Wells Gray Provincial Park: watervallen en wildlife

Wells Gray Provincial Park watervallen

Wells Gray Provincial Park is een groot provinciaal park in British Columbia dat net ten westen ligt van Jasper National Park in de provincie Alberta. Het park heeft een oppervlakte van 5250 vierkante kilometer en is daarmee ongeveer half zo groot als Jasper NP.

Natuur Wells Gray Provincial Park

Wells Gray Provincial Park is qua landschap onder te verdelen in twee delen. Het twee derde van het noordelijke deel bestaat uit ruig terrein met steile bergwanden. Het reliëf varieert van Clearwater Lake is een bergmeer dat op een hoogte van 680 meter ligt tot een ongenaamde berg in het noorden van het park die 2946 meter hoog is.

De hoge bergtoppen in Wells Gray Provincial Park maken deel uit van de Cariboo Mountains, een bergketen die een subrange van de Rocky Mountains is. In het park wisselen hoge bergen zich af met  scherp afgetekende valleien met daarin een aantal grote meren, waaronder Clearwater Lake, Azure Lake en Hobson Lake.

Het zuidelijke stuk van Wells Gray Provincial Park beslaat een derde van het geheel. Dit is ook het enige deel van het park waar wegen zijn. De Clearwater Valley Road is de enige doorgaande weg in het park, maar aansluitend hierop zijn er wel een aantal gravel roads. Vanaf daar gaan er talloze wandelpaden het park in.

Highlights Wells Gray Provincial Park British Columbia

Flora en fauna in het park

In het park is er een grote varieteit aan flora en fauna. Maar liefst 700 soorten vaatplanten, meer dan 200 soorten paddenstoelen, 56 soorten zoogdieren en 219 vogelsoorten maken Wells Gray tot een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Deze grote biodiversiteit wordt veroorzaakt door de unieke ligging van het park op het Fraser Plateau, de Cariboo Mountains in het noordoosten, het vochtige oosten en de zuidelijke zone die bijna woestijnachtig aandoet. Deze verschillende microklimaten trekken elk hun eigen planten- en diersoorten aan, waardoor op een relatief klein oppervlak zoveel soorten voorkomen.

Het weer in Wells Gray Provincial Park

Aangezien Wells Gray in het binnenland van Canada ligt, heerst er een landklimaat, wat betekent dat de zomers en winters lang zijn. De overgangsseizoenen verlopen heel snel, waarbij de winter in een paar weken halsoverkop kan omslaan in de zomer en vice versa.

De winters in Wells Gray Provincial Park kunnen zeer streng zijn met flinke sneeuwval, soms valt er in de dalen wel een meter sneeuw. Hoger gelegen delen krijgen soms wel 6-8 meter sneeuw. Vanaf april zijn de lagere delen van het park, dus vooral het zuidelijke deel, weer sneeuwvrij en begaanbaar. In het noorden van het park, dat aanzienlijk hoger ligt, blijft de sneeuw langer liggen en op de hoogste plekken zelfs in de zomer. De meeste lager gelegen wegen in de regio zijn vanaf medio april weer begaanbaar, maar in het noorden en in de hoger gelegen gebieden blijft de sneeuw ook in de zomer liggen.

De zomers zijn lang en vrij vochtig. De zomertemperaturen kunnen daarbij oplopen tot soms 25 of 30 graden. Natuurlijk liggen deze temperaturen aanzienlijk lager naarmate je hoger in de bergen komt. Goed om te weten is dat de maanden september en oktober nog verrassend vaak een aantal vrij warme dagen hebben. Juist in die periode is het schitterend om de Indian Summer te bekijken in verband met de kleurrijke bladeren.

Bereikbaarheid Wells Gray National Park

Er zijn slechts vijf wegen die naar Wells Gray National Park leiden. De twee voornaamste zijn:

Clearwater Valley Road: dit is een zijweg van de Southern Yellowhead Highway in het zuiden en deze loopt 65 kilometer het park in tot aan de zuidkant van Clearwater Lake. Dit is toch wel de belangrijkste verkeersader het park in, aangezien de mooiste watervallen en de meeste campgrounds via deze weg bereikbaar zijn.

Clearwater River Road: deze weg loopt vanuit Clearwater ongeveer 40 kilometer naar het noorden langs de oever van de Clearwater River. Ook langs deze route passeer je diverse watervallen, maar de meeste gebruikers van deze weg komen hier om te raften op de Clearwater River. De route is minder geschikt voor campers en luxe huurauto’s, want deze is op sommige plekken zeer uw.

Beste periode Om Wells Gray te bezoeken

De beste periode om Wells Gray Provincial Park te bezoeken is van half mei tot half oktober. Tijdens die periode is het weer het best. Vooral de maanden juli en augustus zijn druk, zeker bij de bezienswaardigheden, zoals Helmcken Falls.

De mooiste highlights van Wells Gray

Helmcken Falls is de bekendste en ook de meest toeristische trekpleister van het park. Met een hoogte van maar liefst 141 meter behoort deze tot Canada’s hoogste watervallen. Vanaf de parkeerplaats zijn er diverse wandelroutes die naar de waterval gaan. Hoewel het niet het eerste is wat in je opkomt, is het ook in de winter prachtig om deze waterval te bezoeken die dan voor een groot deel bevroren is. Bekijk een video van Helmcken Falls.

Trophy Mountain ligt in het zuidoostelijke deel van het park en bestaat uit 9 bergtoppen. Het mooist is om hier in het voorjaar te komen wanneer de prachtige bloemenweiden in bloei staan. Natuurlijk kun je hier ook tijdens de zomer en in het najaar prachtig wandelen op een van de vele trails in de omgeving.

Spahats Falls is een 75 meter hoge waterval in Spahats Creek, waar het water in de Granite Canyon valt van de Clearwater River. Aangezien deze waterval op slechts tien kilometer vanaf de Yellowhead Highway ligt, is hij eenvoudig bereikbaar.

Third Canyon heeft aan beide zijden van de canyon wandelpaden, van waar men de watervallen kan bekijken en de 80 meter diepe kloof. Over de hoogte van de waterval wordt nog weleens gediscussieerd, want deze valt in vier delen naar beneden: twee watervallen stroomopwaarts van de brug, twee watervallen stroomafwaarts van de brug. De watervallen liggen op 16 kilometer afstand van de Yellowhead Highway.

Moul Falls deze waterval ligt in de Grouse Creek en het water is afkomstig van het smeltwater van de sneeuw op Trophy Mountain. Deze 35 meter hoge waterval is bijzonder populair, omdat je er ook achter langs kan lopen. Vanaf de parkeerplaats is het een uur lopen om bij de waterval te komen (en dus weer een uur terug). Tijdens de zomer kun je eventueel even een lekker fris dompelbad in het water aan de voet van de waterval nemen.

Green Mountain beschikt over een uitkijktoren die een schitterend 270 graden panorama biedt over het zuidelijk deel van Wells Gray Provincial Park.

Mushbowl is een smalle canyon stroomafwaarts van Dawson Falls en ligt ook in de Murtle River. Hier vind je tevens een van de oudste gesteenten van het Wells Gray Park. De falls maken deels uit van de Seven Sister Falls in de Murtle River: Helmcken Falls, Mushbowl, Dawson Falls, Majerus Falls, Horseshoe Falls, Meadow Falls en McDougal Falls.

Bailey’s Chute is een waterval van 9 meter hoog in de Clearwater River. In het voorjaar en tijdens de zomer, wanneer de stroming en de watervolumes het grootst zijn, is de waterval op zijn krachtigst, maar ook tijdens de Indian Summer is het hier geweldig mooi.

Raften in Wells Grey Provincial Park

De Clearwater River die door het zuidelijke deel van het park loopt, is een bijzonder geschikte locatie om te gaan raften. Of je de (jonge) kinderen een prachtige ervaring wilt geven met een ‘family friendly’ raft tour of voor de ‘volle mep’ white water rafting tour wilt gaan, alle mogelijkheden zijn voorhanden. Je kunt hier je hart ophalen en een raft tour van maar liefst 28 kilometer aaneengesloten afleggen op de Clearwater River.

Het mooie van raften in Wells Grey National Park is dat je door een gebied komt dat een UNESCO World Heritage Site is. Hoe adembenemend mooi wil je het hebben! Met een beetje geluk kun je vanaf het water ook nog wildlife spotten. Fotograferen is echter een uitdaging, mits je natuurlijk over een waterdichte camera beschikt.

Top 10 watervallen van Wells Gray Provincial Park

De watervallen van Wells Gray Provincial Park zijn natuurlijk de grootste trekpleister. Elke zomer komen tienduizenden bezoekers af op de prachtige natuur van Wells Gray. Niet alleen vind je hier honderden kilometers wandelplezier, ook de natuur met zijn vele watervallen is een heerlijke omgeving om te genieten van de heerlijk frisse berglucht. Snuffel vast aan de heerlijke frisse lucht met deze video.

In de wildernis van het park liggen maar liefst 39 grotere watervallen. Het is dus ook niet gek dat het park ook wel het “park van de watervallen” wordt genoemd.

Het unieke landschap van Wells Gray Provincial Park is gevormd door oude vulkanen en massieve gletsjers die het ruige landschap hebben uitgesleten. Toen de gletsjers smolten ontstonden meren en  rivieren met watervallen.

Deze soms bulderende watervallen stromen langs met korstmossen bedekte keien stroomafwaarts door het park. Wat zo geweldig is voor de bezoekers van Wells Gray? Bijna de helft van de grotere watervallen is te vinden in de Corridor, op slechts enkele minuten rijden van Clearwater Valley Road.

Helmcken Falls

Zeven van de grotere watervallen van Wells Gray Provincial Park vinden hun oorsprong in de Murtle River. Verreweg de bekendste waterval van Wells Gray is Helmcken Falls die zich vanaf een hoogte van 141 meter in de diepte stort. Deze waterval is qua watervolume de vierde van het park en vanaf het uitkijkplatform heb je een schitterend uitzicht op de waterval en de kloof waarin hij zich stort.

Het uitkijkplatform hangt over de rand van de kloof en biedt een panoramisch uitzicht op de Murtle River. Als je liever een ander uitkijkpunt wilt dan het geijkte uitzicht op alle foto’s, maar dan de wandeling van de Rim Trail, want dan kun je de waterval ook vanuit een andere hoek fotograferen.

Niet alleen tijdens de zomer is Helmcken Falls mooi om te bezoeken, ook in de winter is deze waterval prachtig als deze is getransformeerd in een grote ijszuil die schittert in het zonlicht.

Dawson Falls

Dawson Falls is ook één van de zeven watervallen die in de Murtle River ligt. Deze waterval strekt zich uit over oude lavabedden en is een ondiepe, maar brede waterval. Hoewel de waterval vlak aan de Clearwater Valley Road ligt, wordt het geluid van de waterval bijzonder sterk gedempt door het dichte woud dat de waterval van de weg scheidt. Ook Dawson Falls is een spectaculaire waterval tijdens de winter.

Moul Falls

Moul Falls ligt op een uurtje wandelen van Clearwater Valley Road. Via een pad dat is bedekt met mos en boomwortels kom je aan de rand van Grouse Creek, waar Moul Falls in de Clearwater River ligt.

Je kunt de waterval van bovenaf bekijken op het uitkijkplatform, maar de echte liefhebbers dalen af naar de plek waar de koele mist het stromende water omhult aan de voet van de waterval.

Spahats Creek Falls

Vulkanische rotsafzettingen die zich in de loop van miljoenen jaren laag op laag hebben gestapeld, vormen de kloof bij Spahats Falls. Mede hierdoor is Spahats Creek Falls een van de meest karakteristieke watervallen van Wells Gray Provincial Park. Je vindt de afslag naar de waterval net binnen de grens van het park. Een heerlijke wandeling van vijf minuten door het koele cederbos brengt je bij de waterval, die zich door een nauwe opening bovenaan de rotswand zo’n 80 meter naar beneden stort in de Clearwater River.

Mushbowl

Op zo’n 600 meter stroomafwaarts van Dawson Falls wordt de Murtle River in tweeën gesplitst door rotsen uit het Cambrium (1,9 miljoen jaar geleden).  Dit zijn tevens de oudste gesteenten die er in het park zijn gevonden. De waterval is heel eenvoudig te bereiken aangezien de Clearwater Valley Road de rivier precies voor de waterval kruist met een smalle brug.

Silvertip Falls

Met een hoogte van 168 meter is Silvertip Falls een van de hoogste watervallen van Wells Gray Provincial Park. De waterval stort zich niet zoals Helmcken Falls vana grote hoogte ineens in de diepte, maar doet dit met een cascade van vele kleinere verdiepingen. Vanaf de Clearwater Valley Road is ere en wandelroute naar boven bij de waterval.

Triple Decker & Candle Creek Falls

Zoals de naam al impliceert is de Triple Decker een waterval van drie niveaus. Via een wandeltocht van 1,6 kilometer bereik je de waterval. Vlakbij ligt Candle Creek Falls, ook een mooie waterval.

Rainbow Falls

Azure Lake ligt diep in Wells Gray en aan het uiteinde van het meer ligt de Rainbow Falls campground. Volg de borden door de oude waterval naar het Azure Lake, die ook bereikbaar is per boot via Azure Lake.

Sylvia & Goodwin Falls

Een prachtige wandeling van 4 kilometer vanaf de Clearwater River Road brengt je naar deze bovenste waterval van de Mahood River. Langs dezelfde wandelroute vind je ook de lagere waterval in de Mahood River.

McDiarmid Falls

Een waterval die maar heel weinig mensen bezoeken is de McDiarmid Falls. Deze waterval stort zich als een waaier uiteen in de Grouse Creek en ligt slechts 100 stroomafwaarts van Moul Falls. Het handigst is om Moul Falls te bezoeken en het wandelpad naar beneden te volgen. Via een voetgangersbrug is de waterval van dichtbij te bewonderen.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van British Columbia

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies