Poutine (uitspraak: (/puːˈtiːn/ poo-TEEN met de klemtoon op Teen) is een typisch Canadees gerecht, oorspronkelijk uit de provincie Québec. Een poutine recept is gemaakt van friet met daarover een mengsel van gesmolten kaas en kwark, overgoten met een lichte, bruine jus. Het is zeg maar de Canadese variant van een Patatje Oorlog. Hoewel er eindeloos veel variaties zijn, gaan de meeste door als poutine.
Poutine is over het algemeen verkrijgbaar in heel Canada, zelfs in meer afgelegen gebieden in het noorden en net over de grens met de VS. Het wordt vaak verkocht als ‘vette hap’ in stadions en pubs in Canada. Zelfs wanneer je uit eten gaat, bijvoorbeeld bij Boston Pizza of een vergelijkbaar hamburgerrestaurant, is het heel normaal dat de serveerster vraagt of je jus bij je frietjes wilt. Let op, want dat is natuurlijk geen echte poutine, aangezien de gesmolten wrongel – een essentieel ingrediënt – meestal ontbreekt.
Een stukje geschiedenis
Men denkt dat het recept voor poutine is ontstaan op het platteland van Québec in de jaren 50 van de vorige eeuw. Verschillende provinciale gemeenschappen beweren dat poutine daar vandaan komt. Toch zijn er bedenkingen bij de theorie dat het gerecht oorspronkelijk uit Québec komt, omdat “chips, kaas en jus” al in 1901 in Noord-Engeland een bestaand gerecht was. Het vermoeden bestaat dus dat het moderne gerecht hierop is geïnspireerd en verder is geëvolueerd in de provincie Québec.
Een veelgehoorde anekdote is die van restauranthouder Fernand Lachance uit Warwick, Québec. Hij zou in 1957 hebben uitgeroepen: “Ca va faire une maudite poutine!” (“Het zal een verdomde puinhoop worden!”), toen hem werd gevraagd om een handvol kaaswrongel over de friet te gooien. Later werd de dikke jus toegevoegd om de frietjes langer warm te houden.
Waar ga je poutine eten?
Verspreid over Canada kun je op vele plaatsen poutine eten, maar het échte oorspronkelijke gerecht, zoals die bedoeld is te smaken, dat tref je uiteraard alleen aan in de ‘bakermat’: de provincie Québec! Met name Montreal en Québec City hebben zelfs ‘Poutineries’, restaurants die gespecialiseerd zijn.
Het restaurant dat ik je het meest kan aanraden is La Banquise in Montreal. Hier serveren ze maar liefst 30 poutinevarianten. Dit restaurant is 24/7 geopend en staat bekend als het beste poutinerestaurant van Canada. De topper bij La Banquise is de T-Rex, een massieve poutineschotel met een forse topping van gehakt, paprika en bacon. La Banquise is gevestigd op 994 rue Rachel Est.
Wil je liever zelf poutine maken? Dan heb ik ook onderstaand nog een berelekker poutine recept voor je!
Poutine eten in Nederland
In Nederland kun je natuurlijk lekker zelf gaan kokkerellen thuis, maar je kunt ook gaan eten in Lochem, bij Canadian Restaurant Mondani. Daar kun je de authentieke Canadese poutine eten, desgewenst met een heerlijk glas Canadese wijn. Naast poutine staan er natuurlijk nog veel meer overheerlijke Canadese gerechten op de kaart, zoals bizonpaté, elandbiefstuk en heerlijke vis- en kreeftgerechten.
Beste poutine recept
In de loop der tijd heb ik al vaak poutine gemaakt. De talloze variaties en subtiele verschillen in ingrediënten maken het mogelijk om je favoriete poutinerecept helemaal af te stemmenop jouw persoonlijke smaak. Er bestaat natuurlijk geen perfect ‘universeel’ recept, aangezien smaken nu eenmaal verschillen. Maar je kunt wel een goed basisrecept aanpassen aan je eigen voorkeuren. Persoonlijk vind ik het onderstaande recept voor poutine het lekkerst dat ik tot nu toe heb gemaakt.
Jus voor poutinerecept
Het volgende jusrecept is bedoeld voor twee personen. Als je al eerder poutine hebt gegeten, dan weet je dat de samenstelling van de jus van cruciaal belang is voor je smaakervaring. Een jus op basis van uitsluitend runderbouillon smaakt immers heel anders dan een jus op basis van kippenbouillon en smaakt veel ‘voller en zwaarder’.
Dit jusrecept voor poutine is een perfecte mix van kippen- en runderbouillon, niet te licht maar ook niet te zwaar van smaak. De jus bestaat voor 2/3 uit runderbouillon en voor 1/3 uit kippenbouillon. Ik vind het perfect, maar misschien moet je voor jouw persoonlijke smaak wat experimenteren, bijvoorbeeld 50/50.
Ingrediënten poutine jus:
- 3 eetlepels maizena
- 2 eetlepels water
- 6 eetlepels ongezouten boter
- 1/4 kopje bloem
- 60 cl runderbouillon
- 30 cl kippenbouillon
- Peper, naar smaak
Hoe maak je jus voor poutine?
Ik heb hieronder een perfect poutine jusrecept voor je toegevoegd! Als je al vaker poutine hebt gegeten tijdens je vakantie in Canada, heb je waarschijnlijk al een breed scala aan jus-smaken ervaren. Sommige zijn duidelijk kip, andere zijn donker en stevig. Ik denk dat de perfecte ergens tussenin zit. Ik zocht naar de Frans-Canadese chef Ricardo voor een betrouwbaar en authentiek recept. Laten we eerlijk zijn, de Frans-Canadezen kennen poutine! Zijn jus is 2/3 runderbouillon en 1/3 kippenbouillon, voor een lichtere runderjus. Ik vind hem heerlijk!
Zelf poutine recept maken
Zelf een poutine recept maken is heel makkelijk. Bereid de jus voor: meng in een klein kommetje de maïzena en de twee eetlepels met water en zet deze even apart.
- Smelt de boter in een wokpan en voeg de bloem toe. Blijf goed roeren tot je een mooie gladde roux hebt. Kook het mengsel op een middelmatig pitje totdat deze goudbruin van kleur wordt.
- Voeg de runder- en kippenbouillon in de aangegeven verhouding toe en breng het mengsel al roerend met een garde weer aan de kook. Voeg de helft van het maizenamengsel toe en laat het geheel een paar minuutjes op een laag pitje sudderen. Als je de jus dikker wilt hebben, voeg dan meer van het maizenamengsel toe, maar doe dit heel voorzichtig want als de jus te dik wordt is er geen weg terug. Voeg wat peper naar smaakt toe. En proef tussendoor of er nog zout moet worden toegevoegd. Pas ook hier weer mee op want kant-en-klare bouillons uit de supermarkt zijn meestal al superzout!
- Houd de poutine jus nu warm op het kleinste pitje totdat de frietjes klaar zijn. Intussen kun je de wrongel in kleine stukjes of reepjes snijden.
- Persoonlijk vind ik poutine lekker met dikke Vlaamse frieten die lekker krokant zijn. De reden hiervoor is dat dun gesneden pinnetjes door de jus snel zompig worden, waardoor het resultaat dan meer een staafmixermaaltijd lijkt. Bak de frieten zoals gebruikelijk in de frietpan of in de air fryer.
- Poutine klaarmaken: leg een portie gebakken friet in een grote schone kom, schep er een soeplepel hete poutinejus overheen en schep de frietjes met een tang om, zodat alle frieten goed zijn omhuld met jus.
- Voeg vervolgens de in reepjes of klontjes gesneden wrongel toe over de hete jus en frietjes. Desgewenst kun je er nog wat gemalen peper overheen doen. Serveer onmiddellijk.
- Natuurlijk hoort er net als in Canada een bakje tomatenketchup bij. Eet smakelijk!!
Over de wrongel heb ik al diverse vragen gehad van bezoekers, dus vandaar dat ik het even wil toelichten.
Wat is wrongel?
Wrongel is de massa van eiwitten uit melk die samenklontert door stremsel of zuursel. Deze massa ontstaat tijdens het eerste stadium van kaasvorming en is wit van kleur. Om van deze wrongel kaas te maken, wordt het in een vochtdoorlatende doek gelegd en in een vorm geperst. Afhankelijk van hoe droog de kaas moet zijn, wordt de wrongel geperst om overtollig vocht te verwijderen.
Waar kan ik wrongel kopen?
In Canada is wrongel vaak te vinden in het versvak van de supermarkt, omdat het veel wordt gebruikt, met name voor het maken van poutine. In Nederland is het wat moeilijker verkrijgbaar. In reguliere supermarkten zul je het niet vinden. Op aanraden van de kaasboer heb ik contact opgenomen met een kaasboerderij, die me de eerste keer met opgetrokken wenkbrauwen een pond verkocht. “Wie koopt er nu wrongel?” Nou, ik dus! Omdat ik dol ben op echte Canadese poutine, geserveerd met een big gulp root beer en maple icecream als toetje! Er is geen betere manier om het Canadese vakantiegevoel op te roepen!