Waar kun je elanden zien in Canada?

waar kun je elanden spotten in Canada

Elanden zien in Canada is een geliefde bezigheid. Het gemoedelijke voorkomen en de schattige kalfjes geven een vreedzame aanblik. Maar blijf er zeker uit de buurt, want een aanvaring met deze enorme dieren heeft meestal een dodelijk gevolg. Met deze tips kun je op een veilige manier elanden zien in Canada.

De eland maakt deel uit van de subfamilie van het hert en is met zijn enorme formaat de grootste en zwaarste soort binnen de hertenfamilie. De eland onderscheidt zich door het brede, handvormige gewei van de mannetjes. De andere leden van de hertenfamilie hebben geweien met een takachtige structuur.

Elanden bewonen typisch boreale bossen en gematigde breedbladige en gemengde bossen van het noordelijk halfrond in gematigde tot subarctische klimaten. Jagen en andere menselijke activiteiten hebben geleid tot een afname van de elandenpopulatie. Gelukkig zijn er in de loop van de tijd in veel gebieden weer Amerikaanse elanden opnieuw geïntroduceerd in hun vroegere leefgebieden.

De meeste elanden van Noord-Amerika leven tegenwoordig in grote delen van Canada, Alaska en de Amerikaanse staten New England en Maine.

Leefomgeving van de eland – Hier kun je elanden zien

Je kunt vooral elanden zien in een omgeving waar veel eten voor handen is. En dan liefst specifiek voedsel. Waterplanten, jonge bomen en struiken staan voornamelijk op het menu van deze grote grazer. Een omgeving met deze begroeiing biedt tevens bescherming tegen roofdieren en tegen extreme weersomstandigheden, vooral tijdens de barre winters.

Elanden trekken met het verloop van de seizoenen veel tussen verschillende leefomgevingen om het voedsel te vinden dat ze nodig hebben. De Amerikaanse elanden hebben zich aangepast aan de koude weersomstandigheden en hebben een verdikte huid en een dichte hittebestendige vacht, waardoor ze goed in staat zijn om tijdens de zomers voldoende isolatie te hebben tegen de warme zon en tijdens de winter de barre omstandigheden kunnen weerstaan.

Mocht het tijdens de zomer toch erg warm worden dan neemt een moose graag zijn toevlucht in een koel meertje, waar je ze vaak vindt vanwege de planten die hier groeien. Juist tijdens de zomer moeten de eland koeien, dus de vrouwtjes, voldoen de eten om genoeg vet aan te kunnen maken, zodat ze de koude winter kunnen overleven en voldoende reserves hebben om hun kalfjes in het voorjaar te voeden.

Tijdens de winter vermijdt de eland gebieden met weinig of geen sneeuw, omdat juist in die omgevingen hun grootste vijand voorkomt: de grijze wolf, die zich liever niet in diepe sneeuw begeeft. Elanden kiezen dus een habitat die is gebaseerd op compromissen.

Toen de afgelopen decennia de bizons werden geherintroduceerd in boreale bossen, was er enige bezorgdheid dat de bizons zouden gaan concurreren met elanden om de winterhabitat. Gelukkig blijken beide dieren vreedzaam naast elkaar te kunnen leven, aangezien Amerikaanse elanden de voorkeur hebben voor subalpiene gebieden met struiken in de vroege winter, terwijl bizons tijdens deze zelfde periode de voorkeur geven aan vochtige valleien.

Soorten elanden zien in Canada

Wereldwijd zijn er meerdere ondersoorten, maar nu richten we ons even op de elanden in Canada. Wanneer je in Canada op ‘elandenjacht’ gaat, levert dat je een grote kans op dat je ze tegenkomt: in heel Canada komen er naar schatting 500.000 tot 1 miljoen voor. De volgende soorten elanden zijn te onderscheiden:

De Eastern Moose: komt voor in het oosten van Canada, van Ontario richting het oosten, naar de Atlantische provincies. Deze moose is relatief klein van stuk, waarbij de vrouwtjes gemiddeld 270 kilo en de mannetjes 365 kilo wegen. De bulls hebben een schouderhoogte van ongeveer 2 meter.

De Western Moose:  komt voor in alle provincies ten westen van Ontario, maar ook in de drie noordelijke territoria. Deze moose is aanzienlijk groter van formaat: de vrouwtjes variëren in gewicht van 340-420 kilo, terwijl de mannetjes een gewicht hebben van 450-500 kilo.

Toch wordt de Western Moose nog steeds een ‘mid sized’ eland genoemd, aangezien de Alaska en de Chukotka moose (Siberie) nóg groter zijn. De grootste eland die gedocumenteerd is, is een bull Moose die in Alaska in 1897 bij de Yukon River in Alaska werd doodgeschoten. Deze had een gewicht van 820 kilo  en een schouderhoogte van 2.33 meter! Na twee soorten bizons is de eland het grootste dier van Noord-Amerika.  De eland is met zijn enorme formaat één van de Big Five van Canada.

Geweien

Zoals ik eerder al beschreef is het grote onderscheidende vermogen bij de bull moose het brede, handvormige gewei ten opzichte van de veelal takachtige geweien bij andere hertachtigen.

De koeien selecteren hun partners op basis van de grootte van het gewei. De bull elanden geven hun dominantie weer met het formaat van de geweien om de concurrentie te ontmoedigen. In de herfst, ook wel het ‘racking season’ genoemd, strijden de bulls in enorme hevigheid met elkaar om de vruchtbare koeien. Ikzelf heb het seizoen gebombardeerd tot ‘wrecking season’….wat een bar geweld!

Het gewei van het mannetje groeit aan weerszijden van de schedel als een cilindrische balk die uitloopt in een vorkachtige vorm. Een elandengewei is breed en plat met punten langs de buitenrand. Het gewei van een volwassen Alaskan bull moose (5 tot 12 jaar oud) heeft een maximale breedte van meer dan 200 centimeter!! Vanaf de leeftijd van 13 jaar nemen geweien af ​​in grootte en symmetrie. Het breedste gewei ooit was 210 centimeter breed en woog 36 kilo. De Amerikaanse elanden moeten het met iets kleinere geweien doen, maar deze zijn nog steeds enorm.

Na elk paarseizoen valt bij de mannetjes het gewei eraf om energie te sparen voor de lange barre winter. Een nieuw gewei zal in het voorjaar weer terug groeien. Het duurt ongeveer drie tot vijf maanden om zich weer volledig te ontwikkelen, waarmee het een van de snelst groeiende dierenorganen is.

Zijn elanden gevaarlijk?

Ja, ondanks dat elanden net zoals beren een lief en knuffelbaar voorkomen hebben, kunnen ze levensgevaarlijk zijn. Een bull moose lijkt een goeiige lobbes, maar is in staat een auto compleet te vermorzelen. Ga dus maar eens na wat zo’n dier met een mens kan doen. Met slechts een klap of trap van een elandenhoef ligt je schedel compleet aan gruzelementen.

Wanneer je een moose in het wild ziet, zorg dan altijd dat je op gepaste afstand blijft, zeker bij mannetjes tijdens het paarseizoen en bij wijfjes met hun jongen.

Toen ik in september 2017 op Cape Breton Island was, waren een paar Zwitserse toeristen een bull moose van 15 meter afstand aan het fotograferen. Niet alleen overtraden ze daarmee de regels door de wandelpaden te verlaten, maar ze stelden zich ook uiterst kwetsbaar op, want voor zo’n enorme eland is het slechts een paar stappen. Bovendien kunnen elanden verrassend snel en explosief in beweging komen, dus voor je er erg in hebt ben je de pineut als je overmoedig bent. Voorzichtigheid voorop bij het elanden spotten in Canada, altijd!

Bekijk zeker even deze korte video van een moedereland met twee kalfjes.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *