige Boldt Castle – een hotel met 120 kamers en bestaand uit vijf gebouwen. Het kasteel is ooit gebouwd in opdracht van miljonair en Waldorf Astoria eigenaar, George Boldt. Het kasteel is gevestigd op een hartvormig eiland aan de kant van New York, heeft een eigen bowlingbaan en kan worden verhuurd voor bruiloften en privé-evenementen.

Bezoekerstips voor Thousand Islands

Zoals je kunt verwachten is de regio een geliefde bestemming voor watersporters, natuurliefhebbers en vissers. De mooie natuur en de gezellige vakantiesfeer trekken toeristen aan vanuit de hele wereld.

Maak zeker een boottocht als je in de regio bent. Er zijn diverse aanbieders die rondvaarten aanbieden en je het allermooiste van het gebied laten zien. Ook kun je er kajaks, zeilboten of paddle boards huren.

Als je het liefst achterover leunt, neem dan de 90 minuten durende sightseeing cruise op een triple-dek rondvaartboot. Daarbij vertelt de gids over de unieke geschiedenis van de belangrijkste Thousand Island plekken, zoals Fort Henry en de Kingston Penitentiary.

Er zijn ook mogelijkheden om het gebied per helikopter te verkennen. Dit is een absolute topervaring en kost variërend per aanbieder 100-150 dollar per persoon. Ook zijn er specifieke tours naar verschillende eilanden, zoals Wolfe Island, naar Boldt Castle Island of Two Castle Island. Bekijk een video-impressie van een helikopter tour.

En dan de hamvraag: en de beroemde saladedressing?

Zoals je jezelf misschien al afvroeg… komt de gelijknamige saladedressing inderdaad uit de Thousand Islands? Er zijn nogal wat uiteenlopende theorieën over het ontstaan van de receptuur. De meest aannemelijke legende vertelt dat het originele recept – een mengsel van ketchup, mayonaise en gesnipperde ui – afkomstig is van vissers, die de restjes van hun lunch mengden. Later heeft George Boldt – ja, die kerel van het kasteeleiland –  het recept verder verfijnd en onder de aandacht gebracht van het grote publiek. Tot op de dag van vandaag vind in vrijwel elke supermarkt de Thousand Islands sladressing.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Ontario

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies