Yukon, weer, klimaat en landschap

Yukon weer klimaat bezienswaardigheden

Yukon Territory, of kortweg The Yukon, is het meest westelijke territorium van Canada en ligt ten westen van Northwest Territories en Nunavut. In het zuiden grenst het aan de provincie British Columbia en in het westen aan Alaska. Het uiterste noorden ligt aan de Beaufortzee die de territory nog scheidt van de Noordpool.

In het enorme gebied van ruim 11 keer de oppervlakte van Nederland wonen slechts 36.000 mensen, waarvan er 25.000 in de hoofdstad Whitehorse wonen. De overige inwoners wonen vooral in samenlevingsgemeenschappen zoals Dawson, Haines Junction, Carmacks en Watson Lake. Dit betekent dat er slechts zeer weinig mensen echt ‘in de bush’ wonen en dat je hier dus echt tientallen kilometers kunt rijden zonder ook maar een huis of persoon tegen te komen.

Klimaat en weer in Yukon

De territory heeft een subarctisch klimaat, waardoor de winters lang en koud zijn en de zomers zacht. De wintertemperaturen zijn voor de Canadese arctische standaarden vrij zacht, maar kunnen met uitschieters soms zeer laag uitvallen waarbij temperaturen worden gemeten van wel min 50! Alleen de uiterste noordkust heeft een uitgesproken toendraklimaat.

De zomers zijn kort en warm van aard en in tegenstelling tot elders in Canada waar de zomermaanden in juni, juli en augustus vallen, valt de zomer hier altijd vroeg, in mei en juni. Tijdens deze maanden kunnen plotselinge en kortdurende hittegolven plaatsvinden waarbij de temperatuur tot tropische waarden oploopt, soms wel 33-34 graden. In juni 2004 werd nabij Whitehorse de recordtemperatuur gemeten van 36.5 graden.

Landschap van Yukon

Het landschap van Yukon is gevarieerd. Uitgestrekte toendravlakten wisselen steile gebergtes af. Met name in het zuidwesten van Yukon, in en om Kluane National Park, zijn er zeer hoge bergen, waaronder Mount Logan, die met 5.959 meter de hoogste berg is van Canada.

Er zijn diverse rivieren die het gebied doorkruisen, waarvan de Yukon River natuurlijk de bekendste is. Daarnaast zijn er nog de  Pelly, Stewart, Peel, White en Tatshenshini River. De grotere meren in de territory zijn  Teslin Lake, Atlin Lake, Tagish Lake, Marsh Lake die veelal mooi blauwe kleuren hebben door het feit dat je door gletsjers zijn gevoed.

Naast Kluane National Park, veruit het meest bezochte, zijn er nog andere parken die zo afgelegen liggen dat ze uitsluitend per bush plane kunnen worden bereikt Ivvavik National Park and Vuntut National Park in the north. Beide parken ontvangen jaarlijks slechts enkele tientallen bezoekers.

Het landschap van Yukon wordt in het zuiden voornamelijk bedekt door dennenbomen als white en black spruce. Deze bomen worden in de regel niet erg hoog door het korte groeiseizoen. Verder naar het noorden wordt de begroeiing steeds lager en in het uiterste noorden groeien er slechts arctische mossen.

Toerisme

Toerisme in Yukon staat in de kinderschoenen. Steeds meer toeristen die er hun weg naartoe vinden, komen er vooral voor de schitterende natuur, voor de uitstekende mogelijkheden voor outdooractiviteiten en de goudzoekerscultuur die hier nog altijd zeer levendig is.

De prachtige meren om te kajakken, de vele fiets- en wandelroutes en het wildlife zijn de voornaamste trekpleisters om het gebied te bezoeken.

Ook de roadtrips zijn geweldig om kennis te maken met de Yukon. Wegen als de Alaska Highway, de Dempster Highway en de Robert Campbell Highway zijn geweldig om van de uitgestrekte landschappen en de ongerepte natuur te genieten. Bekijk deze video voor een indruk van de prachtige natuur in de Yukon.

Bezienswaardigheden in Yukon

De voornaamste bezienswaardigheden in Yukon zijn natuurlijk Whitehorse, waar de Mighty Yukon River doorheen stroomt. Daarnaast is Sign Post Forest een leuke attractie waar je borden vanuit de hele wereld kunt vinden.

Verspreid over het landschap zijn er diverse natuurlijke warmwaterbronnen te vinden. Takhini Hot Springs is een geliefde plek om even lekker te ontspannen van het gereis en ligt op 28 kilometer van Whitehorse.

Tombstone Territorial Park is een prachtige plek waar je de gevarieerde fauna van Yukon vrijwel allemaal in een park kunt zien. Hier kun je beren spotten, kariboeherten en elanden tegenkomen en zelfs wolven.

Klondike/Dawson City en de goldrush

De Klondike is de regio waar eind negentiende eeuw goud werd gevonden en waar een kleine levensgemeenschap van nauwelijks tien mensen binnen een jaar veranderde tot een bruisende stad van enkele tienduizenden inwoners. Dit was het hart van de goldrush in de Yukon. Wanneer je tegenwoordig door het gemoedelijke stadje Dawson City wandelt is het moeilijk te bevatten wat zich hier ruim een eeuw heeft afgespeeld.

De goed geconserveerde gebouwen van Dawson City bieden wel een prachtige kijk op de bijdrage voor de lokale cultuur en het is een absolute aanrader om onder leiding van een gids de oude plekken te bezoeken waar destijds de goudzoekers hun geluk beproefden.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies