Verkeersregels bij schoolbussen in Canada

verkeersregels schoolbussen Canada

Natuurlijk gaan de meeste mensen naar Canada tijdens de vakantieperiode en zullen dus weinig met schoolbussen te maken krijgen. Reis je buiten de vakantie naar Canada, dan is het belangrijk goed op de hoogte te zijn van de verkeersregels rondom schoolbussen. En mijn advies is: zorg dat je goed op de hoogte bent van deze regels en houd je jezelf hier echt heel goed aan. Doe je dit namelijk niet, dan kun je, ook als toerist, flink in de problemen raken.

Verkeersregels bij schoolbussen in Canada

In Canada zijn er diverse verkeersregels die het veilig in- en uitstappen van schoolkinderen moeten garanderen. In het algemeen geldt dat als een gestopte schoolbus een knipperend, rood licht voert, dan moeten alle bestuurders in beide richtingen stoppen op minimaal 6 meter afstand, dus zowel aan de voor- als aan de achterkant. Zij moeten wachten tot de bus weer gaat rijden. Wel mogen klaarovers, politieagenten of de buschauffeur zelf andere weggebruikers te gebieden om te passeren, zelfs wanneer de rode knipperlichten knipperen. Deze regels geldt bij wegen en straten die niet divided zijn, ofwel, waar geen streep in het midden staat.

Divided highways

Op divided highways is het voor het verkeer van tegenovergestelde richting van de schoolbus, vaak niet verplicht te stoppen. LET OP! vaak… In sommige delen van zowel Canada als de VS is het namelijk weer wél verplicht voor tegemoetkomend verkeer te stoppen. Dit geldt in Nova Scotia, British Columbia, Prince Edward Island, Nunavut en Northwest Territories.

Sancties bij niet opvolgen verkeersregels bij schoolbussen

Wanneer je je als bestuurder niet aan de regels houdt, staan daar stevige sancties op in de vorm van hoge boetes en Canadezen zelf krijgen bovendien penaltypunten en kunnen, afhankelijk van de ernst van de overtreding, hun rijbewijs tijdelijk kwijtraken. Als je het al toerist echt bont maakt, zou theoretisch je rijbewijs kunnen worden ingenomen. Waarschijnlijk loopt dit wel los, maar zal zich dit uiten in een hogere boete. Een overtreding bij een schoolbus moet altijd worden gesignaleerd door een agent.

Rij gewoon lekker rustig

Zoals je ziet is het helemaal niet ingewikkeld, je moet het gewoon even weten. Je kan als chauffeur het best altijd gewoon langzaam gaan rijden als je een schoolbus met knipperlichten ziet en rustig stoppen. Andere chauffeurs begrijpen dat je de schoolkinderen veilig wilt laten oversteken, ook al is het niet verplicht. Zoals men daar ook zegt: “Better safe than sorry!”

Nog een kleine illustratie om aan te geven hoe de ernst van een overtreding wordt genomen: In Prince Edward Island geldt een boete van $5000 + $75 toeslag. Ook krijg je 8 penaltypunten op je rijbewijs erbij. Het lijkt wel Tell Sell…maar er is meer!

Foto: Wikimedia Commons

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *