Witte grizzlybeer gespot? “Verboden te stoppen”, zegt Parks Canada

Nakoda witte grizzlybeer Yoho National Park Banff

De witte grizzlybeer die onlangs werd gespot langs de weg tussen Banff en Field (Yoho National Park) zorgt voor nogal wat beroering. Hij trek nu al – mede door de versoepelde COVID-restricties – flink meer bezoekers naar het stukje van de Trans-Canada Highway dat door beide parken loopt. Veel mensen hopen een glimp van deze unieke beer op te vangen. Parcs Canada grijpt in met een No Stopping Zone.

No Stopping Zone

De reden voor de beperking is volgens Parks Canada nodig. “We willen er voor zorgen dat zowel mensen als beren worden beschermd”, zegt Jed Cochrane, manager van de Lake Louise, Yoho & Kootenay Field Unit. De zone zorgt er voor dat de beren zich ongestoord kunnen verplaatsen en eten en voorkomt bovendien verkeersopstoppingen.

De No Stopping Zone loopt van Sherbrook Creek, bij de grens tussen Alberta en B.C., tot aan het plaatsje Field. Het day use-gebied Spiral Tunnels met de bijbehorende parkeerplaats blijft open, dus daar kan je wel stoppen.

Parks Canada is duidelijk met de sancties voor degenen die de regel overtreden, want de boete is niet misselijk: een boete die kan variëren van $115 tot een verplichte verschijning voor de rechtbank en een maximale boete van $ 25.000.

De regelgeving rondom de No Stopping Zone zal naar verwachting van kracht blijven totdat de beren vanuit de dalen wegtrekken en de voedselbronnen op de hogere niveaus overvloediger worden.

Nakoda witte grizzlybeer Yoho National Park Banff

Over ‘Nakoda’, de witte grizzlybeer

De witte grizzly, door van de lokale bevolking de naam ‘Nakoda’ heeft gekregen, is geen albino, maar een natuurlijke kleurvariatie van de beer, die veel wegheeft van de Spirit Bear of Kermode Bear, die langs de noordelijke kust van British Columbia voorkomt.

Parks Canada, die de migratie van de beren nauwgezet volgt, zegt dat Nakoda samen met zijn bruin gekleurde broer, tussen Banff National Park en Yoho National Park zwerven. Bekijk hier nog mijn tips voor het veilig spotten van beren.

Bron: CTV Calgary, 

Bron headerfoto: Global News

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies