Het ultieme arctische avontuur, waarom Baffin Island de beste bestemming is

Arctische avontuur Baffin Island

Het is de wens van vele outdoor fanatiekelingen, het ultieme arctische avontuur. Maar waar ga je dan naar toe? Groenland? Het uiterste noorden van Noorwegen? Alaska misschien? Nee, Baffin Island in het noordoostelijke deel van Canada, Nunavut, is het eiland voor je ultieme arctische avontuur!

Baffin Island is al duizenden jaren de thuisbasis van de Inuit, maar wordt de laatste jaren door het ‘grote’ publiek pas ontdekt als vakantiebestemming. Het buitenaardse landschap wordt gekarakteriseerd door steile kliffen, gletsjers, enorme fjorden en donderende watervallen. Deze omgeving is alleen geschikt voor onverschrokken reizigers.

Het mooiste arctische avontuur op Baffin Island

Op Baffin Island zijn diverse schitterende parken te vinden, waaronder Katannilik Territorial Park, Dewey Soper Migratory Bird Sanctuary, Sirmilik National Park en Auyuittuq National Park, maar ook het landschap tussen deze parken is werkelijk a-d-e-m-benemend!

Baffin Island heeft een oppervlakte van ruim tien keer die van Nederland en is daarmee een ware speeltuin voor arctische excursies, avontuur en actie. Wij zetten vier activiteiten op Baffin Island voor je op een rijtje voor het ultieme arctische avontuur.

Activiteiten op Baffin Island

1. Zodiac Cruising

Wanneer je met een Zodiac op pad gaat, kom je op plaatsen waar grotere schepen niet kunnen komen. Verken de ruige fjorden en bezoek de talloze onbewoonde eilandjes voor de kust. Vanuit de Zodiac of vanaf deze eilandjes heb je schitterende kansen om het arctische wildlife te zien. Hier zwemmen walvissen, walrussen, walvishaaien, narwallen en zie je ijsberen.

Natuurlijk word je nat, dus draag naast de kleding die je warmhoudt ALTIJD kleding die je ook drooghoudt. Nat zijn maakt in deze contreien het verschil tussen leven en dood.

2. Maak kennis met de Inuit cultuur en gebruiken

Het pittoreske dorpje Pangnirtung is een kleine Inuit gemeenschap en is omgeven door besneeuwde bergtoppen. Pangnirtung heeft een internationale reputatie als het aankomt op traditionele kunsten en beeldhouwkunst van de Inuit. Hier leer je alles over de lokale gebruiken en cultuur en hoe zij weten te overleven in de barre omstandigheden van Baffin Island.

Het op zo’n 30 kilometer afstand gelegen Kekertelung Island herbergt de ruïnes van een walvisstation en laat je zien hoe het leven van de walvisvaarders hier is geweest zo rond 1840, toen de walvisjacht nog de aanjager was van de economie.

3. Wandelen onder de midzomernachtzon

Er is geen betere manier om de toendra van Baffin Island te verkennen dan te voet onder de midzomernachtzon. Of je nu ijsberen gaat spotten, gletsjers gaat bekijken of gewoon wilt genieten van het prachtige landschap, ga op pad met een ervaren gids die je alles kan vertellen over het leven in deze omgeving.

De midzomernachtzon is natuurlijk het allermooist om het landschap te verkennen. Om dit te ervaren kom je tussen half mei en half juli naar Baffin, want dan gaat de zon twee maanden lang niet onder.

Op Cumberland schiereiland en Frobisher Bay kun je de ruige kusten en de opvallende toendra verkennen. Met een beetje geluk zie je kariboes, lemmingen of arctische hazen. Het kan ook zijn dat je roofdieren ziet zoals de poolvos en de wolf, maar de kans daarop is kleiner.

4. Wildlife spotten

De vruchtbare toendrabodem van Baffin Island ontploft in het voorjaar als een ware bom. Schitterende weiden vol levendige wilde bloemen kleuren het anders grijze landschap. De kuddes van kariboes, maar ook kleinere dieren zoals lemmingen en poolhazen gaan fanatiek op zoek naar voedsel. De roofdieren op hun beurt, zoals de poolvos, de wolf en de ijsbeer, komen ook in actie om een lekker hapje te bemachtigen.

Dichter bij het water profiteren de zeehonden, walrussen en enorme zwermen van zeevogels van de warmere temperaturen om te paren of om te genieten van de zomerzon.

Baffin Island is echt een spectaculaire plek om al deze schoonheid vast te leggen. Hier zie je dieren en natuur die nergens anders op aarde ziet. Zorg dus voor een goede camera en voldoende geheugen om mee te nemen!

Een bezoek aan Baffin Island geeft je het ultieme arctische avontuur. Leer survival skills van de lokale bewoners. De Inuit leven hier reeds duizenden jaren in deze bizarre omstandigheden en weten als geen ander dat hier niet met de natuur valt te spotten.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Nunavut

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies