Tidal Bore Rafting in Nova Scotia of New Brunswick

Tidal Bore Rafting Nova Scotia New Brunswick

Tidal Bore Rafting is een populaire attractie in de rivieren die uitkomen in de Bay of Fundy. Deze baai die tussen Nova Scotia en New Brunswick ligt, kent de grootste getijdenverschillen van de wereld. Deze kunnen namelijk wel oplopen tot 15 meter tussen eb en vloed.

Wat is Tidal Bore Rafting?

Bij Tidal Bore Rafting maak je gebruik van de sterkte getijdenstroming. Deze krachtige getijdenstromingen zijn een fenomeen dat slechts op een paar plekken wereldwijd plaatsvindt, vooral op plekken waar de getijdenverschillen groot zijn.

De golf van de opkomende vloed vormt een stroming óver de stroomrichting van het rivierwater dat naar de zee toestroomt. Hierdoor ontstaat een golf aan de voorrand van de inkomende stroming.

Dit natuurfenomeen komt uitsluitend voor in gebieden met een groot getijverschil en waar vloedgolven via een brede baai in een ondiepe, versmallende rivier of meer stromen. De trechterachtige vorm van de baai of rivier vergroot niet alleen het getijbereik, maar kan ook de duur van de vloed verminderen, tot op een punt waar de vloedstroming het ‘verzadigingspunt’ bereikt. Deze getijdestroom vindt altijd plaats bij vloed en nooit tijdens het eb, want dan stroomt het water met de stroomrichting van het rivierwater mee.

Een tidal bore kan verschillende vormen aannemen: van een enkel brekend golffront met een roller tot onduidelijke stromingen. Deze laatste zijn een gevolg van onregelmatigheden in de bodem, waardoor bepaalde delen van de rivier sneller stromen dan andere. Bekijk de Tidal Bore in de Petit Codiac River bij Moncton, ofwel The Chocolate River.

Wat veroorzaakt het typische geluid bij de Tidal Bore?

De Tidal Bore veroorzaakt intense turbulentie en gerommel. Het water stroomt en slaat alle kanten op, waardoor een soort van ‘gebrul’ ontstaat. In het water zie je de meegevoerde luchtbellen en het sedimentafslag. Wanneer de golven komen binnenrollen is dat al van ver weg te horen, aangezien lage frequenties over lange afstanden kunnen worden gedragen.

Tidal Bore Rafting bij de Bay of Fundy

De Bay of Fundy is met zijn grootste getijdenverschillen ter wereld natuurlijk de aangewezen plek voor Tidal Bore Rafting. De diverse rivieren en baaien bieden prachtige mogelijkheden om dit geweldige natuurlijke fenomeen actief mee te maken.

Waar kan ik raften?

De Shubenacadie River in Nova Scotia is een populaire plek. Aan de rivier zijn diverse ondernemers gevestigd die tidal bore rafting tours aanbieden. Denk aan River Runner’s in Maitland of het Tidal Bore Rafting Resort bij Urbania. Ook bij de stad Truro kun je tidal raften.

In New Brunswick is de Petit Codiac River de bekendste plaats, waar je vanaf de oever ook prachtig kunt kijken naar het inkomende getijde.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van New Brunswick

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies