Vault Cave Hike, Mt. McGillivray, Kananaskis, Alberta

Vault Cave Hike Kananaskis

De Vault Cave in de berg Mt. McGillivray ligt vlak buiten Canmore langs de Trans Canada Highway en is een tunnel die leidt naar twee holle ruimtes van zo’n 25 bij 8 meter. De reden voor de bouw was de Koude Oorlog en had tot doel om belangrijke documenten op te slaan bij een eventuele nucleaire aanval.

Bouw van de Vault

De nooit afgeronde ondiepe grotten werden gebouwd door een bedrijf met de naam Rocky Mountain Vaults en Archives met de bedoeling om alleen documenten te bewaren. In 1969 werden de eerste licenties afgegeven om de aanleg te starten. De bunker zou een eigen klimaatbeheersingssysteem krijgen en maximale bescherming bieden, zelfs tegen de destructieve kracht van een waterstofbom.

Daarnaast zou de bouw van de bunker zodanig worden uitgevoerd dat deze kon dienen als een schuilplaats voor politici en belangrijke bestuurders in het geval van een apocolyps. Daarmee zou de Vault Cave vergelijkbaar zijn met de Diefenbunker in Ontario.

Ondanks het nobele streven bleek er in die tijd onvoldoende budget te zijn voor de aanleg, waardoor de bouw al snel werd gestaakt en het bedrijf ging failliet.

Vault Cave Hike

Tegenwoordig zijn de grotten leeg en verlaten en een geliefde bestemming geworden voor wandelaars, avonturiers en speleologen.

Je kan naar de grotten wandelen bij Heart Creek en vanaf het parkeerterrein neem je dan het pad richting het westen. Je volgt een pad dat naar het bos leidt. Het is een korte wandeling van 2 kilometer naar de Vault. De wandeling is 4,3 kilometer lang (heen en terug) en niet bijzonder moeilijk.

Volg het pad naar het westen totdat je de Trans Canada Trail-markering ziet. Daar is een duidelijk pad naar links dat je volgt. Volg deze route totdat je weer bij een kruising komt van een andere Trans Canada Trail-route. Sla opnieuw linksaf.

Het pad kronkelt zich vervolgens naar boven via een reeks haarspeldbochtjes tot je bij de opening van de Vault komt. Het eerste deel van de tunnel doet mysterieus aan en druipt er water vanaf het plafond naar beneden die uitkomt in de plassen op de bodem van de tunnel.

De tunnel die je binnengaat, loopt ongeveer 30 meter de berg in loopt vervolgens dood. Ongeveer halverwege de tunnel kom je een kruising tegen waar een andere doorgang naar links afbuigt.

Deze tweede grot splitst zich in vier grotere uitgegraven delen, waarvan het aannemelijk is dat ze zouden dienen als opslagruimtes. Hoewel Rocky Mountain Vaults en Archives Company het project nooit hebben voltooid, is het nog steeds een interessante wandeling door het recente verleden van Canada.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies