Vanaf 1 oktober winterbanden verplicht meeste highways van British Columbia

winterbanden British Columbia

Vanaf dinsdag 1 oktober 2019 is een provinciale wet van kracht die tussen 1 oktober en 30 april winterbanden verplicht stelt op de meeste snelwegen in British Columbia. Deze vereist dat chauffeurs hun voertuigen met winterbanden uitrusten als ze van plan zijn om op bepaalde wegen in British Columbia te reizen. Het gaat om snelwegen in het noorden, het binnenland, langs de zuidwestkust en op Vancouver Island.

Alleen op wegen die niet over bergpassen lopen of door regio’s met weinig sneeuwval is de wet tot 1 april van toepassing.

Bestuurders die voertuigen besturen zonder de juiste banden op deze aangewezen wegen riskeren een boete van $ 109. De regels treden toevallig genoeg in werking na een paar dagen van sneeuw die flinke delen van British Columbia reeds voorzag van een laagje sneeuw.

Hoe herken je winterbanden?

Winterbanden zijn gemarkeerd met een symbool van een sneeuwvlok in een driekoppige berg op de zijkant van de band. Modder- en sneeuwbanden die zijn gemarkeerd met een M + S-symbool, worden ook gekwalificeerd als winterbanden, hoewel ze wel minder effectief zijn.

Het ministerie vereist dat winterbanden nog minimaal 3,5 millimeter reliƫf in het loopvlak hebben. Bekijk de eisen waaraan een winterband in British Columbia moet voldoen.

Dus ga je deze winter op reis naar Canada en huur je daar een auto of camper, check dan zeker even of de banden van je huurvoertuig zijn voorzien van de juiste banden, want als bestuurder ben je altijd hoofdelijk aansprakelijk.

Zelf heb ik aan den lijve ervaren hoe belangrijk winterbanden kunnen zijn in Canada. Tijdens mijn winterreis met Dutch Wolf Tours reed ik op ‘black ice’, waarbij je het verschil niet ziet tussen asfalt en ijs op het asfalt. Een klein tikje op zowel het gaspedaal als op het rempedaal kan dan desastreuze gevolgen hebben. Gelukkig is het toen goed afgelopen dankzij de goede winterbanden die bovendien waren voorzien van spikes. Het was even een momentje waarin ik heel erg bang was.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies