Praktische reistips voor je vakantietrip naar Canada

vakantietrip naar Canada tips

Een vakantietrip naar Canada is natuurlijk geen stedentripje dat je even opnieuw doet als het is verregend. Nee, een vakantietrip naar Canada vergt wel wat meer voorbereiding. En natuurlijk hoef je niet alles tot in de puntjes te regelen, want je gaat natuurlijk op vakantie naar Canada voor het avontuur! Desalniettemin, wil je toch wel zeker weten dat je op en top kunt genieten van je reis naar Canada. En zoals altijd wil ik jou de ultieme trip naar Canada laten maken en daarvoor heb ik de volgende tips voor je op een rijtje gezet.

11 tips voor je vakantietrip naar Canada

1.Kies de goeie airline

Hoewel eigenlijk alle aanbieders goed zijn, is het toch altijd lastig een keuze te maken. Sommige mensen vellen een oordeel over een vliegmaatschappij op basis van een enkele ervaring. Ikzelf vloog inmiddels al meer dan 20 keer heen en weer naar Canada en weet wel beter: ze zijn allemaal prima, stuk voor stuk. Voor de meeste reizigers is het een afweging van kosten versus reistijd doorslaggevend. Begrijpelijk natuurlijk, want zeker als je met een gezin reist, kan je hiermee flink besparen. Soloreizigers kiezen meestal voor een directe vlucht, dan maar een paar tientjes meer.

De meest gangbare maatschappijen die naar Canada vliegen zijn:

Air Transat: prima in orde, maar vliegt alleen tijdens het seizoen (breedste zin des woords) en op niet alle grote Canadese bestemmingen, waardoor je alsnog moet overstappen. Van oudsher staat Air Transat bekend als een prijsvechter.

Air Canada: goede maatschappij, fijne service als je die nodig blijkt te hebben. Vliegt rechtstreeks op alle grote Canadese steden.

Lufhansa: vliegt op de grote Canadese steden, maar je vliegt via Frankfurt met niet altijd beste overstaptijden.

KLM: Wat je mag verwachten van het oerhollandse KLM: uitstekende service en een rechtstreekse vlucht op alle grote Canadese bestemmingen.

Icelandair: Met een stop-over in IJsland na 3 ½ uur vlieg je vervolgens verder naar alle grote Canadese bestemmingen.

Persoonlijk adviseer ik ofwel een rechtstreekse vlucht te boeken, ofwel een stop-over in Reykjavik, IJsland te plannen. Je vliegt dan met Icelandair en met een aantrekkelijke overstaptijd vlieg je vervolgens verder naar Canada. Icelandair vliegt overigens ook naar talloze andere Noord-Amerikaanse bestemmingen.

2.Camper of auto?

Voordat je op reis gaat is het verstandig te overwegen of je met de auto gaat rondtrekken of met de camper. Heb je al eens in met camper rondgereisd? Dan weet je wat je kan verwachten en is de keuze al een stuk eenvoudiger. Nog nooit gedaan? Huur dan eens een camper voor een weekendje weg om deze ervaring op te doen. Alle voor- en nadelen van reizen met de camper of auto heb ik voor je op een rijtje gezet.

3.Zorg voor voldoende reisstekkers

Waarschijnlijk weet je wel dat er in Canada maar 110 Volt uit het stopcontact komt en zorg je voor een reisstekker. Maar zeker als je met een gezin rondreist is het zeker aan te raden meerdere reisstekkers meer te nemen, zodat je onderweg telefoons, accu’s, batterijen en andere zaken kunt opladen. Het brengt geheid heibel met zich mee als je er te weinig hebt. Beter een kleine investering in een paar reisstekkers dan dat je elkaar de camper uitknokt. Als buffer kun je een powerbank aanschaffen, dan ben je altijd verzekerd van een opgeladen telefoon en fototoestel.

4.Houd rekening met grote afstanden en meer reistijd dan in NL

Voordat je op je vakantietrip naar Canada gaat zal je ongetwijfeld wel een blik op de kaart hebben geworpen. De afstanden zijn aanzienlijk groter dan in Nederland. Helaas raken veel mensen met hun planning in de knoei, omdat ze er vanuit gaan dat ze 100 kilometer in een uur kunnen rijden, net als in Nederland. Nou, mooi niet dus!

Er zijn veel wegen, zeker in de bergen en verder naar het noorden, waar de wegen vrij slechts zijn. De lage kwaliteit van het wegdek is veelal het gevolg van de vorst tijdens de strenge winters, waardoor het asfalt kapot vriest. Zelf heb ik op wegen gereden waar je maximaal 70 mocht, maar waar je met 50 kilometer per uur al bijna uit de auto stuiterde.

Wanneer je rondreist kom je veel moois tegen waarbij je wel even moet stoppen: een beer met welpjes langs de weg, een mooie waterval of prachtig uitzicht over een baai of meer…Het zijn juist die kleine dingetjes waarin veel reistijd gaat zitten. Mijn advies: plan tijdens je vakantietrip naar Canada per dag een uur meer reistijd in.

Wanneer je met een huurauto rondreist, adviseer ik je bij de planning van je route steeds een goede uitvalsplek te kiezen en van daaruit de omgeving te gaan verkennen. Op die manier is het niet elke dag ‘koffers erin, koffers eruit’ en heb je dus geen gejaag. Reis dan liever elke paar dagen even wat verder, zodat je bij je volgende bestemming weer hetzelfde kan doen.

5.Je bent in bear country

In Canada komen veel beren voor en zeker in West-Canada is de kans dat je ze ziet dan ook heel groot. Wees hierop voorbereid. Elk jaar zijn er weer (domme) toeristen gewond raken of erger, omdat ze denken dat ze bij Disneyland zijn en met ‘Yogi Bear’ op de foto kunnen. Ook circuleren jaarlijks weer video’s waarin mensen (oliedom!) wilde dieren veel te dicht benaderen.

Hoewel de meeste beren er vriendelijk uitzien, kan het heel vervelend uitpakken. Houd altijd voldoende afstand, ga ze zeker niet voeren en respecteer de natuur. En nee, je hoeft niet bang te zijn om überhaupt te gaan wandelen, het is wel belangrijk dat je weet wat je moet doen als je een beer tegen het lijf loopt. Lees daarvoor Zijn beren gevaarlijk? Veilig in Bear Country. Echt doen, want dit is fundamentele informatie.

Niet alleen beren kunnen gevaarlijk zijn, een eland of elk wil je ook niet tegenover je hebben staan. Zeker tijdens het ‘rutting season‘, ofwel het paarseizoen, kunnen elanden, kariboes en andere hertensoorten bijzonder agressief zijn.

6.Canada is niet ‘alleen maar koud’

Nog altijd merk ik dat de meeste mensen een beetje een verkeerd beeld hebben van Canada. Ze denken dat het er altijd koud is. Er zijn grote regio’s van Canada waar het tijdens de lange zomers weken lang boven de 25 graden blijft. Zelfs tot in de Yukon en Northwest Territories kunnen de temperaturen lokaal oplopen tot wel 25 graden.

Canada is een land van extremen, zeker wat betreft temperaturen. Dit komt vooral door het landklimaat en het poolklimaat dat in het grootste deel van het land te vinden is. Bekijk de extreme temperaturen in Canada die er zijn gemeten.

Wel is het zo dat in bepaalde regio’s de temperaturen wel flink kunnen schommelen en het weer zeer snel kan omslaan. In de bergen en aan de directe kust kan het weer plotsklaps veranderen, waardoor de temperatuur ineens 10 graden kan dalen. Zeker in die regio’s moet je goed voorbereid op pad gaan. Lees meer over Weer en klimaat in Canada.

7.Verschillende kleding voor verschillende klimaten

Zoals je zojuist hebt gelezen kan het weer in sommige regio’s in eens omslaan. Zorg dat je je kleding hierop afstemt. Het klinkt natuurlijk cliché: draag je kleding in laagjes als je in de bergen bent. En heb zeker niet de illusie dat als je naar Canada gaat je alleen maar zomerkleding nodig hebt. Ikzelf heb het ooit meegemaakt dat het de ene dag 23 graden was en de volgende dag min 2 en dat de sneeuw horizontaal door de straat kwam. De winter is wel zeker: die is altijd koud, behalve aan de directe kust.

Een wintervakantie naar Canada vergt extra voorbereiding. Toen ik meeging op het Iceroads Adventure van Dutch Wolf Tours begin 2019, hebben we temperaturen meegemaakt van min 38. En daarmee hield het niet op: de straffe wind zorgde voor een windchill (gevoelstemperatuur) van min 48!! Natuurlijk begrijpen we allemaal dat dat koud is, maar je zal je erover verbazen hoe het aanvoelt hoe snel je het bloed uit je wangen voelt wegtrekken!

Ga je op een vakantietrip naar Canada tijdens de winter en reis je naar afgelegen gebied? Bereid je qua kleding goed voor. Kies voor wollen thermo-ondergoed, sokken en veel laagjes. Een goede muts, sjaal voor je gezicht en binnen- en buitenhandschoenen zijn echt geen overbodige luxe. Natuurlijk zijn een donzen jas/parka, een goed isolerende broek en geisoleerde laarzen strikt noodzakelijk. Denk je dat je het met je wintersportoutfit wel fixt? Vergeet het maar! Je gaat voor de bijl, want met de Canadese temperaturen valt niet te spotten!

8.Seizoen of erbuiten?

Het hoogseizoen biedt natuurlijk de beste kans op aangename temperaturen. Dit seizoen duurt van laatste week juni tot en met eerste week september. Veel mensen reizen in de shoulder season vanwege de kostenoverweging. De huur van de camper is goedkoper, de kosten voor de vlucht vallen net iets lager uit… Toch gaan sommige mensen nóg iets eerder of nóg iets later buiten het hoogseizoen. Hiermee bedoel ik begin mei of begin oktober.

Realiseer je goed dat de overgangsseizoenen in Canada, dus de herfst en de lente, bijzonder kort zijn. Eind september, begin oktober heeft het op heel veel plaatsen in de Rocky Mountains al gesneeuwd.

Ook wanneer je in mei door de Rockies reist, is de kans groot dat er lokaal nog wegen zijn afgesloten en dat veel anders zo mooie gletsjermeren nog in het ijs liggen. Sommige mensen vinden dat inderdaad juist mooi, maar maak je geen illusies dat je hetzelfde kunt zien als iemand die tijdens het hoogseizoen reist.

Kies je ervoor om buiten het seizoen naar Canada te reizen, kies dan tijdens het vroege seizoen aan de kust te beginnen en in de Rockies te eindigen. Reis je aan het eind van het seizoen, doe dat dan precies andersom. Aan de kust zijn de temperaturen zachter dan in het binnenland en de bergen en kun je het seizoen een beetje ‘oprekken’.

9.eTA formulier

Sinds 2016 is het verplicht te beschikken over een eTA visum. Dit reisdocument dine je ruim voor de aanvang van je reis aan te vragen. Je kan dit doen via de Canadese overheidswebsite, maar dan kan je alleen betalen met credit card. Er zijn ook diverse Nederlands websites, waarbij je met iDeal kan betalen. Wees echter zorgvuldig, want ik ken verhalen van mensen die dachten hun visum op de officiële overheidswebsite te hebben aangekocht, maar waar vervolgens honderden euro’s van hun credit card werden afgeschreven. Lees meer over het eTA visum en de aanvraag.

10.Verkeersregels in Canada

Tijdens je vakantietrip naar Canada zal je wel regelmatig te maken hebben met de Canadese verkeersregels. Daarmee bedoel ik niet eens zo zeer de wettelijke regels, maar vooral de gebruiken in het verkeer.

Canadezen zeggen altijd maar sorry. Ze excuseren zichzelf overal voor. Zien ze een gezin dat wil oversteken? BAM! Op de rem! Ze hangen nog net niet uit het raam om te zeggen: “Sorry dat we hier op hetzelfde moment willen passeren.“ Houd dus altijd afstand zoals het andere verkeer ook doet.

De enige echte verkeersregel die compleet anders is en die we in Nederland niet kennen is de ‘all-way stop’, waarbij elke auto volledig moet stoppen voordat hij verder mag rijden. Lees meer over de Canadese verkeersregels.

11.Wees niet geschokt als je terugkomt

Canadezen zijn vriendelijk en hulpvaardig, zeker op het platteland. Maar ook wanneer je in de stad met een kaart in de hand vertwijfeld rondkijkt, is er altijd wel een vriendelijke voorbijganger die vraagt: “Can I help you?”

Als Nederlander kan ik me nog maar al te goed herinneren hoe geweldig ik dat de eerste keer vond. Het is leuk om je mee te laten slepen in die vriendelijkheid en voorkomendheid. Excuse me! I’m sorry! Excuse me!

Wees echter aan het eind van je vakantietrip naar Canada niet geschokt als je bij de gate op het vliegveld weer tussen ‘onbeschaafde’ Nederlanders zit die herrie maken en zich onbehouwen gedragen. Natuurlijk is het één of het ander niet beter of slechter, maar het contrast is vrij stevig waarneembaar, vooral hoorbaar. Nederlanders zijn iets luidruchtiger en wat meer geneigd hun territorium af te bakenen, vooral met volume. ;-)

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies