Weer in Canada – Actuele temperaturen en klimaat

Weer in Canada temperaturen Vancouver Island

Regelmatig krijgen we de vraag: “Hoe is het weer in Canada?” Tja, natuurlijk hangt dat sterk af van de plaats waar je naartoe gaat, maar ook met de tijd van het jaar. Op sommige plekken is het weer in Canada altijd koud of altijd wisselvallig. Op andere plekken komt de temperatuur zelfs in de winter niet eens onder nul.

Mensen die zeggen dat Canada ‘koud’ is en dat ze liever een tropische bestemming opzoeken, hebben blijkbaar geen kaas gegeten van het weer in Canada. Er zijn regio’s die tijdens de lange zomers qua temperatuur echt niet onderdoen voor een tropische bestemming.

Het klimaat in Canada Klimaat kaart Canada

Uiteraard heeft een groot land zoals Canada verschillende klimaten. Aan de oost- en westkust heeft men vooral een zeeklimaat, waarbij de breedtegraad dan weer van invloed is. In het zuiden, tegen de Amerikaanse grens, is het klimaat natuurlijk aanzienlijk zachter dan in het noorden.

In de Rockies Mountains is er een bergklimaat. Snel omslaande weersomstandigheden en koudere temperaturen op grotere hoogte zijn kenmerkend voor de bergachtige gebieden.

In het midden van het land is er een landklimaat, wat betekent dat men lange, warme zomers heeft en lange koude winters. Onder invloed van de Great Lakes zijn in die directe omgeving de winters vochtiger met meer wisselvalligheid.

In het uiterste noorden zijn de winters erg lang. Soms duren ze wel 9 maanden of het hele jaar rond. Boven de poolcirkel liggen enorme gebieden met permafrost, waarvan sprake is als de bodem het hele jaar door bevroren blijft. Toch zijn er gebieden, zoals bijvoorbeeld in Yukon, waar de temperatuur in de zomer aanzienlijk kan oplopen, soms tot wel 20 graden. Vaak zijn deze temperaturen kortstondig, maar ze kunnen prachtige uitzichten opleveren door het opbloeien van de arctische vegetatie.

De temperaturen en het weer in Canada in de zomer

klimaat temperaturen Canada zomer
Bron: Environment Canada

De enige grote Canadese stad die geen landklimaat heeft, is Vancouver. Deze stad heeft een mild zeeklimaat en een over het algemeen helder, droog zomerseizoen. Van de acht grootste Canadese steden hebben Ottawa, Montreal en Toronto de warmste zomers. Hier kan het soms wekenlang aangesloten boven de 30 graden zijn.

Over het algemeen kan je stellen dat het binnenland de warmste temperaturen heeft gedurende de zomer. De warmste gebieden liggen met name langs de Canadese zuidgrens. Daar zijn ook specifieke regio’s, zoals de Okanagan Valley, het gebied rond Nelson, Zuid-Manitoba en Zuidwest-Ontario die met bijzonder warm zomerweer te maken hebben. De warmste temperaturen kunnen soms oplopen tot 40+ graden Celsius. Ook aan de oostkust zijn er opvallend warme temperaturen.

Bekijk direct de actuele temperaturen van 240 Canadese steden

Weer op Vancouver Island

Het weer op Vancouver Island is qua temperatuur altijd gemiddeld en vrij stabiel. Alleen de weersomstandigheden, dus bewolking, mist, zon of regen, kunnen plots omslaan onder invloed van de oceaan. Wel zijn de winters mild en komen de temperaturen (op zeeniveau) vrijwel nooit onder nul. In de hoger gelegen delen kan vooral aan de loefzijde (de westelijke kant) tijdens de winter flink sneeuw vallen en ook blijven liggen.

Vancouver Island heeft een mild zeeklimaat. Het weer kan sterk variëren per regio, afhankelijk van het deel van het eiland waar je je bevindt en de tijd van het jaar. In de zomermaanden liggen de temperaturen op Vancouver Island meestal tussen 15 en 20°C en valt er vrij veel regen. De westkant van het eiland, bij Tofino en Ucluelet, staat bekend om zijn frequente regen en mist.

In de wintermaanden zijn de temperaturen op Vancouver Island doorgaans mild, ongeveer 7-15°C, en er valt nog steeds enige neerslag, hoewel die meestal niet zo hevig is als in de zomer.

Over het algemeen is het weer op Vancouver Eiland dus vrij mild en gematigd van aard in vergelijking met veel andere delen van Canada, zoals het hoge noorden of de warme of juist steenkoude prairies.

Weer in Canada: Rocky Mountains (Banff en Jasper)

Het weer in de Rockies is altijd wisselvallig en kan bijna van moment tot moment omslaan, zomer of winter. Ook zijn de temperaturen op grotere hoogtes aanzienlijk lager dan in de dalen. Wanneer je op pad gaat, hou er dan altijd rekening mee dat het weer kan omslaan. Realiseer jezelf tijdens de zomermaanden dat als je in de bergen bent en het daar vrij fris is, dat het in de dalen een heerlijk comfortabele 25 graden kan zijn, maar dat wanneer je bijvoorbeeld de Columbia Icefield bezoekt, dan je tussen de sneeuw en over ijs loopt. Daar is het 24/7 onder nul, 365 dagen per jaar. Neem dus altijd zowel zomer- als warme kleding mee.

Het weer in de Canadese Rocky Mountains kan dus sterk variëren, afhankelijk van de tijd van het jaar en de specifieke locatie. In de zomermaanden kunnen de temperaturen in de Canadese Rocky Mountains variëren van 15-25°C. Er valt in deze tijd van het jaar meestal weinig regen en de lucht is vaak helder en zonnig.

In de wintermaanden kunnen de temperaturen in de Canadese Rocky Mountains dalen tot ver onder het vriespunt, soms zelfs tot -30°C of lager. Het gebied staat bekend om zijn zware sneeuwval en de wegen en snelwegen kunnen onbegaanbaar worden door sneeuw en ijs. Desondanks bezoeken veel mensen tijdens de koude winters de Canadese Rockies om te wintersporten.

Over het algemeen kan het weer in de Canadese Rocky Mountains onvoorspelbaar zijn, met plotselinge veranderingen in temperatuur en neerslag. Bezoekers moeten dus altijd voorbereid zijn op verschillende weersomstandigheden, ongeacht de tijd van het jaar. Om je een concreet voorbeeld te geven. Zelf was ik ooit in Whistler. In het dorpje zelf was het een heerlijk aangename >20C en ik liep rond op mijn slippertjes, bovenop Whistler Mountain stond ik met mijn blauwe tenen in de sneeuw. Dat was een les voor eens en nooit meer!

Temperaturen en weer Canada in de winter

klimaat temperaturen Canada winter
Bron: Environment Canada

De temperaturen en het weer in Canada zijn ’s winters koud, de kustprovincies uitgezonderd. Met name de zuidelijke kuststrook van British Columbia, Vancouver Island, en de kusten van Nova Scotia blijven de strenge vorst bespaard. Zo komt de wintertemperatuur bijvoorbeeld langs de kust bij Vancouver nauwelijks onder nul, maar in de omliggende bergen kan het door de hoogte flink kouder zijn. In het binnenland is het aanzienlijk kouder. Winnipeg bijvoorbeeld, heeft de koudste winters. In deze stad ligt de langjarig gemiddelde temperatuur van januari op 18.3 graad onder nul.

In het uiterste noorden van Canada kunnen temperaturen bereikt worden van soms wel -50 of -60 graden Celsius. Het koudste wat ikzelf heb meegemaakt in Canada was tijdens mijn winterreis met Dutch Wolf Tours. We waren toen in Yellowknife en de temperatuur was ’s nachts gedaald tot -38 en omdat het stevig waaide was de windchill (de gevoelstemperatuur) -48 graden Celsius. Als je dan naar buiten gaat, voel je het bloed direct uit je wangen wegtrekken.

Veelgestelde vragen

Hoe is het weer in Canada?

Canada is een uitgestrekt land met een grote verscheidenheid aan klimaten, van de Arctische toendra in het noorden tot het vochtige continentale klimaat in het zuiden. Het weer in Canada kan sterk variëren, afhankelijk van de regio en de tijd van het jaar.

In het algemeen kennen de zuidelijke delen van Canada, zoals Toronto, Montreal en Vancouver, vier verschillende seizoenen, met warme zomers en koude winters. De temperaturen in deze steden kunnen variëren van ongeveer 25°C in de zomer tot -5°C in de winter. De overgangsseizoenen, dus de lente  en de herfst, duren maar heel kort, soms zelfs maar een paar weken.

In de prairieprovincies, zoals Manitoba, Saskatchewan en Alberta, is er meer een landklimaat, met hete zomers en koude winters. Temperaturen in deze regio’s kunnen in de zomer oplopen tot wel 35°C en in de winter dalen tot onder de -18°C.

In de noordelijke gebieden van Canada, zoals de territoria Yukon en Nunavut, heerst een subarctisch klimaat, met zeer koude winters en korte, koele zomers. De temperaturen in deze gebieden kunnen in de winter dalen tot ver onder de -20°C en komen in de zomer komen ze zelden boven het vriespunt uit.

Over het algemeen kan het weer in Canada – vooral in de bergen en aan de kust – zeer veranderlijk en onvoorspelbaar zijn. Temperaturen kunnen radicaal stijgen of dalen. Ook kan een zeer vredig weertype binnen enkele minuten omslaan in een uiterst gewelddadige onweersbui en in sommige regio’s zijn er zelfs tornado’s mogelijk.

Hoe is de temperatuur in Canada?

De temperatuur in Canada varieert sterk, afhankelijk van de regio en de tijd van het jaar. Canada is natuurlijk een enorm groot land met verschillende klimaatzones, van de Arctische toendra in het noorden tot het vochtige landklimaat in het zuiden.

In de zuidelijke delen van Canada, zoals Toronto, Montreal en Vancouver, kunnen de temperaturen variëren van 25°C in de zomer tot -5°C in de winter.

In de prairieprovincies, zoals Manitoba, Saskatchewan en Alberta, kunnen de temperaturen in de zomer oplopen tot ongeveer 35°C en in de winter incidenteel dalen tot ver beneden -20°C.

In de noordelijke gebieden van Canada, zoals de grondgebieden Yukon en Nunavut, kan de temperatuur in de winter tot onder -30°C dalen en in de zomer zelden boven het vriespunt uitkomen.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies