Highlights van Yoho National Park

Yoho National Park highlights Emerald Lake Lodge

Veruit de bekendste nationale parken van de Rocky Mountains zijn natuurlijk Banff National Park en Jasper National Park. Een kleiner park dat vaak over het hoofd wordt gezien is Yoho National Park, terwijl het grenst aan Banff National Park.

Yoho National Park ligt net over de grens met British Columbia langs de Trans Canada Highway. Yoho wordt aan de zuidkant begrensd door Kootenay National Park en aan de westelijke zijde door Banff National Park. De naam ‘Yoho’ is afkomstig uit het Cree dat staat voor ontzag en verwondering.

Yoho National Park heeft een oppervlakte van 1.313 vierkante kilometer. Daarmee is dit het kleinste van de vier aaneengesloten nationale parken in de regio. Yoho National Park maakt deel uit van de overkoepelende naam Canadian Rocky Mountains Parks. Deze groep van parken bestaat uit:

  • Jasper National Park
  • Kootenay National Park
  • Banff National Park
  • Hamber Provincial Park
  • Mount Assiniboine Provincial Park
  • Mount Robson Provincial Park

Bezoek aan Yoho National Park

Je bezoek aan het park begint bij het bezoekerscentrum van het park dat is gelegen vlak langs de Trans Canada Highway in Field, British Columbia. Vlak naast dit bezoekerscentrum ligt een prachtige helblauw gekleurde vijver.

Yoho National Park staat sinds 1984 op de UNESCO lijst van Werelderfgoed.

Het weer in Yoho National Park

Door de westelijke ligging ten opzichte van de Continental Divide, krijgt het park vrij veel neerslag te verwerken. In de winter variëren de gemiddelde temperaturen tussen de -15 en 5 °C. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 10 en 15°C, met uitschieters naar zo’n 20 °C. Uiteraard verschillen de temperaturen aanzienlijk wanneer men grotere hoogtes opzoekt.

Highlights van Yoho National Park

Kicking Horse River

De Kicking Horse River is de grootste rivier die door het park stroomt en vindt zijn oorsprong in de Wapta en Waputik ijsvelden die op de hogere bergen in het park liggen. De rivier heeft een natuurlijke brug door middel van een rotsformatie. Deze formatie ligt 3 kilometer ten westen van het plaatsje Field en is te bereiken vanaf de weg die naar Emerald Lake loopt.

De Kicking Horse River stroomt in zuidwestelijke richting en heeft drie watervallen. De laatste en grootste is Wapta Falls, met een hoogte van 30 meter. Wapta Falls is tevens een van de grootste watervallen van Canada, zowel in breedte als in volume.

Emerald Lake

Emerald Lake is een van de meest populaire meren van de Rocky Mountains in Canada. De smaragdgroen-blauwe kleur is werkelijk betoverend, zeker onder een zonnige, blauwe hemel.  Er is een wandelpad dat tot ver achter het meer doorloopt. Je kunt niet het meer echter niet rondlopen.

De iconische Emerald Lake Lodge met de mooie brug ervoor is een schitterend pand om te fotograferen over het knalblauwgroene water. Ook tijdens de winter, wanneer alles onder een dikke laag sneeuw ligt, is de lodge aan het meer bijzonder romantisch.

Een verblijf in de lodge raad ik echter niet aan, want de kamers zijn relatief duur en de kwaliteit blijft daarbij flink achter. Bovendien is het er bijzonder gehorig. Voor mij is een verblijf niet voor herhaling vatbaar. Beter is om Emerald Lake te bezoeken als een dagtrip vanuit bijvoorbeeld Banff. Bekijk een video van Emerald Lake.

Natural Bridge

De Natural Bridge is een rotsformatie in de Kicking Horse River. De rotsen zijn zo gevormd dat ze een natuurlijke brug over de rivier vormen, waardoor je van de ene naar de andere kant van de rivier kan lopen. Een puntje van aandacht is dat de rotsen vaak spiegelglad zijn, dus wees alsjeblieft op je hoede!

De Natural Bridge is te bereiken vanaf de weg die vanaf het bezoekerscentrum bij Field naar Emerald Lake loopt. Na ongeveer 2,5 kilometer kan je links afslaan de parkeerplaats op.

Takkakaw Falls

Takkakaw Falls is verreweg een van de meest indrukwekkende watervallen van de Rockies. Vanaf een hoogte van maar liefst 258 meter stort deze waterval zich de diepte in. Bovenaan de waterval ligt nog een zogenaamd waterwheel, dat zorgt dat het water eerst nog enigszins wordt opgestuwd voordat het de diepte in valt.

Het mooie van deze waterval is dat door de hoogte het lijkt alsof het water in slow motion naar beneden valt, iets wat natuurlijk een schitterend fenomeen is voor de mensen die hun videocamera goed beheersen.

Burgess Shale

De Burgess Shale in Yoho National Park is een van ’s werelds rijkste vindplaatsen van zeldzame fossielen. In deze geologische formatie uit het Cambrium zijn veel bijzondere fossielen gevonden. De formatie wordt gedateerd op ongeveer 500 miljoen jaar oud. Deze vindplaats werd in 1909 ontdekt door Charles Walcott.

De fossielen die in de Burgess Shale zijn gevonden, zijn zeer bijzonder omdat ook de zachte delen van organismen zijn gefossiliseerd. Veel ervan zijn zeedieren uit de tijd dat het gebied van de Rocky Mountains nog op de zeebodem lag. In 1981 is de Burgess Shale op de Werelderfgoedlijst opgenomen.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van British Columbia

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies