11 Praktische reistips voor je vakantietrip naar Canada

vakantietrip naar Canada tips

Een vakantietrip naar Canada is natuurlijk geen stedentripje dat je even opnieuw doet als het is verregend. Nee, een vakantietrip naar Canada vergt wel wat meer voorbereiding. En natuurlijk hoef je niet alles tot in de puntjes te regelen, want je gaat natuurlijk op vakantie naar Canada voor het avontuur!

En zoals altijd wil ik jou de ultieme trip naar Canada laten maken en daarvoor heb ik de volgende tips voor je op een rijtje gezet.

11 tips voor je vakantietrip naar Canada

1.Kies de goeie airline

Hoewel eigenlijk alle aanbieders bijzonder goed zijn, is het toch altijd lastig een keuze te maken. Vaak is het een afweging van kosten versus reistijd en sommige mensen vliegen helemaal over Zurich om een paar tientjes te besparen.

De meest gangbare maatschappijen die naar Canada vliegen zijn:

Air Transat: prima in orde, maar vliegt alleen tijdens het seizoen (breedste zin des woords) en op niet alle grote Canadese bestemmingen, waardoor je alsnog moet overstappen.

Air Canada: goede maatschappij, fijne service als je die nodig blijkt te hebben. Vliegt rechtstreeks op alle grote Canadese steden.

Lufhansa: vliegt op de grote Canadese steden, maar je vliegt via Frankfurt met niet altijd beste overstaptijden.

KLM: Wat je mag verwachten van KLM: uitstekende service en een rechtstreekse vlucht op alle grote Canadese bestemmingen.

Icelandair: Met een stop-over in IJsland na 3 ½ uur vlieg je vervolgens verder naar alle grote Canadese bestemmingen.

Persoonlijk adviseer ik ofwel een rechtstreekse vlucht te boeken, ofwel een stop-over in Reykjavik, IJsland te plannen. Je vliegt dan met Icelandair en met een aantrekkelijke overstaptijd vlieg je vervolgens verder naar Canada. Icelandair vliegt overigens ook naar talloze andere Noord-Amerikaanse bestemmingen.

2.Camper of auto?

Voordat je op reis gaat is het verstandig te overwegen of je met de auto gaat rondtrekken of met de camper. Heb je al eens in met camper rondgereisd? Dan weet je wat je kan verwachten en is de keuze al een stuk eenvoudiger. Nog nooit gedaan? Huur dan eens een camper voor een weekendje weg om deze ervaring op te doen. Alle voor- en nadelen van reizen met de camper of auto heb ik voor je op een rijtje gezet.

3.Zorg voor voldoende reisstekkers

Waarschijnlijk weet je wel dat er in Canada maar 110 Volt uit het stopcontact komt en zorg je voor een reisstekker. Maar zeker als je met een gezin rondreist is het zeker aan te raden meerdere reisstekkers meer te nemen, zodat je onderweg in de camper telefoons, accu’s, batterijen en andere zaken kunt opladen. Het brengt geheid heibel met zich mee als je er te weinig hebt. Beter een kleine investering in een paar reisstekkers dan dat je elkaar de camper uitknokt.

4.Houd rekening met grote afstanden en meer reistijd dan in NL

Voordat je op je vakantietrip naar Canada gaat zal je ongetwijfeld wel een blik op de kaart hebben geworpen. De afstanden zijn aanzienlijker dan in Nederland. Helaas raken veel mensen met hun planning in de knoei, omdat ze er vanuit gaan dat ze 100 kilometer in een uur kunnen rijden, net als in Nederland. Nou, mooi niet dus!

Wanneer je rondreist kom je veel moois tegen waarbij je wel even moet stoppen: een beer met welpjes langs de weg, een mooie waterval of prachtig uitzicht over een baai of meer…Het zijn juist die kleine dingetjes waarin veel reistijd gaat zitten. Mijn advies: plan tijdens je vakantietrip naar Canada per dag een uur meer reistijd in en zoek steeds naar een goede standplaats om van daaruit de omgeving te gaan ontdekken

5.Je bent in bear country

In Canada komen veel beren voor en de kans dat je ze ziet is dan ook heel groot. Wees hierop voorbereid. Elk jaar zijn er weer (domme) toeristen die dood of zwaargewond raken omdat ze denken dat ze bij Disneyland zijn en met ‘Yogi Bear’ op de foto kunnen.

Hoewel de meeste beren er vriendelijk uitzien, kan het heel vervelend uitpakken. Houd altijd voldoende afstand, ga ze zeker niet voeren en respecteer de natuur. En nee, je hoeft niet bang te zijn om uberhaupt te gaan wandelen, het is wel belangrijk dat je weet wat je moet doen als je een beer tegen het lijf loopt. Lees daarvoor Zijn beren gevaarlijk? Veilig in Bear Country. Echt doen, want dit is fundamentele informatie.

6.Canada is niet ‘alleen maar koud’

Nog altijd merk ik dat de meeste mensen een beetje een verkeerd beeld hebben van Canada. Ze denken dat het er altijd koud is. Er zijn grote regio’s van Canada waar het tijdens de lange zomers weken lang boven de 30 graden blijft. Zelfs tot in de Yukon en Northwest Territories kunnen de temperaturen lokaal oplopen tot wel 25 graden.

Wel is het zo dat in bepaalde regio’s de temperaturen wel flink kunnen schommelen. In de bergen en aan de directe kust kan het weer zomaar omslaan, waardoor de temperatuur ineens 10 graden kan dalen. Zeker in die regio’s moet je goed voorbereid op pad gaan. Lees meer over Weer en klimaat in Canada.

7.Verschillende kleding voor verschillende klimaten

Zoals je zojuist hebt gelezen kan het weer in sommige regio’s in eens omslaan. Zorg dat je je kleding hierop afstemt. Het klinkt natuurlijk cliché: draag je kleding in laagjes als je in de bergen bent. En heb zeker niet de illusie dat als je naar Canada gaat je alleen maar zomerkleding nodig hebt. Ikzelf heb het ooit meegemaakt dat het de ene dag 23 graden was en de volgende dag min 2 en dat de sneeuw horizontaal door de straat kwam. De winter is wel zeker: die is altijd koud!

8.Seizoen of erbuiten?

Het hoogseizoen biedt natuurlijk de beste kans op aangename temperaturen. Veel mensen reizen in de shoulder season vanwege de kostenoverweging. De huur van de camper is goedkoper, de kosten voor de vlucht vallen net iets lager uit… Toch gaan sommige mensen nóg iets eerder of nóg iets later buiten het hoogseizoen. Hiermee bedoel ik begin mei of begin oktober.

Realiseer je goed dat de overgangsseizoenen in Canada, dus de herfst en de lente, bijzonder kort zijn. Eind september, begin oktober heeft het op heel veel plaatsen in de Rocky Mountains al gesneeuwd.

Ook wanneer je begin mei door de Rockies reist, is de kans aanzienlijk dat er lokaal nog wegen zijn afgesloten en dat veel anders zo mooie gletsjermeren nog in het ijs liggen. Sommige mensen vinden dat inderdaad juist mooi, maar maak je geen illusies dat je hetzelfde kunt zien als iemand die tijdens het hoogseizoen reist.

9.eTA formulier

Sinds 2016 is het verplicht te beschikken over een eTA visum. Dit reisdocument die je ruim voor de aanvang van je reis aan te vragen. Je kan dit doen via de website van de Canadese ambassade, maar dan kan je alleen betalen met credit card. Er zijn ook diverse Nederlands websites, waarbij je met iDeal kan betalen. Lees meer over het eTA visum en de aanvraag.

10.Verkeersregels in Canada

Tijdens je vakantietrip naar Canada zal je wel regelmatig te maken hebben met de Canadese verkeersregels. Daarmee bedoel ik niet eens zo zeer de wettelijke regels, maar vooral de gebruiken in het verkeer.

Canadezen zeggen altijd maar sorry. Ze excuseren zichzelf overal voor. Zien ze een gezin dat wil oversteken? BAM! Op de rem! Ze hangen nog net niet uit het raam om te zeggen: “Sorry dat we hier op hetzelfde moment willen passeren. “

De enige echte verkeersregels waarop je goed moet letten is de ‘all-way stop’, waarbij elke auto volledig moet stoppen voordat hij verder mag rijden. Lees meer over de Canadese verkeersregels.

11.Wees niet geschokt als je terugkomt

Canadezen zijn vriendelijk en hulpvaardig, zeker op het platteland. Maar ook wanneer je in de stad met een kaart in de hand vertwijfeld rondkijkt, is er altijd wel een vriendelijke voorbijganger die vraagt: “Can I help you?”

Als Nederlander kan ik me nog maar al te goed herinneren hoe geweldig ik dat de eerste keer vond. Het is leuk om je mee te laten slepen in die vriendelijkheid en voorkomendheid. Excuse me! I’m sorry! Excuse me!

Wees echter aan het eind van je vakantietrip naar Canada niet geschokt als je bij de gate op het vliegveld weer tussen ‘onbeschaafde’ Nederlanders zit die herrie maken en zich onbehouwen gedragen. Natuurlijk is het één of het ander niet beter of slechter, maar het contrast is vrij stevig waarneembaar, vooral hoorbaar.

2019-05-24T07:28:43+00:00