Tilt Cove, de kleinste metropool van Newfoundland

Tilt Cove Newfoundland kopermijn

Tilt Cove is een kleine gemeente in de provincie Newfoundland & Labrador. Het plaatsje werd gesticht in 1813 als een kleine uitvalsbasis voor vissers met rond de 25 inwoners. Toen er in 1864 kopererts werd gevonden, werd de vredigheid van het dorpje echter fors verstoord.

Hoewel dit minuscule stadje ligt weggestopt in een klein hoekje van Baie Verte, een schiereiland van Newfoundland, is hier in dit gehuchtje stiekem een ware schat aan geschiedenis te vinden. Wanneer je hier een kijkje neemt, is het laatste wat je zou raden dat hier ooit een explosie van inwoners heeft plaatsgevonden, en niet één, maar twee keer!!

De Tilt Cove Mine

De Tilt Cove Mine werd geopend in 1864 en toen de bevolking explosief groeide door de komst van vele mijnwerkers, werd in 1869 een postkantoor geopend. De groei van het dorpje versnelde en bereikte in 1916 zijn top: 1500 inwoners.

In 1892 schreef een reporter over het stadje: ”Tilt Cove is de leidende stad aan de Notre Dame Bay en het lijkt of de mijn kan teren uit een onuitputtelijke bron van kopererts.”

Toch werd de mijn uiteindelijk in 1920 gesloten, waarop het aantal inwoners drastisch daalde tot rond de 100. Uiteindelijk duurde het tot 1957 dat de mijn werd heropend om in 1967 wederom te worden gesloten.

In 1999 werd het eigendom van de mijn overgedragen aan een nieuwe eigenaar. Bodemtesten leverden in 2008 nog samples van koper en goud op en in 2011 hervatte het mijnbedrijf Metals Creek het delven van metalen.

Inwoners van Tilt Cove

Don en Margaret Collins zijn een echtpaar. “Donald is de burgemeester, ik ben de gemeentesecretaris,” vertelt Margaret, zittend in één van de twee schommelstoelen in de garage van het paar. “Mijn broer en zijn zus zijn nu raadsleden.”

Naast hun bestuurstaken zijn Don en Margaret Collins ook het ontvangstcomité van de stad. Als politici hebben ze een flinke vinger hebben in de pap bij het reilen en zeilen van Tilt Cove. Maar in feite hebben ze niet veel mensen iets te vertellen, want met z’n tweeën maken ze een derde van de totale bevolking uit. Inderdaad, Tilt Cove heeft een bevolking van zes personen.

Don en Margaret zijn bewoners van het eerste uur en waren nog kinderen toen de mijn in de jaren 50 werd heropend. Ze vertellen hoe het uiterlijk van het huidige gehuchtje van nu absoluut in schril contrast staat met hoe het er destijds uitzag.

Margaret vertelt hoe er vroeger voor Kerstmis een tien meter hoge kerstboom midden in het bevroren meertje werd geplaatst. “Met de lichtjes aan was dat prachtig. Het was dan groot feest en het mijnbedrijf gaf dan een geschenk aan alle bewoners.”

Curling, bowlen en een bioscoop

Hoewel het dorpje er tegenwoordig – zeker wanneer het regent – ‘enigszins’ mistroostig uitziet, kende het ooit hoogtijdagen, toen er zelfs twee curlingbanen, twee bowlingbanen en een bioscoopwaren. “Ook was er een grote nachtclub boven”, vertelt Don.

De natuur heeft in de loop der tijd de verlaten huizen één voor één weer in bezit genomen. Hoewel het dorpje absoluut geen topattractie is, is het zeer zeker een leuke plek om te bezoeken als je in Newfoundland bent. Probeer dan ook zeker even de bewoners te spreken!

Wij maken gebruik van cookies