Tijdsverschil en tijdzones Canada

Tijdsverschil met Canada en tijdzones Canada

Het tijdsverschil met Canada is niet overal hetzelfde. Aangezien Canada een enorm land is, is het verdeeld in verschillende tijdzones, welgeteld zes tijdzones. Het tijdsverschil in Vancouver in het westen verschilt bijvoorbeeld 4 ½ uur met dat van Newfoundland in het oosten. Maar dat is ook niet zo vreemd met grofweg 5.500 kilometer ertussen.

Namen tijdzones en tijdsverschil met Canada

De verschillende tijdzones hebben namen gekregen. De tijdsverschillen zijn ten opzichte van Amsterdam, dus niet ten opzichte van London (GMT).

Pacific Standard Time Zone (PST) -9 uur
Mountain Standard Time (MST) -8 uur
Central Standard Time (CST) -7 uur
Eastern Standard Time (EST) -6 uur
Atlantic Standard Time (AST) -5 uur
Newfoundland Standard Time (NST) -4 ½ uur

Hoe laat is het in Canada? Tijdsverschillen per provincie

Provincie / Territorium Wintertijd Zomertijd Actuele tijd en datum
Alberta UTC -7 UTC -6
Brits-Columbia 1 UTC -8 UTC -7
Manitoba UTC -6 UTC -5
New Brunswick UTC -4 UTC -3
Newfoundland en Labrador 2 UTC -3:30 UTC -2:30
Northwest Territories 3 UTC -7 UTC -6
Nova Scotia UTC -4 UTC -3
Nunavut 4 UTC -5 UTC -4
Ontario 5 UTC -5 UTC -4
Prins Edwardeiland UTC -4 UTC -3
Quebec 6 UTC -5 UTC -4
Saskatchewan 7 UTC -6 UTC -6
Yukon UTC -8 UTC -7

Op de bovenstaande tijdsverschillen zijn een aantal uitzonderingen van toepassing.

1 Voor Columbia-Shuswap Regional District (ten oosten van Selkirk Mountains), Regional District of East Kootenay, Regional District of Central Kootenay (ten oosten van de Kootenay River) en Riondel (m.u.v. Creston) moet je kijken bij het tijdsverschil met Alberta. Voor Peace River Regional District (m.u.v. Fort Ware), Northern Rocky Mountains, Fort Nelson, Dawson Creek en Creston moet je kijken bij de wintertijd van Alberta ( daar hebben ze geen zomertijd).
2 Voor Labrador (m.u.v. het zuidoostelijke puntje) moet je kijken bij het tijdsverschil met Nova Scotia.
3 Tungsten heeft geen zomertijd.
4 Voor het middelste deel van Nunavut moet je kijken bij het tijdsverschil met Manitoba. Voor het westelijke gedeelte van Nunavut geldt de tijdzone van Northwest Territories. Southamptoneiland heeft geen zomertijd.
5 Voor het westelijke gedeelte van Ontario (m.u.v. Atikokan, New Osnaburgh, Pickle Lake, Shebandowan en Upsala) moet je kijken bij de tijdzone van Manitoba. Atikokan, New Osnaburgh en Pickle Lake hanteren geen zomertijd.
6 Het uiterst oostelijke deel Quebec heeft dezelfde tijdzone als de wintertijd van New Brunswick (daar hanteren ze geen zomertijd).
7 Voor de regio van Creighton en Denare Beach moet je kijken bij de tijdzone van Manitoba. Voor Lloydminster en omliggende dorpen geldt de tijdzone van Alberta.

Actuele tijden grote steden: hoe laat is het nu in Canada?

Hoe laat is het nu in St. John’s?
Hoe laat is het nu in Halifax?
Hoe laat is het nu in Toronto?
Hoe laat is het nu in Winnipeg?
Hoe laat is het nu in Calgary?
Hoe laat is het nu in Vancouver?

Heeft Canada zomertijd en wintertijd?

Ja, Canada heeft zomertijd en wintertijd. De tijdsverschillen met Canada lopen in de zomer- en wintertijd net niet synchroon aan die in Nederland. In Canada loopt de wintertijd van de eerste zondag in november tot de tweede zondag van maart. In Nederland is dat de laatste zondag van oktober tot de derde zondag van maart. In Canada duurt de wintertijd dus twee weken korter dan die in Nederland. Eigenlijk best vreemd als het daar aanzienlijk langer winter is…

In Canada, zoals in veel andere delen van de wereld, wordt de overgang tussen zomer- en wintertijd waargenomen als een methode om energie te besparen en de daglichturen effectiever te benutten. Zeker in de noordelijke regionen – waar tijdens de lange winters het aantal daglichturen maar zeer beperkt is – zien kinderen die naar school gaan, nauwelijks daglicht. Dit is ook de voornaamste reden dat de overgang tussen zomer- en wintertijd in Canada nog steeds wordt gehandhaafd, want net als in veel andere landen, is afschaffing over de jaren vaak ter discussie gesteld.

Klok verzetten Canada

Wanneer je in Canada van Vancouver naar Alberta reist, overschreid je een tijdzonegrens. Zodra je de grens van British Columbia en Alberta kruist, zal je je klokkie een uur vooruit moeten zetten. Ook andersom geldt dat natuurlijk. Reis je bijvoorbeeld van Calgary naar Kelowna, dan moet de klok een uur achteruit.

Hoewel er niet veel mensen zijn die heel Canada doorkruisen, moet ik steeds aan mijn familie denken die jaren geleden elk jaar vanuit Lethbridge, Alberta helemaal naar Lake Ontario reisde naar hun vakantiehuisje. Ze reden er drie dagen op. Gelukkig konden ze er wel twee uur (twee tijdzones) vanaf trekken. Toen ik in 2011 van Vancouver naar Halifax reisde, heb ik alle tijdzones van Canada gezien, behalve die van Newfoundland.

Verdeling tijdzones

De verschillende tijdzones en dus het tijdsverschil met Canada zijn ongeveer verdeeld over de Canadese provincies. De genzen van de zones zijn redelijk afgstemd op de grenzen van de Canadese provincies, maar sommige zijn grensoverschrijdend. Grofweg kan je zeggen dat de tijdverschillen als volgt gelden:

 • PST: British Columbia, Yukon
 • MST: Alberta, Northwest Territories
 • CST: Saskatchewan, Manitoba
 • EST: Ontario, Quebec, Nunavut
 • AST: New Brunswick, Nova Scotia, Labrabor
 • NST: Newfoundland

Alleen het territorium Nunavut is verdeeld over drie tijdzones. Als je daarnaartoe gaat, is het dus even belangrijk goed uit te zoeken in welke tijdszone je zit, voordat je je floatplane mist. Alle actuele tijdsverschillen met de Canadese steden heb je mooi in een overzicht op de pagina van de wereldklok.

Tijdsverschil met Canada: nauwkeurigheid tijdzone

Hoe nauwkeurig de Canadezen met de tijdzones omgaan, is goed op te maken uit de volgende anekdote. Toen ik in 2019 een winterreis met Dutch Wolf Tours maakte en van Zama City (AB) naar Dawson Creek (BC) reisde, overschreidde ik de tijdzonegrens. Bij aankomst in het hotel in Dawson Creek, gaf de klok achter de balie echter de tijd van Alberta aan. Toen ik ernaar vroeg, bleek dat ze het allemaal niet zo nauw namen: “Overal zit er 24 uur in een dag”, zei de dame bij de receptie.

Tijdsverschil Newfoundland

Newfoundland heeft het privilege gehad om een eigen tijdzone te krijgen. Door het tijdsverschil met de rest van Canada en de VS heeft Newfoundland de primeur gehad bij de releases van de films Harry Potter and the Half-Blood Prince and Halo 2. “Het is dus wachten op de tijd dat Vancouver Island vraagt om een eigen tijdzone, waardoor je nog verder achterop kan raken”, zo luidt het Canadese grapje.

Tijdzones Canada kaart tijdsverschil
Source: CIA World Factbook

Feiten tijdsverschil Canada

 • Canada heeft zes  tijdzones van west naar oost: Pacific Time, Mountain Time, Central Time, Eastern Time, Atlantic Time en Newfoundland Time.
 • In Canada hebben ze ook zomertijd en wintertijd, hoewel er enkele uitzonderingen zijn. De provincie Saskatchewan doet hier niet aan mee!
 • Sommige steden en gemeenschappen bevinden zich dicht bij de grenzen van tijdzones, wat het dagelijks leven soms ingewikkelder maakt. Mensen kunnen bijvoorbeeld in de ene tijdzone wonen, maar in de andere werken.
 • Als je in Canada in verschillende tijdzones gaat reizen, is het handig op je telefoon de wereldklokfunctie op je telefoon te gebruiken. Op die manier kun je gemakkelijk de lokale tijd bijhouden in de steden die je gaat bezoeken.
 • Zeker als je contacten in Canada hebt of zaken moet doen, dan moet je rekening houden met aanzienlijke tijdsverschillen. Ikzelf spreek bijvoorbeeld regelmatig vrienden en familie in Canada in verschillende tijdzones. Als we afspreken rond koffietijd (10 uur), dan is het hier al 18:00 uur ’s avonds.
 • Als je in Canada een binnenlandse vlucht maakt – zelfs al van Vanouver naar Calgary – moet je al je tijd aanpassen. Wanneer je van Vancouver naar Halifax reist, scheelt het zelfs vier uur!
 • De provincie Newfoundland heeft een eigen unieke tijdzone, die 30 minuten afwijkt van de Atlantische Tijdzone (Halifax) Dit is vrij uniek, aangezien tijdzones meestal in hele uren worden weergegeven.
 • British Columbia, dat in feite het dichtst bij Nieuw-Zeeland ligt, heeft een tijdsverschil van maar liefst 17 uur met Nieuw-Zeeland aan de andere kant van de datumgrens.

Veelgestelde vragen

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Canada?

Het tijdsverschil met Canada varieert aangezien Canada verschillende tijdzones heeft, zes namelijk. De tijdzone met het kleinste verschil is Newfoundland, de zone met het grootste tijdsverschil hebben de provincie British Columbia en het territorium Yukon. Kort samengevat:

Pacific Standard Time Zone (PST): British Columbia/Yukon -9 uur*
Mountain Standard Time (MST): Alberta/NWT -8 uur*
Central Standard Time (CST): Saskatchewan/Manitoba -7 uur*
Eastern Standard Time (EST): Ontario, Quebec -6 uur*
Atlantic Standard Time (AST): New Brunswick/ Nova Scotia, Labrador -5 uur*
Newfoundland Standard Time (NST): Newfoundland -4 ½ uur*

*Tijdverschillen zijn t.o.v. Nederland, niet t.o.v. London.

Kaart tijdzones Canada

Tijdzones Canada kaart tijdsverschil
Source: CIA World Factbook

Wat is het tijdsverschil tussen Alberta, Canada en Nederland?

Het tijdsverschil tussen Alberta, Canada en Nederland blijft het hele jaar door 8 uur. Wel varieert het verschil afhankelijk van het seizoen, omdat beide regio’s de klok verzetten voor zomer- en wintertijd.
 • In de wintertijd (standaardtijd) ligt Alberta in de Mountain Standard Time (MST), wat UTC-7 is. Nederland ligt in de Central European Time (CET), wat UTC+1 is. Het tijdsverschil is dan 8 uur. Als het dan bijvoorbeeld 12:00 ’s middags is in Nederland, dan is het 4:00 ’s ochtends op dezelfde dag in Alberta.
 • In de zomertijd is Alberta in de Mountain Daylight Time (MDT), wat UTC-6 is. Nederland gaat naar de Central European Summer Time (CEST), wat UTC+2 is. Het tijdsverschil is dan ook 8 uur. Als het bijvoorbeeld 12:00 ’s middags is in Nederland, dan is het 4:00 ’s ochtends op dezelfde dag in Alberta.

Wanneer begint de zomertijd in Canada 2024?

De zomertijd in Canada begint om 02:00 uur ’s nachts op zondag 10 maart 2024. 

Wanneer begint de wintertijd in Canada 2024?

De wintertijd in Canada begint om 02:00 uur ’s nachts op zondag 3 november 2024. 

Hoeveel tijdzones heeft Canada?

Canada heeft in totaal zes tijdzones. Van west naar oost zijn deze tijdzones:

 • Pacific Time Zone
 • Mountain Time Zone
 • Central Time Zone
 • Eastern Time Zone
 • Atlantic Time Zone
 • Newfoundland Time Zone.
Wij maken gebruik van cookies