Top 10 watervallen van Wells Gray Provincial Park

watervallen van Wells Gray Provincial Park

De watervallen van Wells Gray Provincial Park zijn natuurlijk de grootste trekpleister. Elke zomer komen tienduizenden bezoekers af op de prachtige natuur van Wells Gray. Niet alleen vind je hier honderden kilometers wandelplezier, ook de natuur met zijn vele watervallen is een heerlijke omgeving om te genieten van de heerlijk frisse berglucht. Snuffel vast aan de heerlijke frisse lucht met deze video.

In de wildernis van het park liggen maar liefst 39 grotere watervallen. Het is dus ook niet gek dat het park ook wel het “park van de watervallen” wordt genoemd.

Het unieke landschap van Wells Gray Provincial Park is gevormd door oude vulkanen en massieve gletsjers die het ruige landschap hebben uitgesleten. Toen de gletsjers smolten ontstonden meren en  rivieren met watervallen.

Deze soms bulderende watervallen stromen langs met korstmossen bedekte keien stroomafwaarts door het park. Wat zo geweldig is voor de bezoekers van Wells Gray? Bijna de helft van de grotere watervallen is te vinden in de Corridor, op slechts enkele minuten rijden van Clearwater Valley Road.

Top 10 watervallen van Wells Gray Provincial Park

Helmcken Falls

Zeven van de grotere watervallen van Wells Gray Provincial Park vinden hun oorsprong in de Murtle River. Verreweg de bekendste waterval van Wells Gray is Helmcken Falls die zich vanaf een hoogte van 141 meter in de diepte stort. Deze waterval is qua watervolume de vierde van het park en vanaf het uitkijkplatform heb je een schitterend uitzicht op de waterval en de kloof waarin hij zich stort.

Het uitkijkplatform hangt over de rand van de kloof en biedt een panoramisch uitzicht op de Murtle River. Als je liever een ander uitkijkpunt wilt dan het geijkte uitzicht op alle foto’s, maar dan de wandeling van de Rim Trail, want dan kun je de waterval ook vanuit een andere hoek fotograferen.

Niet alleen tijdens de zomer is Helmcken Falls mooi om te bezoeken, ook in de winter is deze waterval prachtig als deze is getransformeerd in een grote ijszuil die schittert in het zonlicht.

Dawson Falls

Dawson Falls is ook één van de zeven watervallen die in de Murtle River ligt. Deze waterval strekt zich uit over oude lavabedden en is een ondiepe, maar brede waterval. Hoewel de waterval vlak aan de Clearwater Valley Road ligt, wordt het geluid van de waterval bijzonder sterk gedempt door het dichte woud dat de waterval van de weg scheidt. Ook Dawson Falls is een spectaculaire waterval tijdens de winter.

Moul Falls

Moul Falls ligt op een uurtje wandelen van Clearwater Valley Road. Via een pad dat is bedekt met mos en boomwortels kom je aan de rand van Grouse Creek, waar Moul Falls in de Clearwater River ligt.

Je kunt de waterval van bovenaf bekijken op het uitkijkplatform, maar de echte liefhebbers dalen af naar de plek waar de koele mist het stromende water omhult aan de voet van de waterval.

Spahats Creek Falls

Vulkanische rotsafzettingen die zich in de loop van miljoenen jaren laag op laag hebben gestapeld, vormen de kloof bij Spahats Falls. Mede hierdoor is Spahats Creek Falls een van de meest karakteristieke watervallen van Wells Gray Provincial Park. Je vindt de afslag naar de waterval net binnen de grens van het park. Een heerlijke wandeling van vijf minuten door het koele cederbos brengt je bij de waterval, die zich door een nauwe opening bovenaan de rotswand zo’n 80 meter naar beneden stort in de Clearwater River.

Mushbowl

Op zo’n 600 meter stroomafwaarts van Dawson Falls wordt de Murtle River in tweeën gesplitst door rotsen uit het Cambrium (1,9 miljoen jaar geleden).  Dit zijn tevens de oudste gesteenten die er in het park zijn gevonden. De waterval is heel eenvoudig te bereiken aangezien de Clearwater Valley Road de rivier precies voor de waterval kruist met een smalle brug.

Silvertip Falls

Met een hoogte van 168 meter is Silvertip Falls een van de hoogste watervallen van Wells Gray Provincial Park. De waterval stort zich niet zoals Helmcken Falls vana grote hoogte ineens in de diepte, maar doet dit met een cascade van vele kleinere verdiepingen. Vanaf de Clearwater Valley Road is ere en wandelroute naar boven bij de waterval.

Triple Decker & Candle Creek Falls

Zoals de naam al impliceert is de Triple Decker een waterval van drie niveaus. Via een wandeltocht van 1,6 kilometer bereik je de waterval. Vlakbij ligt Candle Creek Falls, ook een mooie waterval.

Rainbow Falls

Azure Lake ligt diep in Wells Gray en aan het uiteinde van het meer ligt de Rainbow Falls campground. Volg de borden door de oude waterval naar het Azure Lake, die ook bereikbaar is per boot via Azure Lake.

Sylvia & Goodwin Falls

Een prachtige wandeling van 4 kilometer vanaf de Clearwater River Road brengt je naar deze bovenste waterval van de Mahood River. Langs dezelfde wandelroute vind je ook de lagere waterval in de Mahood River.

McDiarmid Falls

Een waterval die maar heel weinig mensen bezoeken is de McDiarmid Falls. Deze waterval stort zich als een waaier uiteen in de Grouse Creek en ligt slechts 100 stroomafwaarts van Moul Falls. Het handigst is om Moul Falls te bezoeken en het wandelpad naar beneden te volgen. Via een voetgangersbrug is de waterval van dichtbij te bewonderen.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van British Columbia

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies