Wood Buffalo National Park, Alberta

Wood Buffalo National Park bizons

Wood Buffalo National Park is het grootste nationale park van Canada en behoort tot de grotere parken in de wereld. Het park is in 1922 opgericht om de almaar kleiner wordende bizonpopulatie in de regio te beschermen. Tegenwoordig wordt het park bevolkt door een stabiele populatie van bizons, zo’n 3500 Wood bizons. Deze Wood bizons zijn aanzienlijk groter dan de Plains bizons die in Elk Island National Park leven en elders in Noord-Amerika.

Wood Bizons (Bison bison athabascae)

De Wood bizon, ook wel wood buffalo, is een noordelijke subsoort van de Amerikaanse bizon en komt voor in de arctische regionen van Canada en Amerika, dus Alaska, Yukon, Northwest Territories, het noordoosten van British Columbia, Noord-Alberta en het noordwesten van Saskatchewan.

In vergelijking met de Plains bizon is de Wood bizon aanzienlijk groter en kan een lengte bereiken van 3,35 meter en een hoogte van 2 meter. Het gewicht van een volwassen mannetje kan oplopen tot wel 1200 kilo, een redelijke middenklasse auto.

Beschermde diersoort

Toen de bizonpopulatie na de komst van de Franse en Engelse kolonisten ernstig afnam door de jacht, werd in 1922 besloten de Wood bizon te beschermen en het nationale park op te richten. Rond de eeuwwisseling werd aangenomen dat de Wood bizon nagenoeg was uitgestorven. In die tijd was de populatie gekrompen tot slechts 200 dieren.

In 1957 was de kudde van bizons in het park weer toegenomen tot 2500. De beschermingsstatus van de noordelijke bizon werd teruggeschroefd van bedreigd tot beschermd.

De organisatie Parks Canada heeft grootse plannen om de populatie van Wood bizons in Noord-Amerika verder uit te breiden.

Bezoek aan Wood Buffalo National Park

Wood Buffalo National Park is een geweldig mooi gebied. De buffalo’s hebben dus veel geluk! Tijdens de lange droge zomers kunnen de bizons naar hartenlust grazen op de uitgestrekte vlaktes. Het park heeft uitgestrekte boreale bossen en grote grasvlaktes. Langs de oostgrens van het park stroomt de Slave River, dwars door het park stroomt de Peace River door een diep uitgesleten kloof. Een aanrader om daar te bezoeken is Peace Point, een uitkijkpunt over de rivier.

Bereikbaarheid

Het park is slechts beperkt bereikbaar. Tijdens de winter, toen ik in Wood Buffalo National Park was, kun je gebruik maken van de winter roads. Daarbij rijd je door laaggelegen moerasdelen die keihard bevroren zijn. Tijdens de wintermaanden als de winter roads open zijn, kun je het park inrijden vanaf de zuidkant, via Fort Chipewyan. Vanuit het noorden is Wood Buffalo Park bereikbaar via de westelijke route van Highway 5 via Peace River en Hay River. Deze route is de meest logische route en het hele jaar te rijden.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies