Canada lijkt op het eerste gezicht een heel gewoon westers land wanneer je er voor het eerst komt. Geen poespas, keurige, vriendelijke mensen en gewoon een prachtige natuur. Maar kom je voor een tweede keer in Canada of nog veel vaker, dan gaan bepaalde typisch Canadese gewoontes en dingen je wel opvallen.
Canada is Canada. En gelukkig maar! Ik ben zelf niet voor niets zo gek op Canada! Het zijn juist deze typisch Canadese dingen die het land zo geweldig maken, zó karakteristiek!
Only in Canada, typisch Canadese gewoontes
Tim Hortons
Wanneer je een vakantieganger naar Canada vraagt wat ze het eerst met Canada associëren is het Tim Hortons. Op elke straathoek zit er wel één en de Canadezen zweren dan ook bij een coffee to go wanneer zij ’s morgens naar hun werk gaan. Timmies is dan de place to go. Ik heb me ooit laten vertellen dat Hortons de policy heeft dat de filialen minimaal 2 kilometer bij elkaar vandaan moeten liggen. Je kan je voorstellen dat er dus heel wat filialen zijn. Toch vind je ze voornamelijk in de stedelijke zones, op het platteland minder.
Wel is het zo dat de formule van Tim Hortons in december 2014 werd verkocht aan Burger King. Voor die tijd stond Timmies bekend om de goede koffie en heerlijke zoetwaren en lunchbroodjes. Sinds de overname is de koffie belabberd geworden en ben je de hele middag bezig met het uitkauwen van de taaie tarwebroodjes. Toch is er bijna niets Canadeser dan Tim Hortons, dus als je naar Canada gaat, zeker even proberen! Lees wat je zoal kunt bestellen bij Tim Hortons.
IJshockey / Lacrosse
IJshockey en Lacrosse zijn typisch Canadese dingen. Veel Canadezen zien het bijwonen als een heerlijk ontspannend uitje. Een flinke bucket popcorn, een big gulp cola en een hotdog horen tot de vaste prik bij een ijshockeywedstrijd. Als je iets echt Canadees wilt doen op vakantie, woon dan absoluut een hockeywedstrijd bij om de echte Canadese cultuur te proeven.
Lacrosse is een typisch Canadese sport die van oudsher door de First Nations werd beoefend, maar die tegenwoordig met moderne technieken een flink harde sport is. Lees meer over Lacrosse.
Curling
Hoewel wordt aangenomen dat deze sport oorspronkelijk uit Schotland komt, is deze tegenwoordig sterk verwant en een echte volkssport in Canada. De experts omschrijven curling als volgt: “Curling is een sport waarbij spelers glijstenen op een ijsbaan naar een doelgebied schuiven, dat in concentrische ringen is opgedeeld. Twee teams, elk van vier spelers, schuiven om beurten zware, gepolijste granieten stenen over het ijs naar ‘het huis’, een cirkelvormig doelwit dat is gemarkeerd op het ijs. Elk team heeft acht stenen en het doel is om de hoogste score voor een spel te behalen; de punten worden gescoord voor de stenen die het dichtst bij het centrum van het huis liggen van uiteinde tot uiteinde. Zodra beide teams al hun stenen hebben gegooid is er een ‘end’ voorbij. Een wedstrijd kan uit tien of acht ends bestaan.
Hoewel de sport in Nederland vooral bij jongeren als ‘suf’ te boek staat, is het echt leuk om een keer een wedstrijd bij te wonen zoals ikzelf ooit heb gedaan. Dus als je een kans hebt als je in Canada bent, zeker doen!!
Vriendelijkheid (politeness) en behulpzaamheid
Canadezen staan bekend om het feit dat ze bijzonder vriendelijk en behulpzaam zijn. Voor ons Nederlanders is dat in het begin eigenlijk best wel even wennen. Wanneer ze een deur tien meter voor je neus laten dichtvallen, excuseren ze zich nog. Als je in de supermarkt door iemand heel lichtjes wordt aangestoten krijg je al een ‘excuse me’.
Een groot voordeel is wel dat men erg makkelijk met elkaar omgaat. Wanneer je als voetganger een straat wilt oversteken, gaan veel bestuurders acuut op de rem staan om je over te laten steken. Stel jezelf eens voor hoe dat zou zijn als Nederlanders zo netjes zouden zijn? Hier in Nedeland scheuren ze bijna de neus van je schoenen als je als moeder met je kroost de weg wilt oversteken.
De behulpzaamheid van Canadezen is werkelijk geweldig! Loop je in een grote stad met een stadskaart in je handen? Dan kun je er donder op zeggen dat er iemand vraagt of ze je kunnen helpen. Indien diegene er niet uitkomt wordt gewoon een willekeurige voorbijganger erbij betrokken om te helpen.
Poutine
Ja, voor ons ziet het er een beetje ranzig uit, maar poutine is één van de typisch Canadese dingen die toch bijzonder smakelijk blijken te zijn. In Noord-Amerika is alles wat druipt van gesmolten kaas of saus ‘smakelijk’, dus ook poutine.
Zoals wij in Nederland een patatje oorlog, speciaal of kapsalon halen, zo is poutine in met name Québec en New Brunswick een heel normaal afhaalgerecht. Het bestaat uit frietjes, jus en gesmolten wrongelkaas. Er zijn honderden variaties verkrijgbaar. Het smaakt het best na een avond Alexander Keith’s bier om een uur of drie ’s nachts. Dit is een heerlijk poutine recept.
In de stad Montreal is zelfs een speciaal poutine restaurant waar maar liefst 30 soorten poutine worden gemaakt en dit restaurantje is een absolute aanrader om eens te gaan eten.
Kleding en het weer
Voor mij persoonlijk was het weer en de manier van kleden een aparte waarneming. In Canada zijn de overgangsseizoenen zeer kort, soms duren ze maar een paar weken. Zo is het winter, zo is het zomer!
Zodra de zomerstralen de laatste sneeuw wegsmelten, lopen Canadezen al in hun korte broek en met korte mouwen. Wij Nederlanders zouden nog ‘doodvriezen’, maar de Canadezen hebben al de zomer in hun bol. Ook wanneer de temperaturen rond het vriespunt zijn, is dat voor een gemiddelde Canadees geen reden om zich al dik aan te kleden. Verbaas je niet als je mensen zonder jas ziet lopen, terwijl de temperaturen net rond het vriespunt zijn.
De mist
Zoals je waarschijnlijk wel weet is Canada een prachtig land: prachtige natuur, mooie kleine vissersdorpjes en uitgestrekte prairies maken het tot een prachtige vakantiebestemming. De mist maakt alles nog net even iets mooier. Stel je eens een mooie roodgekleurde barn voor in een mistige weide. Of het baaitje van een klein vissersdorpje aan de kust dat wordt ingenomen door de zeemist, die het allemaal een mooie mystiek uiterlijk geeft.
Met name het oosten van Canada, ook wel de Maritimes genoemd, is een walhalla voor de fotografen die mooie landschappen met mist willen fotograferen. Het eiland Prince Edward Island biedt geweldige foto opportunities!
Ondergrondse ‘steden’ of Underground Cities
In Canada kan het bar koud zijn tijdens de lange winters. Ondergronds is het dan een stuk aangenamer om even te vluchten voor de extreme poolwinden die boven de grond waaien. In Canada vind je veel winkelcentra die deels onder grond liggen en waar veel mensen hun vrije tijd besteden.
De ondergrondse stad van Montreal is het geheel van met elkaar verbonden complexen (zowel boven- als ondergronds) in en rond Downtown Montreal, Quebec. Het staat ook bekend als de ondergrondse stad (ville intérieure of underground city) en is het grootste ondergrondse complex ter wereld.
Muziek in de trein
Iedereen die ooit met VIA Rail heeft gereisd, weet dat er muzikanten in de trein optreden om de sfeer een beetje te verhogen. De treinmuzikanten krijgen zelfs een gratis treinkaartje wanneer zij optreden in de trein.
Zelf heb ik ooit in de trein van Hamilton naar Toronto gezeten waar zelfs een paar artiesten optraden en coversongs van Nirvana zongen. Wat was dat een geweldige ervaring!
De vlag en Inuksuk
Canadezen zijn trots op hun land en nationaliteit. Het is een hardwerkend volk en als je ziet hoe ze hun land hebben opgebouwd de afgelopen decennia, dan is dat ook gepaste trots. Dwars door onoverwinnelijke gebergten hebben zij wegennetten aangelegd, zelfs tot ver boven de Poolcirkel. Dwars door bergen hebben zij treintunnels gerealiseerd.
In de geneeskunde is Canada wereldwijd een van de koplopers en ook met technologische ontwikkelingen is Canada een van de marktleiders. Die trots is dus echt wel op zijn plek! De Canadese vlag is dan ook een van die typisch Canadese dingen die de vaderlandsliefde symboliseert. Wanneer je door het platteland van Canada rijdt, zie je bij veel huizen fier de Canadese vlag wapperen.
Inuksuk is ook zo’n typisch Canadees symbool. Het steenpoppetje zie je aan de lopende band terugkomen. Ze staan langs wegen en op veel toeristische plekken. In souvenirwinkeltjes worden ze ook veel verkocht als sleutelhanger en als decoratie.
Maple Syrup
Canada levert 80% van de wereldwijde maple syrup productie. De populaire esdoornsiroop is dan ook een van die typisch Canadese dingen die werkelijk overal terugkomt: bij het ontbijt eet je pancakes met maple syrup. Door je cereals doe je maple syrup. In je koffie doe je maple syrup. Als je koekjes eet, dan zijn het maple cookies.
Ga jezelf maar eens verdiepen in een Canadese supermarkt. Je zal steil achterover slaan! Een van de typisch Canadese gewoontes is om overal sausjes overheen te doen. Canadezen zijn namelijk gek op condiments (sausjes) en er zijn verrassend veel sausjes waarin maple syrup is verwerkt. Ook heb ik ooit maplebrood gegeten en ham met maplemarinade. Werkelijk overal gaat het in of doorheen!
Cottage country
Veel Canadezen, met name de stedelingen, hebben een huisje op het platteland. Zeker veel Torontonians – zoals de inwoners van Toronto worden genoemd – hebben een zomerhuisje of buitenverblijf op het platteland of langs een van de Great Lakes. Er zijn ware “cottage countries”, regio’s waar bijna alleen maar vakantiehuisjes te vinden zijn. Denk aan de Lakeshore van Lake Huron, de Georgian Bay en de Muskoka Region, ten noorden van Toronto.
In deze regio is een geweldige subcultuur ontstaan van senioren die van hun dolce vita genieten. Je kan het zo zien: het is een van die typisch Canadese gewoontes van senioren, je gaat ofwel na je pensioen met de camper op pad, ofwel je koopt een zomerhuisje.
Eh? Ehhhh…
Canadezen hebben ook een bepaalde uitdrukkingen die zij vaak alleen zelf kunnen plaatsen. ‘Eh’ is ook zo’n voorbeeld, waarmee ik gelukkig van kinds af aan al mee vertrouwd was, aangezien mijn Canadese familie dat altijd al zei.
Het is een van de typisch Canadese gewoontes om ‘eh’ aan het eind van een vraag te plaatsen, zoals “It’s fun here, eh?” Het kan ook worden gebruikt als vraag: “Eh?” als Wat bedoel je? Of Wat zeg je?
Typisch Canadese termen en uitdrukkingen
Elk land heeft zo zijn eigen termen die een buitenlander vaak maar moeilijk kan plaatsen. Eskimo’s hebben bijvoorbeeld heel veel termen voor verschillende soorten sneeuw en vaak verschillen de termen die worden gebruikt per cultuur en soms zelfs per regio. Met deze 13 veel voorkomende Canadese termen en gezegden ben je in staat Canadezen beter te begrijpen tijdens je vakantie in Canada.
Double double
Een double double is de brandstof van de Canadese maatschappij en een van de typisch Canadese termen. Het staat voor een koffie van Tim Hortons met double milk, double sugar. Natuurlijk moet je ook weten dat Tim Hortons ook wel Tims of Timmies wordt genoemd en dat ze er naast koffie ook heerlijke, maar mierzoete Timbits en donuts hebben.
Voorbeeld: “Can you get me a double double at Timmies?”
Washroom
In Canada zijn er geen toilets, ladies rooms of restrooms. In Canada vraag je naar de washrooms als je naar het toilet moet.
Voorbeeld: “Where’s the washrooms please?”
Clicks
Degene die dit ooit heeft bedacht moet wel heel dicht met zijn oor tegen het dashboard hebben gezeten en een klikje hebben gehoord bij het overspringen van de kilometerteller. Clicks zijn namelijk kilometers. Dus als je 500 kilometer moet rijden, dan spreek je over 500 clicks.
“From here to Calgary is 110 clicks.”
Cowtown
Cowtown is de bijnaam voor de stad Calgary in Alberta. Meestal verwijzen de bewoners van Edmonton naar Calgary als Cowtown. Deze benaming komt voort uit de prominente westerncultuur in de stad.
Voorbeeld: “Next week I’m going to Cowtown for the Stampede.”
Eh
Eh is een woordje dat Canadezen vaak aan het eind van een vraag plaatsen, zoals “It’s fun here, eh?” Het kan ook worden gebruikt als vraag: “Eh?” als Wat bedoel je? Of Wat zeg je? Doordat ze het vaak te pas en te onpas gebruiken en de uitspraak totaal niet Engels klinkt, drijven mensen uit andere landen er de spot mee, maar het is ab-so-luut erg Canadees!
Toque / tuque
Hoewel een toque in de meeste landen een kruisbeschermer is, is het een typisch Canadese term voor een muts. De naam toque komt uit het Frans en die term is in de loop ter tijd geïnterneerd door de Engelstalige bevolking en betekent dus niets meer dan een lekkere warme wintermuts.
Voorbeeld: “Don’t forget your toque, it’s freezing outside!”
Knapsack
Een knapsack is een rugzak. Terwijl wij in Nederland een rugzak al vaak een backpack noemen, hebben de Canadezen het reeds verbasterd naar knapsack.
Voorbeeld: “Always put the heavy stuff in the upper part of your knapsack.”
Puck Bunny
Een puck bunny is iemand die de hockey league volgt voor de spelers en niet zo zeer voor het spel. Het gaat bij deze mensen vooral om de glamour, het privéleven en de mooie auto’s die de spelers er op nahouden. Of de spelers kunnen hockeyen of niet is van ondergeschikt belang.
“She only likes watching hockey with me because she likes Oscar Klefbom’s looks. She’s just a puck bunny.”
Pop
Pop is een van die typisch Canadese termen die lastig te plaatsen is voor een vreemdeling. Canadezen gebruiken de naam pop voor koolzuurhoudende dranken, zoals cola of andere frisdranken met koolzuur. Elders wordt pop gewoon ‘soda’ genoemd.
Voorbeeld: “You want some pop with your meal?”
Keener
Een keener is een wijsneus die zijn omgeving graag laat weten dat hij/zij kennis in huis heeft. Vaak wordt deze typisch Canadese uitdrukking gebruikt met een cynisch toontje.
Voorbeeld: “Check that keener out. He makes us all look stupid.”
2-4 Two-Four
Een van de meest typisch Canadese gewoontes is om met vrienden of familie thuis gezellig een hockeywedstrijd te kijken. Je rijdt dan naar een liquor store om een 2-4 te halen. 2-4 Staat voor een doos met 24 blikken bier. Heel eenvoudig dus eigenlijk! Je moet alleen even weten dat het over bier gaat.
Voorbeeld: ”Can you get me a 24 at the beer store?”
Mickey
Mickey is een typisch Canadese term voor een fles van 375 ml sterke drank. Wees echter voorzichtig met deze term in het bijzijn van Amerikanen, die Mickey associëren met een rape drug.
Voorbeeld: “I got a Mickey as a B-day present.”
Newfie
Een Newfie is een inwoners van Newfoundland. Vaak wordt met Newfie de spot gedreven, omdat ze té vriendelijk zouden zijn. Newfies staan namelijk bekend als de meest vriendelijke Canadezen, maar worden goedmoedig weggezet als hillbillies die alleen van kreeft en bier houden.
Voorbeeld: “A Newfie even excuses himself for shooting in his own foot. He didn’t want to scare you up.”
Canuck
Canuck is de term voor Canadees in het algemeen. Vaak wordt het in negatieve vorm gebruikt voor de tegenstander bij bijvoorbeeld een hockeywedstrijd. Het ijshockeyteam van Vancouver heeft de naam Vancouver Canucks. Over het algemeen is de bijnaam van toepassing op elke Canadees.
Voorbeeld: “I’m a canuck from Halifax.”
Loonies en Toonies
Loonies en Toonies zijn de bijnaam voor muntgeld van 1 en 2 dollar. De naam komt van de ‘loon’ die staat afgebeeld op de munt, de ijsduiker. Hoewel er op het muntstuk van twee dollar toch echt een ijsbeer staat afgebeeld, heeft het muntstuk toch de bijnaam Toonie gekregen, in feite betekent het ‘dubbele loonie’.
Voorbeeld: “Did you tip him a loonie or a toonie?”
Mountie
De Mountie is een agent te paard en de naam verwijst naar de Royal Canadian Mounted Police. Door de verschijning is het een van de meest bekende politie-eenheden ter wereld.
Voorbeeld: “The mounties are coming!”
Deke
Een deke is een Canadese term die meestal wordt gebruikt in een ijshockeywedstrijd. De term verwijst naar een schijnbeweging waarmee een speler zijn tegenstander op het verkeerde been zet, waardoor hij op het doel kan mikken.
Voorbeeld: ” Did you see that player deke right, go left and score?”
Freezies
Freezies zijn kleine waterijsjes, meestal de soort knijpijsjes, zoals wij die kennen.
Voorbeeld: “It’s so freaking hot. I wish we had some freezies.”
Chinook
Terwijl de in Nederland alleen voorkomt in de vorm van helikopters, is het in West-Canada de benaming voor een bepaalde luchtstroming. De Inuit gebruiken deze naam van oudsher voor ‘het smelten van de sneeuw’.
De chinook is een warme luchtstroom die tijdens de winter aan de lijzijde van een berg naar beneden stroomt en daar de temperatuur flink laat stijgen, waardoor de sneeuw vaak smelt. In extreme gevallen kan de temperatuur binnen 24 uur wel 20 of 30 graden stijgen.
Voorbeeld: “Chinooks are most prevalent over southern Alberta in Canada.”
Short drive
Canadezen zijm chauffeurs, goede chauffeurs over het algemeen. Veel van hen leven half in de auto door de grote afstanden die moeten worden afgelegd. Een valkuil waar je absoluut niet in moet trappen, is als een Canadees tegen je zegt: “You should go there, it’s only a short drive.” Vraag altijd wat de afstand is, want voor veel Canadezen is een short drive een rit van een paar uur.
Ik kan me nog levendig voor de geest halen hoe mijn neef me ooit voorstelde om vanuit Tobermory, Ontario voor twee dagen naar New York City te rijden. Hij zei: “You’ll like it, it’s only a 9 hour drive.” Met een uitgestreken gezicht….
Bekijk deze video voor een spoedcursus Canadees.
Meedoen met de Canadezen?
Canadezen zijn loyaal, heel tolerant en respectvol. Als je hun gewoontes klakkeloos overneemt en wellicht iets te enthousiast bent, dan kan het dat ze dat interpreteren als spot voor hun gewoontes. Zorg dus dat je eerst een beetje de kat uit de boom kijkt en aanschouwt hoe zij met elkaar omgaan. En zodra je dan meegaat in hun typisch Canadese gewoontes, doe dat dan niet te overdreven of opzichtig.
Ben je zelf op je reis naar Canada nog typisch Canadese gewoontes of uitdrukkingen tegengekomen die nog niet vermeld staan op deze pagina? Laat het me weten in de comments, dan zal ik deze toevoegen.
0 Reacties