Wolfe’s Cove Tunnel, Anse-au-Foulon: treintunnel onder Québec City

Wolfe's Cove Tunnel Quebec City

Op ruim 100 meter onder stad Québec loopt een mysterieuze tunnel. Het is Wolfe’s Cove Tunnel. Deze ondergrondse schacht heeft een lengte van 1.800 meter en werd ooit aangelegd door de Canadian Pacific Railway in 1930.

De tunnel is vernoemd naar de Britse officier die in de 18e eeuw strijd leverde tegen de Franse kolonisten bij de Plains of Abraham. Wanneer je de het ondergrondse traject volgt, passeer je onder andere  Belvedere Avenue en de Plains of Abraham.

Geschiedenis Wolfe’s Cove Tunnel

Tegen het jaar 1759 was Québec City een stad met rond de 8.000 inwoners en de hoofdstad van het overzeese imperium van Frankrijk. Tijdens de Zevenjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland was de omgeving van Québec de plaats waar de strijd werd gestreden.

Vanaf hun boten die in St. Lawrence waren verzameld, bereikten de Engelse strijdkrachten de klippen bij L’Anse aux Foulon om daar hun Franse opponenten te verslaan in de cruciale Slag van de Plains of Abraham. Het was de Britse officier James Wolfe die hier het conflict met de Fransen beslechtte.

In 1930 startte de Canadian Pacific Railway met de aanleg van de tunnel, die nodig was om goederentransporten vanaf de vrachtschepen op de rivier verder landinwaarts te transporteren. Aan de kade langs de St. Lawrence River werden goederenterminals gebouwd om de scheepsladingen over te laden op de treinwagons.

Het traject is tot op heden in gebruik, maar veel minder dan in vroeger dagen. Tegenwoordig zijn er natuurlijk snellere en eenvoudiger transportmogelijkheden.

Bezoeken van de tunnel

De zuidelijke stenen boog die toegang tot de tunnel verschaft, ligt net ten oosten van Gilmore’s Hill onder de Champlain Boulevard. De noordelijke ingang is bereikbaar via West Charest Boulevard, tussen de straten Vincent Massey en De Verdun.

Hoewel de tunnel gemakkelijk te voet bereikbaar is, moet je wel heel voorzichtig zijn als je de tunnel in wilt gaan. Nog altijd rijden er transporttreinen door de Wolfe’s Cove tunnel, ongeveer 3 of 4 per week.

Noordingang: http://goo.gl/maps/44v6F

Zuidingang: http://goo.gl/maps/c4UoW

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Quebec

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies