Op wintersport bij Castle Mountain Ski Resort

Castle Mountain Ski Resort Alberta

Wanneer mensen de naam Castle Mountain horen, associëren ze dat direct met de bekende berg langs de Icefields Parkway in Banff National Park. Er is echter nog een berg met dezelfde naam, maar deze ligt aanzienlijk zuidelijker. Het Castle Mountain Ski Resort ligt nog net in de provincie Alberta, tegen de grens met British Columbia.

Hoewel de naam Castle Mountain Resort misschien iets koninklijks in zich draagt, is dat het laatste wat je hier mag verwachten. Castle Mountain heeft namelijk eerder iets spartaans dan de lux die de naam doet verwachten. Hier vind je geen natuurlijke warmwaterbronnen en luxe, maar een oerdegelijke skibestemming zonder poespas.

Castle Mountain wordt voornamelijk bezocht door de lokale bevolking tijdens de weekends. Zeker wanneer je op winterport naar Banff gaat en de resorts Lake Louise, Sunshine Village en Mt. Norquay gaat bezoeken, kan het Castle Mountain Ski Resort een prachtige aanvulling zijn.

Ook vanuit Fernie of Kimberley is Castle Mountain goed te bereizen, waardoor het ook een goede aanvulling kan zijn op de Powder Highway van British Columbia.

Voor- en nadelen van Castle Mountain Ski Resort

Voordelen

  • Castle Mountain Ski Resort heeft veel uitdagend afdalingen voor gevorderde skiers en experts.
  • Er zijn veel lange afdalingen.
  • De skipassen en de faciliteiten op het resort zijn van een redelijke prijs. .
  • Het is geen overbelast skigebied in vergelijking met sommige andere skigebieden in Alberta.
  • De berg krijgt over het algemeen flink wat goede sneeuwval.

Nadelen

  • Er zijn slechts 3 liften beschikbaar, waardoor het flink moeite vergt om van de buitenste afdalingen weer naar boven te komen.
  • De drie liften die beschikbaar zijn, zijn bovendien erg traag. Vervelend natuurlijk, maar de keerzijde is dat hierdoor ook veel publiek wegblijft.
  • Castle Mountain Ski Resort staat bekend om de winderige omstandigheden, maar hierdoor kunnen zich wel enorme sneeuwbulten ontwikkelen.

Op wintersport naar Castle Mountain Resort

Wanneer je de statistieken leest, krijg je de indruk dat Castle Mountain een flink resort is met een vertical van 863 meter, 79 afdalingen, 8 bowls en een oppervlakte van 1450 hectare. In werkelijkheid lijkt het skigebied echter aanzienlijk kleiner van formaat. Het is onduidelijk wat er allemaal tot de oppervlakte is gerekend. Het is aannemelijk dat het gebied van de Powder Stagecoach Catskiing van 800 meter hierbij is geteld.

Daarnaast kan het voorkomen dat de bovenste lift door de harde wind wordt afgesloten en dan wordt het gebied ineens vrij klein.

Het Castle Mountain Ski Resort heeft veel lange pistes, goede ski-afdalingen veel afwisseling. Voor de beginners is er zo’n 15% van de pistes beschikbaar, gevorderden hebben ongeveer 40% van de afdalingen en de vergevorderden en de experts de rest.

Het grote pluspunt van Castle Mountain is de aantrekkingskracht op de vergevorderde en expertskiërs. Met veel steile hellingen, goede open afdalingen en chutes is het resort een grote trekpleister voor deze doelgroep.

Hoewel er tijdens de weekenden wel eens wat wachttijd bij de liften kan ontstaan, kun je het best hier gaan skiën of snowboarden op doordeweekse dagen.

Bekijk deze video voor een goede indruk van het resort.

Sneeuwval en -hoeveelheid

Castle Mountain Ski Resort ontvangt gemiddeld 9,1 meter sneeuw per seizoen en daarmee scoort het helemaal niet slecht voor een resort in Alberta. De frequente koude temperaturen zorgen bovendien dat de kwaliteit van de sneeuw lang behouden blijft.

Bereikbaarheid Castle Mountain

Castle Mountain Ski Resort ligt op 45 kilometer ten zuidwesten van de stad Pincher Creek, ongeveer 35-40 minuten rijden. Het skigebied ligt in de zuidwestelijke hoek van Alberta en 136 kilometer ten zuidoosten van Fernie. Binnen drie uur kun je hieraartoe rijden vanaf de luchthaven van Calgary (267 kilometer).

Aangezien er geen shuttlebussen rijden tussen Calgary Airport en Pincher Creek en het resort van Castle Mountain, is het noodzakelijk hier te komen met eigen vervoer.

Accommodatie bij Castle Mountain

De belangrijkste accommodatie is de Castle Lodge op de berg met eenvoudige kamers en een hostelgedeelte met goedkope stapelbedden. Voor de bezoekers die wat meer confort wensen is het rustige stadje Pincher Creek een goed alternatief.

Voorzieningen

Zoals gezegd is er weinig flair aan het skigebied en zijn er uitsluitend basisfaciliteiten. Deze omvatten een winkel, een goedkope ski- en snowboardverhuur, ski- en snowboardlessen en kinderopvang (alleen in het weekend en op feestdagen). Daarnaast is er loungecafé, een koffiebar en de gezellige T-Bar Pub & Grill.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies