Tijdsverschil en tijdzones Canada

Tijdsverschil met Canada en tijdzones Canada

Het tijdsverschil met Canada is niet overal hetzelfde. Aangezien Canada een enorm land is, is het verdeeld in verschillende tijdzones, welgeteld zes tijdzones. Het tijdsverschil in Vancouver in het westen verschilt bijvoorbeeld 4 ½ uur met dat van Newfoundland in het oosten. Maar dat is ook niet zo vreemd met grofweg 5.500 kilometer ertussen.

Namen tijdzones en tijdsverschil met Canada

De verschillende tijdzones hebben namen gekregen. De tijdsverschillen zijn ten opzichte van Amsterdam, dus niet ten opzichte van London (GMT).

Pacific Standard Time Zone (PST) -9 uur
Mountain Standard Time (MST) -8 uur
Central Standard Time (CST) -7 uur
Eastern Standard Time (EST) -6 uur
Atlantic Standard Time (AST) -5 uur
Newfoundland Standard Time (NST) -4 ½ uur

Tijdsverschillen per provincie in Canada

Provincie / Territorium Wintertijd Zomertijd Actuele tijd en datum
Alberta UTC -7 UTC -6
Brits-Columbia 1 UTC -8 UTC -7
Manitoba UTC -6 UTC -5
New Brunswick UTC -4 UTC -3
Newfoundland en Labrador 2 UTC -3:30 UTC -2:30
Northwest Territories 3 UTC -7 UTC -6
Nova Scotia UTC -4 UTC -3
Nunavut 4 UTC -5 UTC -4
Ontario 5 UTC -5 UTC -4
Prins Edwardeiland UTC -4 UTC -3
Quebec 6 UTC -5 UTC -4
Saskatchewan 7 UTC -6 UTC -6
Yukon UTC -8 UTC -7

Op de bovenstaande tijdsverschillen zijn een aantal uitzonderingen van toepassing.

1 Voor Columbia-Shuswap Regional District (ten oosten van Selkirk Mountains), Regional District of East Kootenay, Regional District of Central Kootenay (ten oosten van de Kootenay River) en Riondel (m.u.v. Creston) moet je kijken bij het tijdsverschil met Alberta. Voor Peace River Regional District (m.u.v. Fort Ware), Northern Rocky Mountains, Fort Nelson, Dawson Creek en Creston moet je kijken bij de wintertijd van Alberta ( daar hebben ze geen zomertijd).
2 Voor Labrador (m.u.v. het zuidoostelijke puntje) moet je kijken bij het tijdsverschil met Nova Scotia.
3 Tungsten heeft geen zomertijd.
4 Voor het middelste deel van Nunavut moet je kijken bij het tijdsverschil met Manitoba. Voor het westelijke gedeelte van Nunavut geldt de tijdzone van Northwest Territories. Southamptoneiland heeft geen zomertijd.
5 Voor het westelijke gedeelte van Ontario (m.u.v. Atikokan, New Osnaburgh, Pickle Lake, Shebandowan en Upsala) moet je kijken bij de tijdzone van Manitoba. Atikokan, New Osnaburgh en Pickle Lake hanteren geen zomertijd.
6 Het uiterst oostelijke deel Quebec heeft dezelfde tijdzone als de wintertijd van New Brunswick (daar hanteren ze geen zomertijd).
7 Voor de regio van Creighton en Denare Beach moet je kijken bij de tijdzone van Manitoba. Voor Lloydminster en omliggende dorpen geldt de tijdzone van Alberta.

Actuele tijden grote steden: hoe laat is het nu in Canada?

Hoe laat is het nu in St. John’s?
Hoe laat is het nu in Halifax?
Hoe laat is het nu in Toronto?
Hoe laat is het nu in Winnipeg?
Hoe laat is het nu in Calgary?
Hoe laat is het nu in Vancouver?

Tijdsverschil met Canada: zomertijd en wintertijd

De tijdsverschillen met Canada lopen in de zomer- en wintertijd net niet synchroon aan die in Nederland. In Canada loopt de wintertijd van de eerste zondag in november tot de tweede zondag van maart. In Nederland is dat de laatste zondag van oktober tot de derde zondag van maart. In Canada duurt de wintertijd dus twee weken korter dan die in Nederland. Eigenlijk best vreemd als het daar aanzienlijk langer winter is…

Verdeling tijdzones

De verschillende tijdzones en dus het tijdsverschil met Canada zijn ongeveer verdeeld over de Canadese provincies. Helaas zijn de zones op bij sommige provincies grensoverschrijdend, maar grofweg kan je zeggen dat de tijdverschillen als volgt gelden:

  • PST: British Columbia, Yukon
  • MST: Alberta, Northwest Territories
  • CST: Saskatchewan, Manitoba
  • EST: Ontario, Quebec, Nunavut
  • AST: New Brunswick, Nova Scotia, Labrabor
  • NST: Newfoundland

Alleen het territorium Nunavut is verdeeld over drie tijdzones. Als je daarnaartoe gaat, is het dus even belangrijk goed uit te zoeken in welke tijdszone je zit, voordat je je floatplane mist. Alle actuele tijdsverschillen met de Canadese steden heb je mooi in een overzicht op de pagina van de wereldklok.

Tijdsverschil met Canada: nauwkeurigheid tijdzone

Hoe nauwkeurig de Canadezen met de tijdzones omgaan, is goed op te maken uit de volgende anekdote. Toen ik in 2019 een winterreis met Dutch Wolf Tours maakte en van Zama City (AB) naar Dawson Creek (BC) reisde, overschreidde ik de tijdzonegrens. Bij aankomst in het hotel in Dawson Creek, gaf de klok achter de balie echter de tijd van Alberta aan. Toen ik ernaar vroeg, bleek dat ze het allemaal niet zo nauw namen: “Overal zit er 24 uur in een dag”, zei de dame bij de receptie.

Tijdsverschil Newfoundland

Newfoundland heeft het privilege gehad om een eigen tijdzone te krijgen. Door het tijdsverschil met de rest van Canada en de VS heeft Newfoundland de primeur gehad bij de releases van de films Harry Potter and the Half-Blood Prince and Halo 2. “Het is dus wachten op de tijd dat Vancouver Island vraagt om een eigen tijdzone, waardoor je nog verder achterop kan raken”, zo luidt het Canadese grapje.

Tijdzones Canada kaart tijdsverschil
Source: CIA World Factbook

Veelgestelde vragen

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Canada?

Het tijdsverschil met Canada varieert aangezien Canada verschillende tijdzones heeft, zes namelijk. De tijdzone met het kleinste verschil is Newfoundland, de zone met het grootste tijdsverschil hebben de provincie British Columbia en het territorium Yukon. Kort samengevat:

Pacific Standard Time Zone (PST): British Columbia/Yukon -9 uur*
Mountain Standard Time (MST): Alberta/NWT -8 uur*
Central Standard Time (CST): Saskatchewan/Manitoba -7 uur*
Eastern Standard Time (EST): Ontario, Quebec -6 uur*
Atlantic Standard Time (AST): New Brunswick/ Nova Scotia, Labrador -5 uur*
Newfoundland Standard Time (NST): Newfoundland -4 ½ uur*

*Tijdverschillen zijn t.o.v. Nederland, niet t.o.v. London.

Kaart tijdzones Canada

Tijdzones Canada kaart tijdsverschil
Source: CIA World Factbook
Wij maken gebruik van cookies