Vancouver naar de Rocky Mountains en terug: roadtrip door West-Canada

Vancouver naar de Rocky Mountains roadtrip door West-Canada

Jaarlijks trekken duizenden Nederlanders naar het westelijke deel van Canada voor hun vakantie, sommigen voor het eerst, anderen voor de zoveelste keer. En dat is niet voor niets. Canada kent namelijk een bijzonder groot percentage van terugkerende reizigers. Wie er is geweest, verliest er zijn hart. Voor degenen die naar West-Canada reizen, heb ik een mooie route samengesteld: de roadtrip van Vancouver naar de Rocky Mountains.

Deze roadtrip van Vancouver naar de Rocky Mountains en weer terug heeft een totale afstand van rond de 1.950 kilometer en is geschikt om in 10-12 dagen af te leggen. Persoonlijk zou ik er zelfs voor kiezen om er nog twee dagen bij te snoepen – dus 14 dagen – aangezien je waarschijnlijk wel ergens een plek tegenkomt waar je wel een dag langer zou willen verblijven. Deze route is zowel per huurauto als per camper af te leggen.

Vancouver naar de Rocky Mountains

Een bezoek aan British Columbia is niet compleet zonder een reis naar de Rocky Mountains, waar je natuurlijk de geweldige nationale parken vindt. Persoonlijk ben ik helemaal weg van dit stukje West-Canada, maar door de steeds grotere massa’s toeristen – vooral tijdens de zomermaanden – wordt het wel allemaal iets minder aantrekkelijk.

Wanneer je je route van Vancouver naar de Rocky Mountains begint, verlaat je eerst het stedelijke gebied van Vancouver en rij je door uitgestrekte landbouwgebieden langs de oevers van de Fraser River. Dit eerste stuk maakt deel uit van de Trans Canada Highway, de weg die helemaal van het uiterste westen naar het uiterste oosten, dwars door Canada loopt.

Bij het plaatsje Hope is het leuk om Coquihalla Canyon Provincial Park te bezoeken en loop hier ook zeker door de indrukwekkende Othello-spoorwegtunnels. Daarna vervolg je je weg over de Trans Canada Highway richting het noorden. Over een afstand van een kleine 70 kilometer volg je het stroomdal van de rivier tot je bij Hells Gate komt.

Hell’s Gate Airtram

De Hell’s Gate Airtram is één van de weinige dalende kabelbanen ter wereld. Neem hier de tram over de smalle kloof waar het water van de Fraser River zich met allesvernietigende kracht doorheen perst.

Vanuit Hell’s Gate rijd je verder richting het noorden, naar het plaatsje Lytton. Als je een vette ervaring wilt opdoen, dan moet je hier zijn. Hier kun je schitterend wildwaterraften op de rivieren van de Fraser, Thompson of de Nahatlatch.

Vanaf Lytton vervolg je de route naar Cache Creek, waar de weg in oostelijke richting naar Kamloops afdraait. Ik raad je aan om een kleine omweg te nemen om Historic Hat Creek Ranch te bezoeken. Hier lijkt het namelijk of je terug gaat in de tijd. Deze roadhouse dateert uit 1860 en in combinatie met de geweldige omgeving lijkt het hier net of je in een schilderij of een oude prent rondloopt.

Kamloops & Sun Peaks Resort

Kamloops is een van de grotere steden in het binnenland van British Columbia en de omliggende regio staat bekend om de vele zonne-uren, strakblauwe luchten en warme temperaturen. En met meer dan 100 meren en twee grote rivieren is dit een walhalla voor watersportliefhebbers en vissers. Hier is volop gelegenheid om te vissen, kajakken of gewoon lekker te hangen op het strand. Je hebt tenslotte wel vakantie hè?

Vanaf Kamloops vervolg je je route richting het noorden over Highway 5 en breng je ook een bezoek aan Sun Peaks Resort. In de winter is Sunpeaks een supergezellige skibestemming, tijdens de zomermaanden wordt het resort gebruikt voor zomerrecreatie. De zomer biedt geweldige mogelijkheden om te wandelen en mountainbiken. Op het resort vindt je een volledig scala aan eetgelegenheden en accommodaties, waardoor het een ideale stek is voor een overnachting.

Clearwater & Wells Gray Park

Vanaf Kamploops is het een kleine anderhalf uur rijden naar Clearwater en het prachtige Wells Gray Provincial Park. Hiervoor rijd je in noordwaartse richting over Highway 5 door een vredige omgeving.

Clearwater is de toegangspoort tot Wells Gray Provincial Park. Dit park van watervallen, slapende vulkanen, wilde dieren en ruige wildernis trekken jaarlijks grote aantallen bezoekers naar het park.

Bezoek in het park Helmcken Falls, huur een kajak en verken Murtle Lake, of ga natuurlijk heerlijk wandelen op de talloze paden in het park.

Als je in Clearwater bent, raad ik je zeker even te gaan lunchen of barbecueën bij de Kettle Cafe in Clearwater. Mocht je nog op zoek zijn naar een sublieme accommodatie, dan kan ik je de Clearwater Springs Ranch van harte aanbevelen. Deze luxe B&B ligt midden in het park en dus midden in de wildernis. Hier word je ontvangen als vrienden, niet als een bezoeker!

Mount Robson, hoogste berg van de Rockies

Vanaf Clearwater vervolg je de reis naar het oosten. Je volgt hierbij de Southern Yellowhead Highway die een groot deel het rivierdal van de North Thompson River volgt. Op een gegeven moment kom je bij het plaatsjes Valemount, waar de hoogste bergpiek van de Canadese Rocky Mountains tevoorschijn komt: Mount Robson. Het zal je verbazen hoe lang het nog rijden is voor je daadwerkelijk bij de voet van de berg bent!

Natuurlijk is het aan te raden bij het bezoekerscentrum te stoppen en als je een meerdaagse stop bij Mount Robson overweegt, is het de meerdaagse wandeltocht van de Berg Lake Trail een buitengewoon mooie ervaring, waarbij je aan de lopende band wordt getrakteerd op schilderachtige uitzichten op bergpieken en gletsjers. Voor de iets minder ervaren wandelaars is het 5 kilometer lange pad langs de Robson River naar Kinney Lake een mooie hike.

Jasper

De reis van Vancouver naar de Rocky Mountains vervolgt zich richting Jasper, gelegen in het hart van Jasper National Park. Dit stuk van Mount Robson naar Jasper is een heerlijke weg. Je hebt talloze prachtige plekken om even te stoppen. Zelf vind ik Moose Lake een mooie stop.

Eenmaal in Jasper is het vooral belangrijk hier voldoende tijd in te plannen. Zelf heb ik al zo vaak mensen gesproken die door een reisorganisatie een reisschema in elkaar hadden laten zetten. Ze gaven dan aan dat ze één overnachting in Jasper hadden en dan weer zouden doorreizen. Dan heb je het als reisorganisatie niet helemaal begrepen! Ik heb al zo vaak de haren uit mijn hoofd getrokken, dat ik er kaal van ben geworden!

In en rond Jasper is er veel moois te zien en te beleven. Hier kun je je hart ophalen in de wildernis. Bezoek mooie watervallen, maak een cruise over Maligne Lake naar Spirit Island ga heerlijk eten in de vele uitstekende restaurantjes die Jasper rijk is.

En heb je nog steeds geen wildlife gezien? Hou dan hier je ogen goed open, want hier is de kans bijzonder groot dat je beren, elanden of misschien zelfs wolven ziet.

Icefields Parkway

We vervolgen de route van Vancouver naar de Rockies (hoewel we daar natuurlijk al zijn) en zakken af richting het zuidoosten. Vanuit Jasper is het een 232 kilometer lange rit naar Lake Louise over de geweldige Icefields Parkway, ook wel Highway 93 genoemd.

Onderweg passeer je de krachtige Athabasca Falls en het Columbia Icefield Center met de Athabasca Glacier. Het zal het je opvallen hoe prachtig het is om tussen de torenhoge met sneeuw bedekte bergtoppen door te rijden. Eindeloos lijkt de Icefields Parkway zich te blijven kronkelen door de prachtige, steeds weer variërende landschappen.

Onderweg passeer je ook Peyto Lake, een klassiek turkoois meer dat je vanaf de Bow Summit kunt bewonderen (niet toegankelijk voor publiek in 2020). De rit eindigt bij Lake Louise met het prachtige hotel Chateau Lake Louise. En wanneer je toch bij Lake Louise bent, maak dan zeker ook een stop bij het nabijgelegen Moraine Lake in de Valley of the Ten Peaks. Dit wordt ook wel beschouwd als één van de meest fotogenieke plaatsen van heel Canada.

Banff, Yoho National Park & ​​Golden

Vanaf Lake Louise is het maar een kleine drie kwartier rijden naar Banff. Je kunt er voor kiezen om Highway 1 te nemen, maar ik adviseer je om vanaf Lake Louise Highway 1A te nemen, de Bow Valley Parkway. Toen een paar jaar geleden een kudde bizons hier in het wild terug is uitgezet, hebben de bizons dit gebied zo’n beetje tot hun ‘standplaats’ uitgeroepen. De kans is dus aanwezig dat hier bizons in het wild ziet.

Ook in Banff zou ik zeker één of twee nachten verblijven. Bezoek de prachtige Vermillion Lakes, Lake Minnewanka en het aanliggende Two Jack Lake.

Vanuit Banff gaat de route eerst een klein stukje terug tot vlak voor Lake Louise, waar je afdraait richting het westen en al snel aankomt in Yoho Nationaal Park. Alleen de stop bij het bezoekerscentrum in Field is al geweldig.

Een piepklein maar knalblauw meertje siert het grasveld en hier is het startpunt van de korte rit naar Emerald Lake, the natural bridge en Burgess Shale, waar je 500 miljoen jaar oude fossielen kunt vinden. Ook is de hoge Takkakkaw Falls een aanrader om hier te bezoeken.

De weg naar Golden slingert tussen de hoge bergtoppen van de Rockies door en eenmaal aangekomen neem je de gondel omhoog naar Kicking Horse Mountain Resort om te wandelen of mountainbiken, of natuurlijk om gewoon lekker van de omgeving te genieten.

Vanuit het Eagle Eye restaurant heb je een adembenemend uitzicht op de spectaculaire bergtoppen van de Dogtooth Range, het hoogste eetcafé van Canada op bijna 2.400 meter.

Revelstoke

We vervolgen de reis met een 148 kilometer lange rit naar Revelstoke. Langs de route ligt Rogers Pass, het laatste grote obstakel voor de transcontinentale spoorweg die Canada rond het begin van de 19e eeuw van oost naar west verbond. Bezoek hier het Revelstoke Railway Museum, waar je een prachtig inkijkje krijgt in de geschiedenis van de railbouw.

Een andere leuke plek om te bezoeken is het Revelstoke Mountain Resort, waar je een geweldig ritje kunt maken met de mountain coaster.

Vanuit Revelstoke zijn er drie opties om terug te reizen naar Vancouver.

1.Je kunt via de Okanagan Valley en de Crowsnest Highway terugreizen naar Vancouver.

2.Je reist via Kamloops over Highway 5 (een deel dat je reeds hebt gereden) naar Vancouver. Dit is de snelste optie.

3.Je rijdt via Kamloops naar de Sea to Sky Highway om via Whistler en Squamish naar Vancouver te reizen.

Hieronder beschrijf ik optie 2. Voor de andere opties verwijs ik je naar de reisbeschrijvingen Sea to Sky Highway en Van Vancouver naar Kelowna, Okanagan Valley.

Vanuit Revelstoke volg je Highway 5 richting het zuidwesten naar Kamloops. Onderweg kom je door de prachtige regio van Shuswap Lake. Zeker als je tegen het einde van het seizoen hier komt is het de moeite waard om een ommetje te maken naar de Adams River, waar de zalmen helemaal via de Fraser River het binnenland in zijn gezwommen om te paaien. Hoewel het hier jaren geleden een ware sensatie was, is het hoogtepunt van de zalmtrek tegenwoordig een stuk minder door de afgelopen zalmpopulatie.

Vanuit Kamloops zak je via Merritt af richting het zuiden naar Hope, waar je aan het begin van deze route van Vancouver naar de Rocky Mountains langskwam. Vanaf Hope is het nog een kleine twee uur rijden naar Downtown Vancouver.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies