Trans Canada Highway 1, de Canadese Route 66

Trans Canada Highway 1

De Trans Canada Highway, ook wel TCH of Highway 1, is een van de langste snelwegen ter wereld en strekt zich uit over een afstand van 7.821 kilometer van Victoria op Vancouver Island tot aan St. John’s op Newfoundland. De Trans Canada Highway gaat door alle zuidelijke provincies van het land, ook over Prince Edward Island. Dit mag misschien vreemd lijken, maar daarover leg ik je later meer uit.

Het saillante detail van de Canadese ‘Route 66′ is dat de route op verschillende manier gereden kan worden. Er zijn namelijk in diverse provincies alternatieve routes die toch tot de TCH behoren. Dit is ook de reden waardoor je verschillende lengtes van de route kunt tegenkomen. In Ontario kan je de populaire toeristische route langs Lake Superior volgen, maar je kunt de route ook veel noordelijker route volgens door de afgelegen bossen van Kapuskasing.

In het Westen van Canada wordt de Yellowhead Highway, die Manitoba via de stad Edmonton met Prince Rupert verbindt, ook als deel gezien van de TCH. In totaal wordt ongeveer 12.800 km van de weg gerekend tot de Trans Canada Highway. Ook Prince Edward Island, ja een eiland, kan op deze manier deel uitmaken van de TCH.

Kenmerken van de Trans Canada Highway

Om Trans Canada Highway te mogen heten, moet een weg zijn verhard, minimaal 6,7 meter breed zijn en aan beide zijden nog minstens 3,3 meter aan onverharde ‘shoulders’ hebben. Ook mogen heuvels in de route geen hellingshoek hebben van meer dan zes graden en moeten bestuurders altijd in staat zijn om minstens 183 meter vooruit te kunnen kijken. Het heeft tot 1971 geduurd voordat de volledige lengte van de weg aan deze normen voldeed.

Hoewel de Trans Canada Highway een landelijk project lijkt en alle Canadese provincies met elkaar verbindt, is de federale overheid uitsluitend in de nationale parken verantwoordelijk voor het onderhoud. De provincies zijn zelf verantwoordelijk voor het overige onderhoud.

Deze timelapse video geeft een mooi beeld van de TCH de Rockies in.

De opening van de TCH

De opening van de Trans Canada Highway in 1962 verliep niet zonder slag of stoot. De regeringen van de provincies New Brunswick en Newfoundland boycotten toen de ceremonie, omdat zij vonden dat de federale overheid onvoldoende had bijgedragen aan de kosten van de aanleg. Ook de premier van British Columbia woonde de ceremonie niet bij. Het orkest dat zou zorgen voor de muzikale omlijsting, nam de verkeerde afslag, kwam te laat aan en speelde alleen nog het ‘O Canada’ na de ceremonie. Het was dus zeg maar een dag om nooit te vergeten.

Hoewel de opening van de snelweg in 1962 plaatsvond, duurde het nog tot 1971 voordat de snelweg compleet werd voltooid.

Veerboten

Er zijn drie plaatsen in de route waar veerboten als onderdeel van de Trans Canada Highway worden beschouwd:

  • tussen Horseshoe Bay en Nanaimo in British Columbia
  • tussen Port-aux-Basques, Newfoundland en Noord-Sydney, Nova Scotia
  • tussen Caribou, N.S. naar Woods Island, P.E.I. Ook de gigantische Confederation Bridge, die PEI verbindt met New Brunswick en de Canso Causeway, de brug die Cape Breton met het vasteland verbindt, wordt tot de Trans Canada Highway gerekend.

Voor veel mensen is het een droom de TCH eenmaal in hun leven in zijn geheel te rijden. Ik kan je verzekeren, het is geweldig! De gevarieerde landschappen, de prairies met hun schitterende luchten, ruige bergen, de heerlijk frisse Maritimes, zoveel moois staat voor de rest van je leven in het geheugen gegrift. Wil je ook deze roadtrip maken van 8000 kilometer? Maak je dan op voor de roadtrip van je leven!

Trans Canada Highway 1

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies