Typisch Canadese gewoontes en dingen

typisch Canadese dingen gewoonten

Canada lijkt op het eerste gezicht een heel gewoon westers land wanneer je er voor het eerst komt. Geen poespas, keurige, vriendelijke mensen en gewoon een prachtige natuur. Maar kom je voor een tweede keer in Canada of nog veel vaker, dan gaan bepaalde typisch Canadese gewoontes en dingen je wel opvallen.

Canada is Canada. En gelukkig maar! Ik ben zelf niet voor niets zo gek op Canada! Het zijn juist deze typisch Canadese dingen die het land zo geweldig maken, zó karakteristiek!

Only in Canada, typisch Canadese gewoontes

Tim Hortons

Wanneer je een vakantieganger naar Canada vraagt wat ze het eerst met Canada associëren is het Tim Hortons. Op elke straathoek zit er wel één en de Canadezen zweren dan ook bij een coffee to go wanneer zij ’s morgens naar hun werk gaan.

Wel is het zo dat de formule van Tim Hortons in december 2014 werd verkocht aan Burger King en dat sindsdien de koffie belabberd is geworden. Toch is er bijna niets Canadeser dan Tim Horton. Lees wat je zoal kunt bestellen bij Tim Hortons.

IJshockey / Lacrosse

IJshockey en Lacrosse zijn typisch Canadese dingen. Veel Canadezen zien het bijwonen als een heerlijk ontspannend uitje. Een flinke bucket popcorn, een big gulp cola en een hotdog horen tot de vaste prik bij een ijshockeywedstrijd. Als je iets echt Canadees wilt doen op vakantie, woon dan absoluut een hockeywedstrijd bij om de echte Canadese cultuur te proeven.

Lacrosse is een typisch Canadese sport die van oudsher door de First Nations werd beoefend, maar die tegenwoordig met moderne technieken een flink harde sport is. Lees meer over Lacrosse.

Vriendelijkheid en behulpzaamheid

Canadezen zijn bijzonder vriendelijk en behulpzaam. Voor ons Nederlanders is dat in het begin eigenlijk best wel even wennen. Wanneer ze een deur tien meter voor je neus laten dichtvallen, excuseren ze zich nog. Als je in de supermarkt door iemand heel lichtjes wordt aangestoten krijg je al een ‘sorry’.

Een groot voordeel is wel dat men erg makkelijk met elkaar omgaat. Wanneer je als voetganger een straat wilt oversteken, gaan veel bestuurders acuut op de rem staan om je over te laten steken. Stel jezelf eens voor hoe dat zou zijn als Nederlanders zo netjes zouden zijn?

De behulpzaamheid van Canadezen is werkelijk geweldig! Loop je in een grote stad met een stadskaart in je handen? Dan kun je er donder op zeggen dat er iemand vraagt of ze je kunnen helpen. Indien diegene er niet uitkomt wordt gewoon een willekeurige voorbijganger erbij betrokken om je te helpen.

Poutine

Ja, voor ons ziet het er een beetje ranzig uit, maar poutine is één van de typisch Canadese dingen die toch bijzonder smakelijk blijken te zijn. In Noord-Amerika is alles wat druipt van gesmolten kaas of saus ‘smakelijk’, dus ook poutine.

Zoals wij in Nederland een patatje oorlog, speciaal of kapsalon halen, zo is poutine in met name Québec en New Brunswick een heel normaal afhaalgerecht. Het bestaat uit frietjes, jus en gesmolten wrongelkaas. Er zijn honderden variaties verkrijgbaar. Het smaakt het best na een avond Alexander Keith’s bier om een uur of drie ’s nachts. Dit is een heerlijk poutine recept.

In de stad Montreal is zelfs een speciaal poutine restaurant waar maar liefst 30 soorten poutine worden gemaakt en dit restaurantje is een absolute aanrader om eens te gaan eten.

Kleding en het weer

Voor mij persoonlijk was het weer en de manier van kleden een aparte waarneming. In Canada zijn de overgangsseizoenen zeer kort, soms duren ze maar een paar weken. Zo is het winter, zo is het zomer!

Zodra de zomerstralen de laatste sneeuw wegsmelten, lopen Canadezen al in hun korte broek en met korte mouwen. Wij Nederlanders zouden nog ‘doodvriezen’, maar de Canadezen hebben al de zomer in hun bol.

De mist

Zoals je waarschijnlijk wel weet is Canada een prachtig land: prachtige natuur, mooie kleine vissersdorpjes en uitgestrekte prairies maken het tot een prachtige vakantiebestemming. De mist maakt alles nog net even iets mooier. Stel je eens een mooie roodgekleurde barn voor in een mistige weide. Of het baaitje van een klein vissersdorpje aan de kust dat wordt ingenomen door de zeemist, die het allemaal een mooie mystiek uiterlijk geeft.

Ondergrondse ‘steden’

In Canada kan het bar koud zijn tijdens de lange winters. Ondergronds is het dan een stuk aangenamer om even te vluchten voor de extreme poolwinden die boven de grond waaien. In Canada vind je veel winkelcentra die deels onder grond liggen en waar veel mensen hun vrije tijd besteden.

Muziek in de trein

Iedereen die ooit met VIA Rail heeft gereisd, weet dat er muzikanten in de trein optreden om de sfeer een beetje te verhogen. De treinmuzikanten krijgen zelfs een gratis treinkaartje wanneer zij optreden in de trein.

Zelf heb ik ooit in de trein van Hamilton naar Toronto gezeten waar zelfs een paar artiesten optraden en coversongs van Nirvana zongen. Wat was dat een geweldige ervaring!

De vlag en Inuksuk

Canadezen zijn trots op hun land en nationaliteit. Het is een hardwerkend volk en als je ziet hoe ze hun land hebben opgebouwd de afgelopen decennia, dan is dat ook gepaste trots. Dwars door onoverwinnelijke gebergten hebben zij wegennetten aangelegd, zelfs tot ver boven de Poolcirkel. Dwars door bergen hebben zij treintunnels gerealiseerd.

In de geneeskunde is Canada wereldwijd een van de koplopers en ook met technologische ontwikkelingen is Canada een van de marktleiders. Die trots is dus echt wel op zijn plek! De Canadese vlag is dan ook een van die typisch Canadese dingen die de vaderlandsliefde symboliseert. Wanneer je door het platteland van Canada rijdt, zie je bij veel huizen fier de Canadese vlag wapperen.

Inuksuk is ook zo’n typisch Canadees symbool. Het steenpoppetje zie je aan de lopende band terugkomen. Ze staan langs wegen en op veel toeristische plekken. In souvenirwinkeltjes worden ze ook veel verkocht als sleutelhanger en als decoratie.

Lees meer over inuksuk.

Maple Syrup

Canada levert 80% van de wereldwijde maple syrup productie. De populaire esdoornsiroop is dan ook een van die typisch Canadese dingen die werkelijk overal terugkomt: bij het ontbijt eet je pancakes met maple syrup. Door je cereals doe je maple syrup. In je koffie doe je maple syrup. Als je koekjes eet, dan zijn het maple cookies.

Ga jezelf maar eens verdiepen in de supermarkt. Een van de typisch Canadese gewoontes is om overal sausjes overheen te doen. Canadezen zijn gek op condiments (sausjes) en er zijn verrassend veel sausjes waarin maple syrup is toegevoegd. Ook heb ik ooit maplebrood gegeten en ham met maplemarinade. Werkelijk overal gaat het in of doorheen!

Eh? Ehhhh…

Canadezen hebben ook een bepaalde uitdrukkingen die zij vaak alleen zelf kunnen plaatsen. ‘Eh’ is ook zo’n voorbeeld, waarmee ik gelukkig van kinds af aan al mee vertrouwd was, aangezien mijn Canadese familie dat altijd al zei.

Het is een van de typisch Canadese gewoontes om ‘eh’ aan het eind van een vraag te plaatsen, zoals “It’s fun here, eh?” Het kan ook worden gebruikt als vraag: “Eh?” als Wat bedoel je? Of Wat zeg je?

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *