Rookten de Vikingen cannabis toen ze Newfoundland ontdekten?

Vikingen L'Anse aux Meadows Newfoundland

De vondst van cannabispollen in de buurt van een Viking-nederzetting in Newfoundland roept de vraag op of de Vikingen reeds cannabis rookten toen zij voet aan land zetten toen zij Newfoundland ontdekten. Onderzoekers vonden ook bewijs dat de Vikingen deze buitenpost op Newfoundland langer dan een eeuw bezetten, veel langer dan voorheen werd gedacht.

L’Anse aux Meadows, waar de eerste kolonisten voet aan wal zetten

Inmiddels weten we allemaal dat het geromantiseerde verhaal van Columbus niet geheel op waarheid is gebaseerd. Hij was namelijk niet de eerste Europeaan die Noord-Amerika ontdekte, want dat waren de Vikingen die ongeveer 500 jaar eerder op Newfoundland het L’Anse aux Meadows stichten.

Deze nationale Historic Site is gelegen in het noorden van Newfoundland werd rond het jaar 1000 na Christus gesticht door Vikingen. Tot voor kort waren veel historici en archeologen in de veronderstelling dat de Vikingen hier slechts kort hadden verbleven. Nieuw onderzoek (juli 2019) leverde op dat de Noormannen hier veel langer verbleven.

Ecofacten uit de periode 1000-1300 na Christus

In augustus 2018 heeft een archeologisch team een ​​veenmoeras uitgegraven op ongeveer 30 meter ten oosten van de bekende nederzetting L’Anse aux Meadows. Ze vonden een laag van overblijfselen die mogelijk door mensen naar deze plek zijn meegenomen. Met koolstofdatering is vastgesteld dat deze vondsten uit de 12e of 13e eeuw dateren.

De ecofacten zijn onder andere twee kevers die niet inheems zijn in Newfoundland, namelijk (nu wordt het even technisch, maar wel interessant) de Simplocaria metallica uit Groenland en Acidota quadrata uit het Noordpoolgebied. De plek van de vondsten bevatte ook stuifmeel van walnoten en cannabis, twee soorten die niet van nature groeien op Newfoundland.

Ook zijn er overblijfselen van kariboemest en houtskool gevonden.

Hebben de Vikingen cannabis gebruikt in Newfoundland?

Als het zo is dat de Vikingen 1000 jaar geleden al cannabis rookten in Canada, dan waren ze hun tijd flink vooruit, aangezien dit sinds 2018 pas in toegestaan.

De vondst van cannabispollen roept de vraag op of de Vikingen cannabis gebruikten voor het maken van kleding of voor medicinaal-recreatieve doeleinden. Aangezien de pollen ook door wind kunnen zijn verplaatst laten de onderzoekers deze conclusie in het midden. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de inheemse bevolking cannabis gebruikte voor uiteenlopende doeleinden.

Uiteindelijk stellen de archeologen dat de vondsten meer vragen dan antwoorden hebben opgeleverd, maar dat geeft natuurlijk wel aanleiding tot meer onderzoek. Andere wetenschappers die ook onderzoek hebben gedaan naar de Vikingen op Newfoundland vinden dat er niet te vroeg conclusies moeten worden getrokken. In augustus wordt het onderzoek bij de nederzetting L’Anse aux Meadows voortgezet.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies