West-Canada

West-Canada is veruit het populairste deel van Canada. Jaarlijks trekken miljoenen toeristen van over de hele wereld naar de westelijke provincies van Canada. Daar verspreiden ze zich over de vele duizenden kilometers wegen naar de mooiste plekjes van de Canadese Rockies. Natuurlijk zijn er hotspots, zoals de Icefields Parkway, schilderachtige dorpjes op Vancouver Island en het gezellige Banff en Jasper.

Waarom op vakantie naar West-Canada?

Het zal je duidelijk zijn als je foto’s googelt van West-Canada en Oost-Canada…Het Westen is mateloos populair vanwege het vele wildlife, grillige bergformaties en de blauwe en smaragdgroene gletsjermeren. Schitterende vergezichten en imposante bergen laten je voor een moment ‘nietig’ voelen. Hier is de plaats waar je in de natuur bent, geen gecultiveerde postzegel zoals Nederland.

Stel je eens voor….je rijdt met je huurauto over de Icefields Parkway. Plots zie je een paar auto’s langs de weg stilstaan: een zogenaamde ‘bear jam’, toeristen die zijn gestopt om foeragerende beren langs de weg te fotograferen. Soms hebben ze zelfs kleintjes bij zich. Of horn sheep…met name langs het ‘kale deel’ van de Icefields Parkway, vlak voor de lusbocht die je steil omhoog de bergen invoert grazen de schapen met hun imposante hoorns graag langs de oever van de Athabasca River.

Is Oost-Canada dan echt niks aan?

Zeker wel! Oost-Canada is net zo mooi als het westelijk deel. Het is alleen een compleet andere schoonheid. Het landschap in Oost-Canada is niet zo spectaculair, meer glooiend. Ook is er minder wildlife, maar ook in het Oosten zie je beren en elanden. De kustprovincies herbergen werkelijk een schat aan culturele historie. Toen de Engelsen en Fransen daar landden zijn er gruwelijke oorlogen uitgevochten.

De pittoreske vissersplaatsjes langs de kust van Nova Scotia liggen er tegenwoordig vredig bij en lijken zo van een schilderij afkomstig.

Nee, als je mij moet vragen “oost of west”? Ik kan je er geen antwoord op geven.

Wij maken gebruik van cookies