Weer in Canada – Actuele temperaturen en klimaat

Weer in Canada temperaturen Vancouver Island

Regelmatig krijgen we de vraag: “Hoe is het weer in Canada?” Tja, natuurlijk hangt dat sterk af van de plaats waar je naartoe gaat, maar ook met de tijd van het jaar. Op sommige plekken is het weer in Canada altijd koud of altijd wisselvallig. Op andere plekken komt de temperatuur zelfs in de winter niet eens onder nul.

Mensen die zeggen dat Canada ‘koud’ is en dat ze liever een tropische bestemming opzoeken, hebben blijkbaar geen kaas gegeten van het weer in Canada. Er zijn regio’s die tijdens de lange zomers qua temperatuur echt niet onderdoen voor een tropische bestemming.

Het klimaat in Canada Klimaat kaart Canada

Uiteraard heeft een groot land zoals Canada verschillende klimaten. Aan de oost- en westkust heeft men vooral een zeeklimaat, waarbij de breedtegraad dan weer van invloed is. In het zuiden, tegen de Amerikaanse grens, is het klimaat natuurlijk aanzienlijk zachter dan in het noorden.

In de Rockies Mountains is er een bergklimaat. Snel omslaande weersomstandigheden en koudere temperaturen op grotere hoogte zijn kenmerkend voor de bergachtige gebieden.

In het midden van het land is er een landklimaat, wat betekent dat men lange, warme zomers heeft en lange koude winters. Onder invloed van de Great Lakes zijn in die directe omgeving de winters vochtiger met meer wisselvalligheid.

In het uiterste noorden zijn de winters erg lang. Soms duren ze wel 9 maanden of het hele jaar rond. Boven de poolcirkel liggen enorme gebieden met permafrost, waarvan sprake is als de bodem het hele jaar door bevroren blijft. Toch zijn er gebieden, zoals bijvoorbeeld in Yukon, waar de temperatuur in de zomer aanzienlijk kan oplopen, soms tot wel 20 graden. Vaak zijn deze temperaturen kortstondig, maar ze kunnen prachtige uitzichten opleveren door het opbloeien van de arctische vegetatie.

De temperaturen en het weer in Canada in de zomer

klimaat temperaturen Canada zomer
Bron: Environment Canada

De enige grote Canadese stad die geen landklimaat heeft, is Vancouver. Deze stad heeft een mild zeeklimaat en een over het algemeen helder, droog zomerseizoen. Van de acht grootste Canadese steden hebben Ottawa, Montreal en Toronto de warmste zomers. Hier kan het soms wekenlang aangesloten boven de 30 graden zijn.

Over het algemeen kan je stellen dat het binnenland de warmste temperaturen heeft gedurende de zomer. De warmste gebieden liggen met name langs de Canadese zuidgrens. Daar zijn ook specifieke regio’s, zoals de Okanagan Valley, het gebied rond Nelson, Zuid-Manitoba en Zuidwest-Ontario die met bijzonder warm zomerweer te maken hebben. De warmste temperaturen kunnen soms oplopen tot 40+ graden Celsius. Ook aan de oostkust zijn er opvallend warme temperaturen.

Bekijk direct de actuele temperaturen van 240 Canadese steden

Weer op Vancouver Island

Het weer op Vancouver Island is qua temperatuur altijd gemiddeld en vrij stabiel. Alleen de weersomstandigheden, dus bewolking, mist, zon of regen, kunnen plots omslaan onder invloed van de oceaan. Wel zijn de winters mild en komen de temperaturen (op zeeniveau) vrijwel nooit onder nul. In de hoger gelegen delen kan vooral aan de loefzijde (de westelijke kant) tijdens de winter flink sneeuw vallen en ook blijven liggen.

Weer in Canada: Rocky Mountains (Banff en Jasper)

Het weer in de Rockies is altijd wisselvallig en kan bijna van moment tot moment omslaan, zomer of winter. Ook zijn de temperaturen op grotere hoogtes aanzienlijk lager dan in de dalen. Wanneer je op pad gaat, hou er dan altijd rekening mee dat het weer kan omslaan. Realiseer jezelf tijdens de zomermaanden dat als je in de bergen bent en het daar vrij fris is, dat het in de dalen een heerlijk comfortabele 25 graden kan zijn, maar dat wanneer je bijvoorbeeld de Columbia Icefield bezoekt, dan je tussen de sneeuw en over ijs loopt. Daar is het 24/7 onder nul, 365 dagen per jaar. Neem dus altijd zowel zomer- als warme kleding mee.

Om je een concreet voorbeeld te geven. Zelf was ik ooit in Whistler. In het dorpje zelf was het een heerlijk aangename >20C en ik liep rond op mijn slippertjes, bovenop Whistler Mountain stond ik met mijn blauwe tenen in de sneeuw. Dat was een les voor eens en nooit meer!

Temperaturen en weer Canada in de winter

klimaat temperaturen Canada winter
Bron: Environment Canada

De temperaturen en het weer in Canada zijn ’s winters koud, de kustprovincies uitgezonderd. Met name de zuidelijke kuststrook van British Columbia, Vancouver Island, en de kusten van Nova Scotia blijven de strenge vorst bespaard. Zo komt de wintertemperatuur bijvoorbeeld langs de kust bij Vancouver nauwelijks onder nul, maar in de omliggende bergen kan het door de hoogte flink kouder zijn. In het binnenland is het aanzienlijk kouder. Winnipeg bijvoorbeeld, heeft de koudste winters. In deze stad ligt de langjarig gemiddelde temperatuur van januari op 18.3 graad onder nul.

In het uiterste noorden van Canada kunnen temperaturen bereikt worden van soms wel -50 of -60 graden Celsius. Het koudste wat ikzelf heb meegemaakt in Canada was tijdens mijn winterreis met Dutch Wolf Tours. We waren toen in Yellowknife en de temperatuur was ’s nachts gedaald tot -38 en omdat het stevig waaide was de windchill (de gevoelstemperatuur) -48 graden Celsius. Als je dan naar buiten gaat, voel je het bloed direct uit je wangen wegtrekken.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies