Vrouwelijke grizzlybeer afgemaakt na aanrijding in Banff National Park

vrouwelijke grizzlybeer aangereden Banff National Park

Officials in Banff National Park hebben aangegeven dat afgelopen weekend een één jaar oude vrouwtjesgrizzly is afgemaakt nadat ze zodanig gewond was geraakt dat er geen redden meer aan was. De verwondingen van de beer laten met zekerheid zien dat deze is geraakt door een voertuig. Het is al de tweede keer in anderhalve week dat wildlife en verkeer met elkaar in confrontatie zijn gekomen in de regio Banff.

Gewonde vrouwelijke grizzlybeer

Bill Hunt, een conservation manager van Banff National Park, vertelt dat er zaterdag meldingen kwamen dat er in de buurt van Sunshine Road, bij het skigebied Sunshine Village, een gewonde beer rondliep. Dit was bij de plek waar de weg zich afsplitst van Highway 1, de Trans Canada Highway, net ten westen van Banff.

De rangers die polshoogte gingen nemen zagen de beer hinkend en met zware verwondingen aan de achterpoot langs de weg.

De beer werd met een kalmeringsmiddel platgelegd en de volgende dag door een dierenarts onderzocht. Deze concludeerde dat de beer een gecompliceerde breuk had opgelopen aan de achterpoot en flinke verwondingen had aan de voorpoot. De verwondingen waren te zwaar om succesvol te kunnen herstellen. De beer moest helaas worden geëuthanaseerd om verder lijden te voorkomen.

Hekken en ecoducten

De Trans-Canada Highway wordt op plekken met veel wildlife geflankeerd door wildafrasteringen en ook zijn er ecoducten aangelegd, zodat dieren op een veilige manier van de ene zijde naar de andere kunnen komen. Deze maatregelen worden gezien als zeer effectief, maar kunnen helaas niet voorkomen dat er toch af en toe dieren op de weg raken.

Manager Hunt vertelde naar aanleiding van het incident dat er anderhalve week voor het aantreffen van de gewonde beer reeds bloed op dat deel van de snelweg was aangetroffen. Dit bleek dus afkomstig te zijn van deze vrouwelijke grizzlybeer.

Twee beren werden gezien aan de verkeerde kant van de snelwegomheining. Park managers hebben de poorten geopend en geprobeerd de beren terug het park in te leiden. Hunt zegt dat hij gelooft dat het een moeder en twee welpen waren. Deze welpen lijken niet gewond te zijn geraakt.

“Het veilig houden van dieren is een gedeelde verantwoordelijkheid, zowel voor reizigers als Park Canada. We hebben allemaal een rol te vervullen. Parks Canada draagt zorgvuldig bij aan de veiligheid van zowel wildlife als bezoekers van het park. Anderzijds verwachten we van bezoekers dat zij ons ook helpen om zaken te melden, zoals wanneer er wildlife binnen de snelwegafrasteringen loopt,” zei Hunt.

Zo werd op 4 juni een mannelijke grizzly door bezoekers van Banff National Park aangetroffen op een secundaire weg van Highway 93 South.

Wees dus altijd alert bij het rijden in de natuur. Elk moment kan er een dier de weg oversteken. Zelf heb ik een paar jaar geleden bijna een coyote aangereden die vlak voor me de Icefields Parkway overstak.

Hunt vraagt met nadruk aan de parkgebruikers om eventuele waarnemingen op de Trans-Canada Highway te melden door te bellen met 403-762-1470. Dit geldt dus voor de Trans Canada Highway en niet voor andere wegen waar geen afrasteringen staan.

Foto: Eagle Eye Adventures

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies