Vancouver naar Kelowna roadtrip, met routebeschrijving

Vancouver naar Kelowna roadtrip routebeschrijving

Vancouver is voor veel mensen het startpunt van hun rondreis door West-Canada. De meeste reizigers maken dan direct de oversteek naar het prachtige Vancouver Island om vervolgens het vasteland te gaan verkennen. Een logische route om dan af te leggen is het prachtige stuk van Vancouver naar Kelowna.

Je volgt daarbij Highway 1 (Trans Canada Highway) tot aan het stadje Hope, waarna je route overgaat naar Highway 3, helemaal tot in de Okanagan Valley. Deze prachtige wijnregio heeft met name tijdens de zomers heerlijke temperaturen, er is volop wijn te vinden voor de liefhebbers en de prachtige natuur biedt volop wandel- en fietsplezier.

De Okanagan is daarmee een perfecte bestemming voor een zomervakantie. Voor de rit van Vancouver naar Kelowna, de hoofdstad van het gebied, moet je incalculeren dat je –  afhankelijk van de route die je kiest – vier tot zes uur moet rijden. Maar let op, want dit is exclusief stops onderweg.

Ik adviseer je de route niet in één dag te rijden, want dan moet je te veel moois links laten liggen. Denk erom, je bent op vakantie hè?

Van Vancouver naar Kelowna over de Crowsnest Highway

Natuurlijk zijn er meerdere routes die naar Rome leiden. De langzamere en absoluut de mooiste route is die over Highway 3, ook wel bekend als de Crowsnest Highway. Langs deze meanderende weg die door dicht beboste gebieden gaat, kun je onderweg vers geplukt fruit kopen, genieten van wijnproeverijen, een duik nemen in een van de warmste meren van de British Columbia en zelfs het enige stukje woestijn van Canada zien.

Kortom, onderweg van Vancouver naar Kelowna hoef je absoluut niet bang te zijn voor een saaie rit, want overal is er onderweg wel iets leuks om te doen en veel variatie te zien.

Mooie stops onderweg

De stops langs de route heb ik voor je beschreven vanuit de richting van Vancouver, maar natuurlijk kun je deze weg ook andersom rijden als je vanuit de richting komt van de nationale parken in de Rockies en via Kelowna richting de westkust reist.

Vancouver naar Kelowna via Manning Provincial Park

Nadat je vanuit Vancouver in oostelijke richting bent vertrokken, nader je al snel het plaatsje Hope, waar ooit een stukje uit de film Rambo, First Blood werd opgenomen. Bij Hope splitst de weg zich en verlaat je Highway 1 en rijd je Highway 3 op. Je komt dan al snel het EC Manning Provincial Park tegen. Dit park staat garant voor 365 dagen per jaar outdoorplezier. Tijdens de zomers kun je hier heerlijk wandelen en tijdens de winter kun je hier naar hartenlust langlaufen en snowshoeën.
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Je kunt hier een campground opzoeken om te overnachten en dat raad ik je zeker aan, want het is hier geweldig. In het voorjaar zie je hier prachtige wilde bloemenweiden in bloei staan en tijdens de zomer is het gewoon heerlijk om hier te kunnen genieten in de typisch Canadese natuur.

Keremeos

De Crowsnest Highway kronkelt zich verder door de prachtige landschappen van British Columbia. Niet al te veel verder belandt je in de fruithoofdstad van Canada, Keremeos. Hier vind je fruitkramen die van generatie op generatie zijn overgegaan en kun je heerlijk vers fruit kopen, wat ik je zeker kan aanraden als je hier komt.

Het is ook leuk om gezellig een praatje te maken met de lokale bevolking en wat meer te leren over de gemoedelijke plattelandscultuur. Als je hier lekker een terrasje opzoekt, ben je verzekerd van een goed glas Canadese wijn.

Spotted Lake

Vanuit Keremeos vervolg je je route en de Crowsnest Highway buigt af naar het zuiden. In deze omgeving zie je bijzonder veel wijnboerderijen. Het gebied waar je doorheen rijdt is tijdens de zomers warm en vochtig.

