Winter in Canada | Dit zijn de leukste winteractiviteiten

winter in Canada winteractiviteiten

De winter in Canada is een seizoen dat veel mensen ten onrechte afschrikt. De lage temperaturen en bergen sneeuw bieden natuurlijk geweldige mogelijkheden voor ongeëvenaarde wintervakantie naar Canada.

Hoewel de meeste mensen die op winterreis naar Canada gaan zullen gaan naar de skigebieden van Canada, zijn er ook heel veel andere leuke activiteiten te doen tijdens de winter in Canada. Ik zet de leukste en vetste winteractiviteiten voor je op een rijtje.

Winter in Canada, de leukste activiteiten

Wintersport langs de Powder Highway

De Powder Highway is een begrip in wintersportersland. De route loopt langs een aantal van de skigebieden die zich met gemak kunnen meten met de topbestemmingen van Midden-Europa.

Skigebieden als Lake Louise, Fernie, Sunshine Village en Whitewater zijn geliefde bestemmingen voor zowel de Canadese wintersporters als de buitenlandse toeristen. De relaxte en gemoedelijke Canadese sfeer, de uitstekende poedersneeuw en de mooie omgeving hebben een bijna onweerstaanbare aantrekkingskracht.

Roadtrip Icefields Parkway

De beroemde Icefields Parkway kennen we natuurlijk allemaal van de prachtige zomers. Deze iconische bergsnelweg  is tijdens de winter net zo mooi, maar heeft dan nog een sprankje extra door de romantiek.

De prachtige omgeving is bedekt met een prachtige laag sneeuw en de beken en watervallen zijn (deels) bevroren door de strenge vorst. Een absolute must is bijvoorbeeld Athabasca Falls die tijdens de koude winters vrijwel geheel bevriest. Ook de wandeling langs Bow Lake naar de waterval die normaal het smeltwater van de gletsjer afvoert, is nu in zijn geheel bevroren.

IJsklimmen bij Jasper

Vlakbij Jasper zijn er diverse mogelijkheden om te gaan ijsklimmen. Het is zwaar, maar geeft een enorme kick en je kan het onder begeleiding doen, zodat de risico’s zoveel mogelijk beperkt zijn. De mooiste watervallen om te gaan ijsklimmen vind je toch wel bij Maligne Canyon waar je verschillende bevroren watervallen kunt beklimmen.

Ook in de Johnston Canyon langs de Bow Valley Parkway bij Banff kun je prachtig ijsklimmen. In beide kloven kun je ook mooie ijswandelingen maken.

Bezoek het Ice Magic Festival bij Lake Louise

Elk jaar als de meest romatische omgeving van Canada in een prachtig laagje sneeuw is gehuld, dan vindt bij het Fairmont Chateau Lake Louise het Ice Magic Festival plaats. IJskunstenaars vertonen al sinds 20 jaar jaarlijks hun kunsten waarbij ze met een chirurgische precisie de mooiste sculpturen uit ijs maken.

Natuurlijk gaat een bezoek aan Lake Louise tijdens de winter niet zonder een rondje schaatsen over het geweldige meer en een warme chocolademelk in het Fairmont Hotel. Meer informatie over het Ice Magic Festival.

Bezoek Elk Island National Park

Vlak ten oosten van de stad Edmonton ligt het Elk Island National Park dat bekend staat om zijn vele bizons en elanden. Hier kun je prachtig cross country skiën of gaan snowshoeën. Ook bestaat er de mogelijkheid om ’s avonds op pad te gaan. Doordat er weinig lichtvervuiling is, kun je de sterrenhemel schitterend zien.

Zeker tijdens de lange winternachten heb je ook nog eens de kans het schitterende Noorderlicht te zien. Hoe betoverend mooi kan een wintervakantie naar Canada zijn?

Bezoek Medicine Lake bij Jasper

Medicine Lake is een prachtig meer vlakbij Jasper in het hartje van Jasper National Park en ligt langs Maligne Road, naar het nabijgelegen Maligne Lake. Dit bijzondere meer wordt elk jaar gevoed met smeltwater. Wanneer de winter echter intreedt heeft dit meer als bijzondere eigenschap dat het leegloopt in een ondergronds grottenstelsel. Het duurt dus weer tot het moment dat het eerste smeltwater in de lente het meer weer vult.

De prachtige omgeving leent zich uitstekend voor een mooie winterwandeling op snowshoes. Aanvullend kun je natuurlijk naar het vlakbij gelegen Maligne Lake rijden.

Schaatsen op de Rideau Canal Skateway

Het Rideau Canal in Ottawa staat bekend om de vele sluisjes die uiteindelijk uitkomen in de Ottawa River die hier voorbij stroomt. Door de stad Ottawa is een serieuze schaatsroute van 7,8 kilometer die zich uitstrekt van Dow Lake naar Downtown Ottawa. Bekijk een video over de Rideau Canal Skateway.

Dit is wellicht een van de meest romantische activiteiten om te doen tijdens de winter in Canada.

Verblijf in het Ice Hotel net buiten Québec City

Het Québec Ice Hotel is niet alleen spectaculair om te zien, maar is oo superleuk om in te verblijven. Het hotel heeft iets kathedraalachtigs qua bouwstijl en is volledig uit ijs gehouwen, inclusief het meubilair en zelfs ijskandelaars die aan de 6 meter hoge plafonds hangen.

Elk jaar wordt het Québec Ice Hotel herbouwd en opent zijn deuren van januari tot begin april. De muren zijn 4 meter dik en isoleren het hotel tot een aangename -2  tot -5 graden Celsius. Natuurlijk moet je deze comfortabele temperatuur in perspectief plaatsen met de barre temperaturen van de winter in Canada. Je kunt het hotel bezoeken voor een rondleiding, maar je kunt er ook een nachtje verblijven.

Ga hondensleden

Hondensleden of dog sledding…eigenlijk is er niets meer Canadees dan tijdens de winter op pad gaan met een hondenslede.  Maak contact met de natuur en plaats je voort zoals de eskimo’s en lokale bevolking al duizenden jaren hebben gedaan.

Een bijzonder leuke ervaring om mee te maken, zowel alleen als met het gezin. Meer informatie over dog sledding rond Banff/Jasper.

Ga ijsvissen

IJsvissen is een prachtige manier om te genieten van de prachtige omgeving tijdens de Canadese winter. Door heel Canada is er een enorm aanbod van uitstekende resorts en lodges die variëren van basic tot luxe.

Ervaar de rust van de uitgestrekte winterlandschappen van Canada en verblijf in alle comfort in je eigen lodge. Dit is wellicht een van de mooiste winteractiviteiten tijdens de winter in Canada.

Bezoek Abraham Lake

Op korte afstand van de beroemde Icefields Parkway vind je het meer Abraham Lake. Op zich is er niet veel bijzonders aan een meer in de winter dat gehuld ligt in ijs. Toch heeft dit meer een wel heel bijzondere eigenschap.

In de bodem onder het meer zit bijzonder veel methaan, een gas dat voortdurend uit de bodem omhoog bubbelt.  Tijdens de zomer zie je hier niet veel van, hoogstens een grote bubbel die af toe de oppervlakte van het meer bereikt. Tijdens de winter geeft dit echter een schitterend effect wanneer de bubbels onder het ijs blijven hangen. Bekijk deze video over de ijsbubbels.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies