Tijdsverschil en tijdzones Canada

Tijdsverschil en tijdzones Canada

Het tijdsverschil met Canada is niet overal hetzelfde. Aangezien Canada een enorm land is, is het verdeeld in verschillende tijdzones, welgeteld zes tijdzones. Het tijdsverschil in Vancouver in het westen verschilt bijvoorbeeld 7 ½ uur met dat van Newfoundland in het oosten.

Namen tijdzones in Canada

De verschillende tijdzones hebben namen gekregen. De tijdsverschillen zijn ten opzichte van Amsterdam.

Pacific Standard Time Zone (PST) -9 uur
Mountain Standard Time (MST) -8 uur
Central Standard Time (CST) -7 uur
Eastern Standard Time (EST) -6 uur
Atlantic Standard Time (AST) -5 uur
Newfoundland Standard Time (NST) -4 ½ uur

Tijdsverschil met Canada zomer- en wintertijd

De tijdsverschillen met Canada lopen in de zomer- en wintertijd net niet synchroon aan die in Nederland. In Canada loopt de wintertijd van de eerste zondag in november tot de twee zondag van maart. In Nederland is dat de laatste zondag van oktober tot de derde zondag van maart. In Canada duurt de wintertijd dus twee weken korter dan die in Nederland. Hoe vreemd als het daar langer winter is…?

Verdeling tijdzones

De verschillende tijdzones en dus het tijdsverschil met Canada zijn ongeveer verdeeld over de Canadese provincies. Helaas zijn de zones op bij sommige provincies grensoverschrijdend, maar grofweg kan je zeggen dat de tijdverschillen als volgt gelden:

  • PST: British Columbia, Yukon
  • MST: Alberta, Northwest Territories
  • CST: Saskatchewan, Manitoba
  • EST: Ontario, Quebec, Nunavut
  • AST: New Brunswick, Nova Scotia, Labrabor
  • NST: Newfoundland

Alleen het territorium Nunavut is verdeeld over drie tijdzones. Als je daarnaartoe gaat, is het dus even belangrijk goed uit te zoeken in welke tijdszone je zit, voordat je de bus mist. Alle actuele tijdsverschillen met de Canadese steden heb je mooi in een overzicht op de pagina van de wereldklok.

Tijdsverschil Newfoundland

Newfoundland heeft het privilege gehad om een eigen tijdzonde te krijgen. Door het tijdsverschil met de rest van Canada heeft Newfoundland de primeur gehad bij de releases van de films Harry Potter and the Half-Blood Prince and Halo 2. “Het is dus wachten op de tijd dat Vancouver Island vraagt om een eigen tijdzone, waardoor je nog verder achterop kan raken”, zo luidt het Canadese grapje.

2018-05-22T14:32:01+00:00

Leave A Comment