Yukon, Larger than Life, het échte ruige Canada

Yukon Larger than Life Dempster Highway

Yukon Territory is een van de drie Canadese territoria en ligt in het uiterste noordwesten van het land. Veel mensen associëren het met het jagen op wild, iceroads, goud zoeken en steenkoude omstandigheden. Maar net zoals buitenlandse toeristen bij Nederland denken aan klompen, molens en kaas, weten wij ook wel beter. Yukon is meer, Yukon Territory heeft zoveel moois te bieden!

Yukon Territory in een notendop

De Yukon territory is grotendeels onaangetast. Met een oppervlakte van 483.450 vierkante kilometer (elf keer die van Nederland) en een bevolking van minder dan 40.000, is het territorium dunbevolkt. Zeker als je nagaat dat 30.000 van die inwoners in de stad Whitehorse wonen.

De Yukon heeft wat een subarctisch landklimaat, wat betekent dat in de zomer de temperatuur kan oplopen tot wel 36 graden, terwijl deze in de winter kan dalen tot min 60! De slogan van het Yukon is ‘larger than life’ en als je er eenmaal bent geweest, dan weet je wat ze ermee bedoelen.

Wat ga je doen?

Dit gebied is enorm en er is zoveel veel moois te zien. Wij hebben vijf ‘moetjes’ van Yukon  Territory op een rijtje gezet die je absoluut niet mag missen.

1.Rijd over de iconische Alaska Highway

Je kent waarschijnlijk het gezegde wel “Het gaat niet om het doel, maar de weg ernaartoe”. Zo is het ook bij deze iconische weg dwars door Yukon. De Alaska Highway werd in 1942 voltooid en vervult nog altijd een belangrijke functie voor de bereikbaarheid van Alaska over land. Deze route behoort tot de 5 mooiste roadtrips van Canada en  loopt van Dawson City in British Columbia tot Delta Junction in Alaska over een afstand van 2.232 kilometer.

2.Bekijk de noorderlichten

Yukon staat bekend om zijn noorderlichten. Nergens ter wereld, een arctisch eilandje uitgezonderd, vind je zo’n geweldige plek als in Yukon om het noorderlicht te bewonderen.  Houd er echter wel rekening mee dat je hier dan niet hartje zomer naartoe komt, want met 16 uur daglicht valt er niet veel noorderlicht te zien. Lees meer over het Noorderlicht in Canada.

3.Flightseeing over een gletsjer

In het westen van Yukon, tegen de grens met Alaska ligt Kluane National Park, zeg maar het meest onherbergzame stukje Canada. In het park ligt ook de hoogste berg van Canada (5.959 m.). Kluane staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en bestaat vrijwel geheel uit rotsen, bergen en gletsjers en om die ruige natuur het best te kunnen zien, moet je de lucht in. Lees verder over Kluane National Park.

En wat is er gaver dan om met een bushplane of helikopter over deze hoge bergen en gletsjers te vliegen?! Kluane Glacier Air Tours is een echte aanrader om Kluane vanuit de lucht te bekijken.

4.Wandelen in het Kluane National Park

Ja, Kluane is niet alleen mooi vanuit de lucht. Er zijn tal van wandelroutes in het Kluane National Park, met inbegrip van zowel dagtochten als nachtwandelingen. Het is echter verstandig om deze wandelingen onder begeleiding te doen. Niet alleen zie je dan veel meer, het is ook veiliger. Je bent hier in Bear Country en elke stap kan een confrontatie met een grizzly zijn. Weet je wat je moet doen bij een confrontatie met een beer? Lees dan ons blog Zijn beren gevaarlijk? Veilig in Bear Country

5.Wildlife spotten

Yukon en wildlife zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zware beren, grizzlyberen, elanden, wolven, Dall sheep, herten, eekhoorns, chipmunks, vossen, cayotes, de lijst is eindeloos.

Hier zie je veel wildlife, maar dat vergt ook alertheid tijdens het rijden. Je wilt niet plotsklaps een eland voor je huurauto of camper hebben.

Yukon is een geweldige bestemming voor natuurliefhebbers, wandelaars en avontuurlijk ingestelde reizigers. Het gebied is rijk aan natuurschoon, maar heeft ook een rijke historie. Denk bijvoorbeeld maar aan de gold rush die hier eind 19e eeuw heerste. Overweeg je een reis naar Yukon? Laat me weten wat je plannen zijn, wellicht kan ik je nog wat adviezen geven.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies