Vuntut National Park, het extreme noorden van Canada

Vuntut National Park Yukon Canada

Vuntut National Park ligt in het uiterste noordwesten van Yukon, tegen de grens met Alaska. De naam Vuntut wordt uitgesproken als “Voehn-toeht” en betekent zoiets als ‘tussen de meren’ in de Gwich’in taal. Ten noorden van Vuntut scheidt alleen Ivvavik National Park Vuntut nog van de Noordelijke IJszee.

De dichtstbijzijnde leefgemeenschap is Old Crow. Hier leven de Vuntut Gwitchin First Nations die het park samen met de organisatie van Parks Canada beheren. Zowel het park als Old Crow zijn uitsluitend bereikbaar via de lucht.

Het barre klimaat van Vuntut National Park

Vuntut National Park heeft een arctisch continentaal klimaat. Ondanks dat Vuntut zuidelijker ligt dan Ivvavik Park, zijn de weersomstandigheden aanzienlijk extremer in Vuntut. Dit komt doordat de matigende invloed van de oceaan waaraan Ivvavik ligt, ontbreekt.

Het gebied van de The Old Crow Flats in Vuntut heeft de ervaart een aantal van de koudste winterse omstandigheden in heel Yukon. Gemiddelde januaritemperaturen van -30 ° C, waarbij de temperatuur daalt tot soms wel -60° C , zijn nu niet bepaald comfortabel te noemen.

De zomers daarentegen zijn daarentegen relatief vrij mild voor zo’n hoge breedtegraad: het langjarig gemiddelde in juli is 15° C). Daarmee zijn de zomers over het algemeen lekkerder dan elders in Yukon. Vuntut heeft een droog klimaat, met slechts 200-300mm neerslag per jaar.

Geologie

Vuntut National Park heeft twee contrasterende regio’s. The Old Crow Flats in het zuidelijke deel en is lager gelegen. Hier vind je wel 2000 ondiepe meren te midden van veenmoerassen.

Het noordelijke deel van het park bestaat uit glooiende heuvels met hier en daar een bergpiek. De laatste fase waarin bergen werden gevormd in dit gebied is zo’n 60 miljoen jaar geleden, dus sinds die tijd zijn de bergen geërodeerd en zijn heuvels overgebleven.

Een mooie eigenschap van het Old Crow Bassin is dat het tijdens de laatste ijstijd niet onder de allesvernietigende gletsjers heeft gelegen. Hierdoor zijn honderdduizenden fossielen gespaard gebleven in de permafrost. Hieronder zijn resten van uitgestorven dieren, zoals bijvoorbeeld de wolharige mammoet.

Vegetatie in Vuntut National Park

In Vuntut komen diverse ecosystemen voor die verschillende plantensoorten herbergen. Op de vlakten komen vooral lagere boomsokorten voor zoals sparren en wilgen. Ook toendravegetatie komt veel voor op de open vlakten. Denk dan aan vele mossoorten, heide en harde grassoorten. In de wetlands zijn het de zwarte sparren, dwergberken, wilgen, korstmossen rond de ondiepe meren.

Het korte zomerseizoen is de beste periode om het park te bezoeken. De arctische en alpine wilde bloemen bloeien dan in overvloed. Voorbeelden van de vegetatie die je in Vuntut kunt tegenkomen zijn:

Dwergstruiken: Dwergstruiken zoals dwergberken, dwergwilgen en dwergberkberken zijn veelvoorkomende plantensoorten in toendragebieden. Ze groeien laag bij de grond om zich te wapenen tegen de steenkoude omstandigheden tijdens de wintermaanden.

Mossoorten: Korstmossen zijn vaak prominente vegetatie in de toendra-omgeving van Vuntut NP. Ze zijn goed aangepast aan koude omstandigheden en kunnen groeien op de rotsachtige en schaarse bodem van het gebied.

Grassen en Kruiden: Sommige grassen en kruiden kunnen zich aanpassen aan het korte groeiseizoen. Deze planten komen voor in open gebieden tussen andere planten.

Rietgrassen: Met name in de lager gelegen gebieden, zoals langs beken en rivieren, kunnen waterminnende plantensoorten, rietgrassen en andere moerasvegetatie voorkomen.

Alpiene planten: Aangezien Vuntut National Park ook bergachtig terrein heeft, komen alpiene plantensoorten voor op grotere hoogten. Deze planten zijn aangepast aan extreme weersomstandigheden, zoals sterke winden en kou.

Wildlife in het park

The Old Crow Flats zijn een belangrijke broedregio voor meer dan een half miljoen trekkende watervogels, waaronder toendrazwanen, kolganzen, diverse soorten eenden en andere vogelsoorten. De Old Crow Flats hebben een vermelding op de wereldwijde lijst van belangrijke wetlands.

Elk voor- en najaar trekt een kudde van zo’n 169.000 kariboes door het park. Deze grote migratie is een schitterend schouwspel om te zien en de weinige gasten die de locals mogen verwelkomen, komen vrijwel allemaal om deze grote migratie te aanschouwen. Gedurende de zomer bevolken ook veel elanden de lager gelegen vlaktes. In de winter zoeken zij bescherming in de omliggende heuvels.

Roofdieren die in Vuntut National Park voorkomen zijn wolven, grizzlyberen, lynxen, vossen, wolverines en nertsen.

Activiteiten in het park

In Vuntut National Park kun je, afhankelijk van de tijd van het jaar, genieten van buitenactiviteiten zoals wandelen, kamperen, vissen, kanoën en wildlife spotten. Het park biedt een scala aan mogelijkheden voor de meer ervaren ‘backcountry reizigers’. Je kan kanoën op de Old Crow River of eindeloos wandelen in het bergachtige deel van het park. Een bezoek is een uitdaging, want je moet volledig zelfvoorzienend zijn. Er zijn namelijk geen faciliteiten of aangelegde paden in het park en het park is alleen toegankelijk door de lucht.

Het John Tizya Centre is het bezoekerscentrum in Old Crow. Hier vind je meer informatie over de ecologie en cultuur in en om Vuntut National Park.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies