Wandelen of fietsen langs de Vancouver Seawall

Vancouver Seawall

Vancouver heeft ‘s werelds langste pad langs een haven. De Vancouver Seawall heeft een lengte van maar liefst 28 kilometer. Deze Seawall is een ononderbroken pad, inclusief het stuk Seawall in Stanley Park, en strekt zich uit van het Vancouver Convention Centre tot Spanish Banks Park. Bij Spanish Banks ligt overigens ook het gelijknamige stadsstrand.

Deze prachtige route is bijzonder geschikt om te wandelen, te skaten, te fietsen of te joggen, en dat is duidelijk te zien: veel Vancouverites, de inwoners van Vancouver, maken gebruik van de prachtige route om hier te recreëren in hun vrije tijd.

De Vancouver Seawall is onderverdeeld in twee duidelijk gemarkeerde delen: één voor de wandelaars en één voor de joggers, fietsers en inline skaters (het pad langs de waterkant). Dit onderscheid is aangebracht zodat alle gebruikers op een veilige manier van de route kunnen genieten.

Wandelen en fietsen langs de Seawall van Stanley Park

Het 9 kilometer lange deel rond Stanley Park kost ongeveer twee tot drie uur om te lopen, afhankelijk van hoe regelmatig je lekker wilt gaan zitten om te genieten van het uitzicht. Het duurt ongeveer drie kwartier om rond het park te fietsen.

Geschiedenis van de Vancouver Seawall

De aanleg van de Vancouver Seawall begon bij Stanley Park in 1917, toen door de toenemende scheepvaart de oevers steeds sterker erodeerden. Een groot deel van de vooruitgang werd gerealiseerd onder de supervisie van de Park Board Master en metselaar James Cunningham.

De aanleg heeft lang geduurd, doordat er tussentijds veel van de aangelegde beschoeiing weer werd vernield door stormen en erosie. In 1971 werd het laatste deel van de zeedijk gerealiseerd en  op 21 september 1980 werd de volledige lus rond Stanley Park officieel voltooid verklaard met de voltooiing van de bestrating tussen Third Beach en Second Beach.

In 2010-2011 werd een deel van de zeedijk bij English Bay en Stanley Park opnieuw gerenoveerd, vanwege de zorgen omtrent de erosie.

James Cunningham

In de rotswand ter hoogte van Siwash Rock is een plaquette ter herdenking geplaatst aan Cunningham. Jaarlijks wordt er een hardloopwedstrijd gehouden ter nagedachtenis aan deze beroemde metselaar die het grootste deel van zijn leven heeft gewijd aan de ontwikkeling van de Vancouver Seawall.

2019-06-20T10:27:50+00:00

Leave A Comment