Valley of the Five Lakes: bergwandeling bij Jasper

Valley of the Five Lakes Wandeling Jasper

Op zo’n negen kilometer ten zuiden van Jasper, langs de Icefields Parkway, ligt de Valley of the Five Lakes. Deze schitterende vallei wordt gesierd met meertjes van jadeblauwe tinten en is een omgeving waar je prachtig kan wandelen. Hoe de gletsjermeren hun prachtige kleuren krijgen, lees je hier.

Wandelroute Valley of the Five Lakes, Jasper

De wandelroute van de Valley of the Five Lakes is ongeveer 4,5 kilometer lang en kan in anderhalf tot twee uur worden afgelegd. Het hoogteverschil van ongeveer 66 meter is goed te doen, zelfs voor kinderen en ouderen.

Begin de wandeling vanaf de parkeerplaats en volg het brede pad door het bos, waar je de brug over de Wabasso Creek tegenkomt. Wandel door tot je een kruising bereikt. Hier begint de route, waarbij je eerst rond drie van de meren wandelt en meer vier en vijf de hoogtepunten zijn. Je loopt namelijk in de volgorde waarin de meren zijn vernoemd: First, Second, Third, Fourth en Fifth Lake.

We raden aan de route met de klok mee te wandelen. Hiervoor sla je linksaf bij de kruising.

Valley Of The Five Lakes Wandeling Jasper

Volg de route naar het eerste en tevens grootste meer. Aangezien delen van het parcours overgroeid zijn door boomwortels en een aantal afdalingen bevatten, is het verstandig stevige schoenen te dragen, vooral als het vochtig is.

De eerste glimp van First Lake krijg je al snel door een kleine opening tussen de bomen. Hier kun je nog niet echt de mooie kleur van het water zien, maar verderop is een goed uitkijkpunt.

Bij de volgende kruising in het parcours sla je linksaf zodat je langs First Lake kunt lopen. De uitzichten zijn hier veel beter en de blauwgroene kleur van het water is duidelijker, vooral als de zon recht in het water schijnt.

Sla bij de kruising vlak voorbij First Lake niet af, maar vervolg de route rechtdoor, langs Second, Third en Fourth Lake.

Als je vroeg in het seizoen komt, kan het voorkomen dat Second Lake volledig droog staat. Dit komt doordat de hoger gelegen sneeuw nog niet voldoende is gesmolten. Third Lake is bij de meeste mensen favoriet vanwege de diepgroene kleur, vergelijkbaar met de Edith Cavell Pond, onderaan de gletsjer Edith Cavell.

Third Lake is tevens een heerlijke plek om even te ontspannen en de omgeving in je op te nemen. Langs het meer staan een paar rode stoelen waar je kunt genieten van het uitzicht. Voor echte geliefden is dit ook een uitstekende plek voor een huwelijksaanzoek!

Een klein stukje verder ligt Fourth Lake, waar het pad vlak langs het water loopt. Daarna volg je het pad de bocht om naar rechts waar je aan de linkerzijde Fifth Lake tegenkomt.

Fifth Lake ligt vlak langs een kleine heuvel, van waaraf je een heel mooi uitkijkpunt hebt over het meer. Door even het pad te verlaten kun je het meer vanuit verschillende hoeken bekijken en fotograferen.

Het laatste stuk van de route is pittig, want dit is een flinke heuvel, maar ja, zo kan je wel even je cardiovasculaire vermogen op de proef stellen. Boven wordt je beloond met een prachtig uitzicht.

Aan het eind van de route kan je ervoor kiezen om nog rond Fourth, Third en Second Lake te lopen, maar dan zal je hetzelfde pad ook weer moeten teruglopen, aangezien het hele traject de vorm heeft van een 8.

Hoe dan ook, de Valley of the Five Lakes Hike in Jasper National Park is absolute aanrader!

TIPS voor deze wandeling

  • Er zijn twee routes waaruit je kan kiezen: de korte of de lange lus. Voor de lange route, sla je linksaf trail #9 op na de boardwalk. Sla vervolgens op de kruising rechtsaf #9a op naar First Lake. Dit pad volgt de gehele lengte van het meer. De lange route is in totaal ongeveer 9 kilometer lang en het duur ongeveer 3 uur om te wandelen.
  • De korte route is ongeveer 4.5 kilometer lang en volgt de paden #9a en #9b. Als je de meren in volgorde wilt zien, ga dan met de klok mee en kies trail #9b bij het kruispunt. De Valley of the Five Lakes kost iets minder dan twee uur om te lopen, inclusief fotomomenten en een pauze.
  • Draag stevige wandelschoenen, want er zijn een paar flinke heuvels en blootliggende boomwortels, zeker als het vochtig is.
  • We zouden Canada Reizen niet zijn als we je niet de ultieme tip meegeven: maak de wandeling vroeg op de dag en zorg dat je er voor 08:00 uur bent. Het is dan nog stil, zodat je optimaal van de serene rust kan genieten. Je kan er ook voor kiezen om aan het eind van de middag of begin van de avond te gaan wandelen, maar realiseer je dat de enorme muggen dan het meest actief zijn.

Wandelkaarten kun je ophalen bij de VVV in Jasper, gevestigd op 500 Connaught Drive.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies