Zalmtrek in Canada: beste periode en locaties in British Columbia

Zalmtrek op Vancouver Island waar wanneer

Wat is de beste periode om de zalmtrek te zien? Waar kan ik de zalmtrek het best zien? En mag ik dan vissen? En waar wel en waar niet? Het zijn vragen die ik aan de lopende band krijg van mensen op bijvoorbeeld de Vakantiebeurs of de USA & Canada Reisbeurs.

De zalmtrek is naast het spotten van wildlife een enorm populaire reden voor veel toeristen om British Columbia te bezoeken. Natuurlijk vindt er elders in het enorme land ook een zalmtrek plaats, maar deze provincie in West-Canada is toch echt wel de beste plek om dit jaarlijkse schouwspel te bewonderen. Dit festijn levert namelijk een schitterend schouwspel op in met name de rivieren en beken van British Columbia. Het is een onevenaarbaar natuurlijk spektakel. Je moet het met je eigen ogen hebben gezien om erover mee te kunnen praten.

Verspreid langs de kust van British Columbia – maar ook verder landinwaarts – zijn er een aantal hotspots om de zalmtrek te zien. In dit blog geef ik je tips en antwoorden op de vargen die je waarschijnlijk zal hebben.

Zalmtrek Canada

Wat houdt de zalmtrek in?

Zoals je weet leeft zalm op volle zee. Tijdens hun volwassen leven zwemmen ze duizenden kilometers in open zee, maar vlak voor het einde van hun leven keren ze terug naar hu geboorteplaats, een rivier of beek. Deze locatie zit in hun ‘navigatiesysteem’ ingebakken, net zoals wij een thuisadres in ons navigatiesysteem instellen. Wetenschappers gaan er vanuit dat de zalm bij de navigatie gebruik maakt van het aardmagnetisch veld.

Vanaf het moment dat de zalm terugkeert, eet hij niet meer en put hij zijn lichaam volledig uit met het stroomopwaarts zwemmen naar de paaigronden. Tijdens deze reis, die soms honderden kilometers landinwaarts gaat, verkleurt de zalm om ‘spawning partners’ aan te trekken, soms naar felrood.

Wanneer ze zijn aangekomen bij de thuisstroom verbruiken ze hun laatste energie om eitjes te maken en om het nest te graven. Nadat ze zijn gestorven, eten andere dieren ze op of ze ontbinden, waardoor voedingsstoffen aan de stroom worden toegevoegd. Dit is ook de reden waarom de periode van de zalmtrek bijzonder geschikt is om beren te spotten die op de enorme hoeveelheden voedsel afkomen.

In tegenstelling tot Pacifische zalm, sterft Atlantische zalm niet na het paaien, dus de Atlantische zalm kan deze paaicyclus meerdere jaren herhalen.

Soorten zalm

De soorten zalm die in British Columbia voorkomen vallen allemaal onder de verzamelnaam Pacific Zalm. Dit zijn de verschillende soorten zalm die in de Stille Oceaan voorkomen. Hieronder vallen:

  • Chinook-zalm (King-zalm): Deze soort is de grootste en kan indrukwekkende afmetingen bereiken. Ze hebben een blauwgroene rug.
  • Coho-zalm (Silver-zalm): Coho-zalm is bekend om zijn zilverachtige uiterlijk. Ze hebben helder rood vlees en een milde smaak.
  • Sockeye-zalm (Red-zalm): Sockeye-zalm staat bekend om zijn felrode kleur en wordt vaak beschouwd als een van de lekkerste zalmsoorten. Ze worden vaak gerookt en ingeblikt.
  • Pink-zalm (Humpback-zalm): Pink-zalm is de kleinste van de Pacific-zalmsoorten en staat bekend om zijn hoge voortplantingsaantallen. Ze hebben een blekere kleur dan andere soorten.
  • Chum-zalm (Dog-zalm): Chum-zalm heeft een karakteristiek uiterlijk met verticale strepen en wordt vaak gebruikt voor ingeblikte zalm.

Naast de Pacific-zalmsoorten zijn er nog twee andere hoofdsoorten:

  1. Steelhead-zalm (Oncorhynchus mykiss): Steelhead is een unieke zalmsoort die lijkt op regenboogforel en wordt geassocieerd met zowel de Stille Oceaan als rivieren en beken in het binnenland. Ze staan bekend om hun krachtige vechtvermogen.
  2. Zalmforel (Bull Trout en Dolly Varden): Hoewel technisch gezien geen zalm, worden bull trout en Dolly Varden soms verward met zalmsoorten vanwege hun uiterlijk. Ze zijn vaak te vinden in dezelfde habitats als zalm en kunnen worden waargenomen tijdens de zalmtrek.

Wanneer is de zalmtrek?

De beste periode om de zalmtrek te aanschouwen is het najaar, specifiek in de eerste drie weken van oktober. Het is adembenemend om te zien hoe zalmen van soms wel een meter lang de rivieren stroomopwaarts inzwemmen. Wellicht nog spectaculairder zijn de vele beren die zich te goed doen aan de overdaad aan voedsel, want die verse zalm is natuurlijk berelekker!

Ook de eagles cirkelen boven het gebied rond om in een duikvlucht een ‘lucky shot’ te doen in de woelige rivieren. Enkele van de meest spectaculaire plaatsen om van dit unieke evenement getuige te zijn, hebben we hieronder voor je opgesomd.

Beste locaties om de zalmtrek te zien

Hell’s Gate Fraser River/ Thompson River/ Adams River

De Sockeye zalmen beginnen hun trek bij de monding van de Fraser River, ten zuiden van Vancouver. Bij Hell’s Gate, de plaats die zijn naam eer aan doet vanwege de sterke stroming, wordt de kracht van de zalmen hevig op de proef gesteld. Alleen de sterkste zalmen zijn in staat de Thompson River in te zwemmen, van waar zij richting Shuswap Lake zwemmen. Uiteindelijk is hun eindbestemming de Adams River, het riviertje dat door Roderick Haig-Brown Provincial Park stroomt. Het kost de vissen ongeveer drie weken tijd om deze afstand af van ongeveer 450 kilometer af te leggen.

Zalmtrek R. Haig Brown Provincial Park

Het R. Haig-Brown Provincial Park is, naast Hell’s Gate, de aangewezen plaats om veruit de grootste zalmtrek in West-Canada te aanschouwen. In het Sockeye Salmon Run – Spawning Salmon Viewing and Information Center komen alle bezoekers aan hun trekken met hun allerhande vragen.

Bekijk deze video uit R. Haig-Brown Provincial Park voor een impressie. Het park is eenvoudig te bereiken vanaf de Trans Canada Highway. Uiteraard zijn er duizenden riviertjes en beken waar de zalmen paaien en waar je de zalmtrek kan zien. Ook in British Columbia zijn er meerdere grote en kleine rivieren waar de zalm naar het binnenland trekt. De genoemde locaties, Hell’s Gate, Thompson River, Adams River en Goldstream River zijn veruit de beste plekken om te gaan kijken.

Zalmtrek op Vancouver Island: Goldstream River PP

De zalmtrek op Vancouver Island is ook hier een fascinerend schouwspel. Elk jaar zwemmen hier de zalmen van eind oktober tot en met begin december de rivier op in Goldstream Provincial Park, dat vlak ten westen van Victoria ligt.

Via de baai Finlayson Arm zwemmen de zalmen terug naar hun geboorteplaats om te paaien. Jaarlijks bezoeken meer dan 200 duizend mensen deze omgeving om het schouwspel te zien. Goldstream Provincial Park ligt 16 kilometer ten westen van Victoria. Tip: de Goldstream Provincial Park Campground is een ideale verblijfplaats om de trek te kunnen zien. Je zit daar vlak aan een van de riviertjes waar de zalm paait.

Een andere goede plek om de zalmtrek op Vancouver Island te zien, Stamp River National Park, vlakbij Port Alberni. Naast dat dit park een prachtige bestemming is om te wandelen, is de jaarlijkse spawning van de zalm één van de grotere trekpleisters om het park te bezoeken. Duizenden Pacifische zalmen cirkelen in het water aan de voet van de waterval Stamp Falls, voordat ze de vistrappen beklimmen op weg naar de paaigronden. Uitkijkpunten langs de rivier bieden een prachtig uitzicht op de zalm die zich een weg baant naar de watervallen en vistrappen. Dit natuurlijke fenomeen doet zich elk jaar voor, beginnend eind augustus met sockeye zalm, vervolgens met Coho zalm en de Chinook tot in december.

Salmon Run British Columbia

Mag ik vissen tijdens deze periode?

Vissen tijdens ‘the big salmon run’ is natuurlijk een walhalla voor de vissers onder ons. Als je geen beet krijgt, vis je zonder lijn! Houd echter wel de lokale regelgeving in de gaten, want op steeds meer locaties is het verboden. De reden hiervoor is dat er voldoende zalm in staat moet zijn zich voort te planten. Respecteer deze regelgeving, want de Canadese wetgeving is niet mals. Er staan strenge straffen op.

Het is natuurlijk ook een stukje ethiek. Tijdens de trek is het gebruikelijker om de zalmen ongestoord hun levenscyclus te laten voltooien. Begeef je dus niet in het water, beweeg langzaam en spreek zacht. Laat de natuur zijn gang gaan.

Wil je ook de zalmtrek op Vancouver Island of elders in British Columbia bewonderen? Vraag informatie aan voor een reis naar het zalmparadijs!

Waarom zijn er zo weinig zalmen over?

Er zijn veel redenen voor de afname van de zalmpopulaties. Door de ontbossing van een gebied langs een rivier of beek, worden de schaduw en beschikbare voedingsstoffen verminderd. Ook neemt de hoeveelheid slib of vuil in het water toe, waardoor de ontwikkelende eitjes kunnen verstikken. Daarnaast zorgen dammen er voor dat vissen sterven door de schok wanneer ze door de turbines gaan en door de roofdieren die de gedesoriënteerde vissen opeten wanneer ze uit de dam komen. Overbevissing is een andere doodsoorzaak die kan bijdragen aan de achteruitgang van zalmstand.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies