Vancouver Island: onderwatervulkanen, tropische koralen en glassponzen

onderwatervulkanen koralen Vancouver Island

In de koude wateren voor de westkust van Vancouver Island hebben wetenschappers een verborgen oase gevonden op de hellingen van een onderwatervulkaan, die vol zit met prachtige koralen, zeesponzen en wezens waarvan eigenlijk verwacht werd dat die alleen veel zuidelijker zouden voorkomen, vanwege de watertemperaturen.

De ontdekking van deze bijzondere onderwaterregio is een van de belangrijkste vondsten van het onderzoek dat de afgelopen twee weken is uitgevoerd door onderzoekers van het Department of Fisheries and Oceans, de Nuu-chah-nulth Nations en Ocean Networks Canada.

Bij de expeditie liet het team een camera de diepte in zakken tot wel 2000 meter de diepte in. Het doel van het onderzoek was het verkennen van “Explorer Seamount”, de grootste onderwatervulkaan van Canada.

Tropische koralen en glassponzen

“We hebben een geweldige koraaltuin gevonden die lijkt op iets dat je alleen in tropische wateren zou verwachten. Er is een grote variëteit aan koralen waar vissen en octopussen leven en eigenlijk alles wat je zou verwachten te zien in de zee rond Hawaii. Maar hier vind je het in Canada, diep onder het zeeoppervlak waar de zon bij lange na niet komt, “legt Dr. Cherisse Du Preez uit. Ze is marien bioloog bij Fisheries and Oceans Canada.

“Deze onderwatervulkanen met hun bijzondere mariene leven is net zo Canadees als de Rocky Mountains of grizzlyberen. We hadden nooit verwacht hier koralen van twee meter hoog te vinden van duizenden jaren oud,” Voegde ze eraan toe.

Deze koraaltuinen zijn op meerdere plaatsen aangetroffen en het nieuw ontdekte gebied op Explorer Seamount, noemen de wetenschappers Coraltropolis. Dit stuk ligt niet ver af van Spongetopia, een gebied met bijzonder veel glassponzen dat eerder door het team werd ontdekt.

“Het is gewoon zeer dicht bevolk, zoveel leven, op vrijwel elke rots leeft wel iets,” zei mevrouw Norgard, de leider van de expeditie. “Wat ons verbaast is dat er zo enorm veel biodiversiteit op zo’n beperkte oppervlakte leeft.”

Onderwatervulkanen bij Vancouver Island

Het team heeft ook 10 voorheen niet eerder in kaart gebrachte onderwatervulkanen geïdentificeerd. Dr. Du Preez geeft aan dat het team had ingeschat zo’n 60 onderwaterbergen aan te treffen voor dit deel van de kust van Vancouver Island. Hetgeen ze nu in kaart hebben gebracht laat zien dat ze er met hun schatting niet ver vanaf zitten.

Deze ‘seamounts’ zijn onderwaterbergen die meer dan 1.000 meter boven de zeebodem kunnen uitstijgen. De steile wanden van deze bergen, gecombineerd met zeestromingen kunnen hotspots voor biodiversiteit creëren.

Tijdens de expeditie hebben de onderzoekers een ontmoeting gehad met een zalmhaai, die een bijzonder schouwspel voor de camera afleverde en daarbij probeerde de parasieten van zich af te borstelen tegen een boomstam. Ook hebben de onderzoekers nog een dragonfish gezien.

Zoals je ziet herbergt de westkust van Vancouver Island een enorme biodiversiteit  en doordat het eiland op een breuklijn ligt ook een bijzonder onderwaterlandschap. Duiken voor de kusten van Vancouver Island is dan ook een bijzonder populaire vakantiebezigheid.

Source photo

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Vancouver Island

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies