Winnipeg: 7 highlights in deze heerlijke provinciestad

Winnipeg Highlights Canadian Museum Human Rights

Winnipeg is een prachtige provinciestad in het zuiden van de provincie Manitoba. Het is tevens de hoofdstad van deze provincie. Al lang voordat de stad werd bezet door de kolonisten was deze regio een belangrijke handelspost voor de First Nations.

Winnipeg lag namelijk op een belangrijk knooppunt van rivieren ( de Assiniboine en de Red River) en was daarmee goed bereikbaar voor kano’s. Wanneer je op de kaart van de stad inzoomt, kun je ook zien dat de stad om dit knooppunt is heen gebouwd.

Tegenwoordig is het een moderne stad met een kleine 700 duizend inwoners, maar er is geen andere Canadese stad met zo’n hoog percentage van oorspronkelijke inwoners, namelijk 11,7 procent.

Omdat Winnipeg zo’n heerlijke stad is om te verblijven, hebben we een aantal uitjes in de stad voor je op een rijtje gezet.

10 Highlights in Winnipeg

1 – Assiniboinepark Park Zoo

Het is een schitterende dierentuin, gelegen aan de Assiniboine River. De dierentuin maakt deel uit van het grotere Assiniboine Park, een uitgestrekt stads- en recreatiepark waar je kunt genieten van tuinen, paden, vijvers en andere attracties. Het Assiniboine Park Zoo organiseert het hele jaar door seizoensevenementen, zoals educatieve programma’s en themadagen.

Wanneer je niet in staat bent helemaal naar het noorden van Manitoba te reizen om in Churchill ijsberen te zien, dan is dit dierenpark de uitgelezen gelegenheid.

In deze dierentuin zie je ijsberen, walrussen, muskusossen, wolven, elanden en zeehonden, maar ook exotische dieren zoals de zeldzame rode panda en sneeuwluipaarden, samen met meer dan 200 andere soorten. Website van Assiniboinepark Park Zoo

2 – Canadian Museum for Human Rights

Dit museum is ontworpen door de nogal kunstzinnige architect Antione Prichard en op zich is alleen het pand al een bezienswaardigheid. En tja, is het pand mooi? Zoals de locals zeggen: “You love it or you hate it…” Het extravagante gebouw siert de skyline van Winnipeg en binnen in het pand word je meegevoerd in een reeks van interessante exposities. Vanaf de Tower of Hope heb je een schitterend uitzicht over de stad.

Mensenrechten zijn de fundamentele rechten en vrijheden die voor iedereen gelden, maar niet overal op aarde worden gerespecteerd. Het museum behandelt essentiële thema’s zoals gelijkheid, vrijheid, diversiteit, rechtvaardigheid en sociale verandering. Een bezoek aan het museum biedt een kans om na te denken over de waarde van mensenrechten en de uitdagingen waarmee mensen over de hele wereld worden geconfronteerd.

Het is een museum met een ambitieus bedoel: het dient ter bevordering van de dialoog en om een betere wereld te realiseren. Website van Canadian Museum for Human Rights

3 – Gallery Winnipeg Art

Het pand waar deze kunstgalerij is gevestigd, is architectonisch ook zeer opvallend en ligt in het centrum van de stad. Het museum bevat een internationaal geprezen collectie van bijna 24.000 werken. Van deze collectie is een groot deel van Canadese oorsprong en specifiek afkomstig van de Inuit.

Tentoongestelde stukken lopen uiteen van Oudgriekse artefacten tot hedendaagse fotografie. Website van Gallery Winnipeg Art.

4 – The Forks National Historic Site

Zoals eerder in dit blog vermeld is de regio waar tegenwoordig Winnipeg ligt van oudsher een voorname handelspost geweest van de First Nations. Deze geschiedenis gaat tot wel 6000 jaar terug. De Forks National Historic Site is een park van ruim 21 hectare waar interessante exposities worden gehouden en waar je prachtig kan wandelen. Ook is er een skatepark, een speeltuin en waterpark. In de winter vind je hier een van ’s werelds langste ijsbanen. Meer informatie over de Forks National Historic Site.

5) Het Manitoba Museum

Het veelzijdige Manitoba Museum is een uitstekend daguitje met kinderen, want de veelzijdigheid die je hier onder één dak aantreft is ronduit fascinerend! Hier vind je torenhoge dinosaurussen vanuit de periode van het Krijt, reis je door de kosmos in het planetarium, om je vervolgens te begeven op een met buffels beladen prairievlakte.

De negen permanente secties van het museum hebben diverse prijzen opgeleverd als edu-tainment centrum om zowel kinderen als volwassenen te boeien. Website van het Manitoba Museum.

6 – Fortwhyte Alive

Aan de zuidelijke rand van Winnipeg vind je een gebied van ruim 259 hectare van ongerepte prairie. In de zomer is deze oase een heerlijke bestemming om even de drukte van de stad te ontvluchten en te kanoën of kajakken op de vele meren van FortWhyte’s.

Hier ben je tevens getuige van de in hun natuurlijke habitat levende bizons, de grootste dieren van het Noord-Amerikaanse continent.  Website van FortWhyte Alive.

7 – Royal Canadian Mint

De Royal Canadian Mint is een van Winnipeg’s mooiste gebouwen. De reflecterende glazige buitenkant is een lust voor het oog, zeker bij zonsondergang gloeit het pand op onder een oranje prairiehemel.

Binnenin het pand vind je rondleidingen waarbij je kennismaakt met een van ’s werelds bekendste munthuizen. De Canadian Mint produceert al sinds 1908 gouden en zilveren munten voor beleggers en verzamelaars.

Tijdens een van de vele rondleidingen zijn Olympische medailles te bewonderen, talloze speciale munten uit meer dan 70 landen en een echte goudbaar met een waarde van €700.000. Een bezoek aan de Royal Mint is elke cent waard! Website van de Royal Canadian Mint.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Manitoba

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies