Tunnel Mountain, Banff: Waarom Tunnel Mountain zonder tunnel?

Tunnel Mountain Campground Banff

Iedereen die weleens in Banff is geweest, kent op zijn minst de naam Tunnel Mountain. Het is de berg waarlangs de enorme campground ligt en van waar je een mooi uitzicht hebt over de Bow Valley, met het stadje Banff in het dal. Toch zijn er maar weinig mensen die zich afvragen: waarom dan Tunnel Mountain? Want er is geen enkele tunnel te vinden. Hoe komt deze berg aan zijn naam?

Tunnel Mountain in Banff staat ook wel bekend als Sleeping Buffalo en ligt in de Bow River Valley van Banff National Park in Alberta. De berg ligt precies op de kruising van de Spray River met de Bow River en kijkt uit op de Hot Springs op Sulphur Mountain. De berg wordt bijna volledig omringd door het stadje Banff en het terrein van het Banff Springs Hotel.

Voor de inheemse bevolking slaapt de Buffalo niet meer sinds in 2017 de wilde bizons werden geherintroduceerd in Banff National Park. De Blackfoot-naam voor de berg is Iinii Istako en de Stoney Nakoda noemen de berg Eyarhey Tatanga Woweyahgey Wakân.

De naam Slapende Buffel is ontleend aan het feit dat de Stoney-bevolking vond dat de berg lijkt op een slapende buffel, gezien vanuit het noorden en oosten.

Hoe komt Tunnel Mountain aan zijn huidige naam?

In de jaren 80 van de negentiende eeuw waren landmeters bezig met de voorbereidingen van de aanleg van de Canadian Pacific Railway. Ze overwogen daar om een tunnel door de berg te maken voor de spoorrails door de Bow Valley. Al snel concludeerden ze dat het veel efficienter zou zijn een andere route aan te leggen, maar de naam Tunnel Mountain is tot op heden blijven bestaan en inmiddels helemaal ingeburgerd.

Met name voor de inheemse bevolking is de niet-charmante benaming van de berg een doorn in het oog. In september 2016 ondertekenden vijftien First Nations een resolutie waarin werd opgeroepen tot een officieel proces met de Natural Resources Canada’s Geographical Names Board of Canada om Tunnel Mountain te hernoemen, namelijk tot Sacred Buffalo Guardian Mountain.

Op de top van de berg is een uitkijkpost die vroeger werd gebruikt om bosbranden tijdig te ontdekken en deze plek heeft de naam “King’s Lookout” gekregen, nadat in 1939 koning George VI en koningin Elizabeth het uitkijkpunt bezochten.

Geschiedenis

In 1882 gaf majoorRogers leiding aan een team van landmeters voor de aanleg van de Canadian Pacific Railway. Rogers, die de druk flink op de ketel zette, ging er vanuit dat de makkelijkste weg voor de spoorlijn zou zijn om gewoon de Bow River te volgen. Zijn team stelde echter voor om een 275 meter lange tunnel door Sleeping Buffalo aan te leggen, om het oversteken van rivieren en de steilheid van de kliffen tussen de noordwestelijke rand van Mount Rundle en Tunnel Mountain te omzeilen. De General Manager van Canadian Pacific Railway, William Cornelius Van Horne, was ziedend over de suggestie en riep uit: “Haal dat onzinnige idee er maar uit!”

De landmeters vonden een alternatieve route ten noorden van de berg, waarmee miljoenen dollars werden bespaard. Landmeter Charles Shaw beschreef het idee als “de meest buitengewone blunder die ik ooit heb gekend op het gebied van engineering.” Het idee van een tunnel werd radicaal geschrapt, maar de berg wordt tot op de dag van vandaag Tunnel Mountain genoemd.

Wandelen bij Tunnel Mountain

Tunnel Mountain is niet bijzonder steil. Vanuit het centrum van Banff kun je makkelijk via Tunnel Mountain Road naar boven lopen en het is dan ook een zeer populaire wandeling.

Je kunt ook kiezen voor de Tunnel Mountain Trail. Deze route heeft voor het grootste deel een zacht verloop, met een paar iets steilere stukken. Totaal is de route 4,5 kilometer lang. De top biedt een panoramisch uitzicht over de stad, de Bow Valley en de omliggende wildernis. De aanvang van de route is op St. Julien Road aan de rand van het centrum.

Tunnel Mountain Campground

Langs de helling van de berg ligt een enorme campground die grofweg is ingedeeld in:

  • TM Campground (jaarlijks geopend van 13 mei tot 4 oktober)
  • TM Village II Campground (hele jaar geopend)
  • TM Trailer Court (jaarlijks geopend van 13 mei tot 4 oktober)
    TM Village I (jaarlijks geopend van 13 mei tot 4 oktober)

Wanneer je gaat reserveren, zorg dan dat je tijdig je reservering maakt via de website van Parks Canada. TM Village II is een campground waar je full hook-up plaatsen ter beschikking hebt, ™ Village I beschikt over standaard faciliteiten, zoals elektriciteit en vuurplaatsen om te barbecuen.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Veelgestelde vragen

Waarom noemen ze het Tunnel Mountain?

De berg dankt zijn naam aan een voorgestelde route van de Canadian Pacific Railway (CPR) in 1882. Een blunder bij het opmeten leidde tot het voorstel om een tunnel van 800 meter lengte door de heuvel te graven – een idee dat de treinmaatschappij miljoenen extra dollars zou hebben gekost. Het idee werd afgeblazen en de tunnel is nooit gegraven. Wel beheild de berg de naam, Tunnel Mountain. 

Heeft Tunnel Mountain een tunnel?

Tunnel Mountain heeft geen tunnel. De berg kreeg de naam Tunnel Mountain in 1882, toen een een ingenieur voorstelde om een 800 meter lange tunnel door de berg te bouwen voor de CPR (Canadian Pacific Railway). Een alternatieve en aanzienlijk goedkopere route kreeg uiteindelijk de voorkeur, maar de berg bleef zijn naam behouden.

Hoe lang is de wandeling van Tunnel Mountain?

De wandelroute Tunnel Mountain is 4,5 kilometyer lang en wordt beschouwd als een matig uitdagende route. Zonder stops duurt de wandeling gemiddeld anderhalf uur. Dit is een zeer populaire wandelroute in Banff, dus als je weinig mensen wilt tegenkomen, ga dan ‘s morgens vroeg op pad. De kans dat je wildlife ziet is dan ook aanzienlijk groter.

Kun je met de auto de Tunnel Mountain op?

Van uit het centrum van Banff kun je via Wolf Street en Otter Street de Tunnel Mountain Road op. Op een gegeven moment passeer je het Hoodoos Viewpoint (aan de rechterkant), waar de Tunnel Mountain Trail wandelroute aanvangt. Door Tunnel Mountain Road te vervolgen rijd je om de volledige campground heen en kom je uiteindelijk weer terug op Banff Avenue bij Banff Rocky Mountain Resort. Onderweg heb je een schitterend uitzicht over de Banff Townsite.

Zijn er beren op Tunnel Mountain?

Op de berg worden regelmatig zwarte beren, grizzly’s, elanden, coyotes en poema’s gesignaleerd. Vooral als je ‘s morgens vroeg op pad gaat of ‘s avonds, zorg dat je voldoende geluid maakt om ze af te schrikken en neem voor de zekerheid bear spray mee.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies