Wandelen: Mount Temple in Alberta

Mount Temple Alberta wandelen wandeling

Mount Temple in Alberta ziet eruit als een piramide van steile rots en ijs die uittorent boven Banff National Park. Het is een typische aanblik van zo’n ansichtkaart. De wandeling die we hieronder voor je beschrijven, is niet een dertien-in-een-dozijn-wandeling. Je zal van tijd tot tijd flink moeten klauteren en op sommige plekken kan het zelfs gevaarlijk zijn in verband met lawinegevaar en vallende rotsen. Deze wandelroute is dus absoluut niet geschikt voor onervaren wandelaars!

Als je echter zeer veel wandelervaring hebt en de mogelijke risico’s aandurft, wordt je rijkelijk beloond met een uitzicht dat niet veel mensen in hun portfolio hebben. Bovenop de berg heb je namelijk uitzicht op Lake Louise en een groot deel van Banff National Park.

Mount Temple, majestueus maar dodelijk

De majestueuze Rockies zijn voor het grootste deel opgebouwd uit rotsen die zijn verheven uit de diepte, door de botsingen onder invloed van de platentektoniek. De bergpiek van Mount Temple bestaat echter uit het veel zachtere kalksteen, leisteen en andere sedimentaire steensoorten. Hoe kan dat?

Deze gesteenten zijn afkomstig uit een oeroude binnenzee die miljoenen jaren geleden een groot deel van Noord-Amerika bedekte. De bodem werd omhoog geduwd en creëerde een berglandschap met gestreepte toppen, vanwege de sedimentlagen in het gesteente.

Autoriteiten raden af om Mount Temple te beklimmen. Er zijn reeds veel onervaren wandelaars gewond geraakt of omgekomen. In 1955 is er een groep jongeren omgekomen bij een lawine. Ook zij waren ondermaats voorbereid op de barre klim. De wandeling bestaat niet alleen uit lekker relaxed wandelen, besef dat goed. Op sommige stukken kan enige klimervaring en –materiaal heel handig zijn. Een ijsbijl en stijgijzers kunnen dan zeker van pas komen.

De wandeling

Vanaf Moraine Lake kun je de top van de Sentinel Pass in ongeveer twee uur bereiken. De route vanaf deze pas is in eerste instantie vrij eenvoudig met een goed gedefinieerd pad in de zijkant van de berg. De eerste klif is redelijk eenvoudig te bestijgen, maar al snel wordt het lastiger door de vele losliggende stenen. Op een hoogte van 3.000 meter blijkt maar even hoe belangrijk het is om een helm te dragen in verband met vallende stenen.

Het is een echte ploeterroute doordat je over een afstand van 16 kilometer maar liefst 1.660 meter stijgt. Het uitzicht vanaf de top is echter geweldig en met een uitzicht op Lake Louise en een flink deel van Banff National Park is het al snel weer tijd om terug te keren. De terugtocht duurt een uur of vier.

Hoogte: 3.544 meter

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies