Walvis spotten orka Vancouver Island British Columbia

Walvis spotten is één van de populairste bezigheden voor de bezoekers van Vancouver Island. En dat is niet voor niets! De kustwateren rond Vancouver Island worden met name gedurende de zomer dicht bevolkt door flinke walvispopulaties.

Wil jij het échte British Columbia zien en walvissen spotten op volle zee? Wil je orka’s, bultruggen, dwergvinvissen, dolfijnen, bruinvissen, zeehonden en zeeleeuwen allemaal in hun natuurlijke habitat zien? Dan zijn de kustwateren tussen het vasteland en Vancouver Island de beste regio.

Ga bij voorkeur op pad met een van de vele georganiseerde whale watching tours, want deze onderhouden onderling nauw contact over waar de walvissen uithangen en daarmee vergroot je de kans aanzienlijk dat je walvissen ziet.

Deze tours vertrekken vanaf vele plaatsen langs de kust, waaronder een aantal plekken op Vancouver Island. Wij hebben de top 5 plaatsen voor je op een rijtje gezet. Natuuurlijk is Eagle Eye Adventures de allerbeste en allerleukste.

De 5 beste plaatsen voor walvis spotten in BC

1. Victoria / Sooke

Beste tijd: tussen mei en oktober

Vanuit de schilderachtige Inner Harbour van Victoria kun je aan boord gaan van een comfortabele cruiser, compleet met toiletten en minibar. Je kan ook voor de meer avontuurlijke manier en met een reddingsvest aan boord gaan van een Zodiac. De grotere boten varen meestal richting de Gulf Islands en San Juan Island van Washington State. Vanuit Sooke vertrekken whale watchers om daar in de Strait of Juan de Fuca te gaan walvis spotten.

2. Vancouver / Richmond

Beste tijd: Het hoogseizoen is van juni tot september

Tours om te gaan  walvis spotten vertrekken vanaf verschillende locaties in Vancouver, met inbegrip van Coal Harbour bij Stanley Park, Granville Island en Steveston Village in Richmond, ten zuiden van Vancouver.

Deze kapiteins brengen je meestal naar de Strait of Juan de Fuca, waar  je tijdens het hoogseizoen een slagingspercentage van 90% hebt om orka’s en bultruggen te spotten.

3. Tofino / Ucluelet

Beste tijd: maart tot oktober

De ongerepte wateren van Clayoquot Sound bij Tofino of Barkley Sound bij Ucluelet zijn tijdens de zomerperiode de thuisbasis van voornamelijk grijze walvissen, maar ook bultruggen en orka’s zijn hier te vinden. Vanuit Tofino en Ucluelet zijn er diverse aanbieders die met toeristen gaan walvis spotten in de regio.

4. Telegraph Cove

Beste tijd: midden juni tot oktober

Telegraph Cove ligt aan de noordkust van Vancouver Island en is een van de beste plaatsen in de wereld om orka’s te spotten. De beschutte wateren van de Johnstone Strait en de Broughton Archipelo is jaarlijks de thuisbasis voor ongeveer 200 walvissen gedurende de zomermaanden. De meeste hiervan zijn orka’s, maar ook bultrugwalvissen vinden hier een rustige plek om te verblijven.

Uiteraard zijn er zat lokale aanbieders die tours organiseren, maar het mooist is om met een kajak de zee op de gaan en deze enorme zeereuzen op te zoeken.

5. Prince Rupert

Beste tijd: half juli tot en met oktober

De afgelegen kust van Noord-BC is de thuisbasis van spectaculaire flora en fauna. De enorme kelp bedden zijn de beste voedingsgronden voor grijze walvissen en de migrerende zalm trekt orka’s en bultruggen aan.

De Inside Passage, de tocht met de veerboot van Port Hardy naar Prince Rupert, is dan ook niet voor niets een populaire trekpleister om te kunnen  walvis spotten.

Vooral rond de kust van Vancouver Island, en dan specifiek aan de oostkust van het eiland, is de beste regio’s om walvissen te spotten. In de luwte van de talloze eilanden vinden de walvissen een heerlijke omgeving als kraamkamer. Voor de Nederlanders raad ik altijd aan om op pad te gaan met Jos Krynen van Eagle Eye Adventure. Dan heb je een Nederlandstalige gids die gepassioneerd en respectvol met de natuur omgaat.