Langzaamaan zie je dat het landschap, en dan met name de begroeiing, anders wordt. Het wordt  aanzienlijk droger naarmate je richting Osoyoos rijdt, een plaatsje helemaal in het zuiden, vlakbij de Amerikaanse grens.

Voor je Osoyoos bereikt, passeer je nog een klein meertje, één die er in het voorjaar net zo uitziet als elk ander meertje. Toch is het hier tijdens de zomer en in de herfst zeker de moeite waard om even een stop te maken.

Tijdens de zomermaanden verdampt het meeste water waardoor er een aantal kleine vijvers overblijven die fel zijn gekleurd. Dit komt door de bijzonder mineraalrijke bodem. Het is een buitengewoon mooi natuurverschijnsel. Lees meer over Spotted Lake.

Vancouver naar Kelowna via Osoyoos

Vanaf Spotted Lake vervolg je de route verder naar het zuiden en het landschap is hier echt gortdroog. Je bent aangekomen in het enige echte stukje woestijn van Canada.

De badplaats Osoyoos ligt aan, wat had je anders verwacht, aan Osoyoos Lake. Dit gortdroge stukje Canada is een uitloper van de Sonoran Desert, die helemaal tot in Mexico loopt. Vanuit Osoyoos kun je de droge omgeving verkennen per fiets, of nog leuker, met een gegidste tour.

Vancouver naar Kelowna via Penticton

Vanuit Ososyoos vervolg je je reis naar het noorden, naar Penticton, dat op ongeveer een uur rijden ligt. Je rijdt nu door het hart van de Okanagan Valley. In deze vallei liggen twee grote meren en door het warme klimaat, zelfs het warmste deel van Canada, is het hier altijd een gezellige bedrijvigheid.

Dit is echt de regio van ‘le dolce vita’. De gemoedelijke mediterrane sfeer, de wijnboerderijen en de heerlijke temperaturen, maken dat je stiekem een beetje baalt dat je niet je hele vakantie hier hebt gepland.

’s Avonds gezellig eten op een terras, lekker zwemmen in Okanagan of Shakti Lake en genieten met een boek voor de camper, geven je hier het ultieme vakantiegevoel. Het is dan ook niet gek dat veel Canadezen hier zelf ook op vakantie gaan.

Het is in Penticton heerlijk om uit eten te gaan. De restaurants serveren voornamelijk lokale producten. En een goed glas wijn, wat wil je nog meer?

Kelowna

Vanuit Penticton is het nog maar een klein uurtje rijden voordat je aankomt bij Kelowna, de grootste stad van de Okanagan Valley. En natuurlijk is het ook hier wijn dat de klok slaat! Gelukkig hoef je niet je hele vakantie ‘kachel’ rond te lopen, want er is genoeg te doen in de regio.

Een leuke tip in Kelowna is om een barbecue boat tour te doen. Want wat is er lekkerder dan een zonnige middag op het water? Maeg’s BBQ-boats zijn enorm populair. Op deze fel-oranje, donutvormige boten kun je heerlijk barbecueën op het open water.

Wanneer je verblijft in Kelowna, moet je jezelf absoluut niet beperken tot de stad. Je kunt hier leuke dagtrips maken naar mooie plekken in de regio. Rij bijvoorbeeld in 40 minuten naar de Kettle Valley Railway, een oud spoorbed waar je geweldig kunt wandelen en fietsen. In feite strekt deze oude spoorweg zich helemaal uit van Castlegar in het oosten tot aan Hope (waar je eerder langs kwam) in het westen.

De route van Vancouver naar Kelowna in de Okanagan Vally is een geweldige weg door het paradijselijke British Columbia. Het leuke van deze weg is dat je door talloze microklimaten komt. Je komt door gematigde regenwouden, een stukje woestijn waar het gillend heet kan zijn, maar ook door de zeer vochtige en bijna dampende streken in de Okanagan Valley. Kortom, een route die ik je van harte kan aanraden!

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van British Columbia

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies