zelf poutine maken poutine recept

Poutine is een typisch Canadees gerecht, oorspronkelijk uit de provincie Québec. Het is gemaakt van friet met daarover een mengsel van gesmolten kaas en kwark, overgoten met een lichte, bruine jus. Het is zeg maar de Canadese Patatje Oorlog.

Poutine is doorgaans te vinden in vrijwel heel Canada en vlak over de grens met de VS. In veel stadions en in pubs in Canada wordt het verkocht als ‘vette hap’.

Een stukje historie

Men veronderstelt dat het recept van poutine is ontstaan op het platteland van Québec in de jaren 50 van de vorige eeuw. Er zijn verschillende provinciale gemeenschappen die claimen dat poutine daar vandaan komt.

Toch zijn er kanttekeningen bij de theorie dat het gerecht oorspronkelijk afkomstig is uit Québec, want in 1901 was “chips, cheese and gravy’ in Noord-Engeland reeds een bestaand gerecht. Het vermoeden is dan ook dat het ‘moderne’ gerecht hierop is gebaseerd en in Québec verder is geëvolueerd.

Een veelgehoorde anekdote is die van de restauranthouder Fernand Lachance uit Warwick, Québec. Hij zou ik 1957 hebben geroepen: “Ca va faire une maudite poutine!” ( “Het zal een verdomde puinhoop worden!”), toen hem werd gevraagd om een handvol kaaswrongel over de friet te gooien.  De saus werd later toegevoegd om de frietjes langer warm te houden.

Waar ga je poutine eten?

Verspreid over Canada kun je op vele plaatsen poutine eten, maar het échte oorspronkelijke gerecht, zoals die bedoeld is te smaken, dat tref je uiteraard alleen aan in de ‘bakermat’: de provincie Québec! Met name Montreal en Québec City hebben zelfs ‘Poutineries’, restaurants die gespecialiseerd zijn.

Het restaurant dat ik je het meest kan aanraden is La Banquise in Montreal. Hier serveren ze maar liefst 30 poutinevarianten. Dit restaurant is 24/7 geopend en staat bekend als het beste poutinerestaurant van Canada. De topper bij La Banquise is de T-Rex, een massieve poutineschotel met een forse topping van gehakt, paprika en bacon. La Banquise is gevestigd op 994 rue Rachel Est.

Wil je liever zelf poutine maken? Dan heb ik ook nog een berelekker poutine recept voor je!

Eenvoudig poutine recept

Zelf poutine maken met dit gru-wel-da-dig lekkere recept is bijzonder eenvoudig. Terwijl je partner de frietjes bakt of haalt, zet jij met onderstaande poutine recept in een handomdraai een heerlijke Canadese saus op tafel.

Het onderstaande recept is voldoende voor vier porties en de totale bereidingstijd bedraagt 15 minuten, waarvan 5 minuten voorbereidingstijd.

Poutine is natuurlijk het Canadese gerecht bij uitstek. Het recept komt oorspronkelijk uit de provincie Québec en volgens de inwoners van Québec is de poutine natuurlijk nergens zo lekker als in Québec zelf.

Over het algemeen bestaat het gerecht uit friet met daarover een mengsel van gesmolten kaas en kwark, overgoten met een lichte, bruine jus, maar verspreid over het land zijn er tientallen, misschien wel honderden variaties hierop.

Ingrediënten voor het lekkerste recept ooit

 • 1 flinke teen knoflook
 • gesnipperd uitje
 • 1 flinke eetlepel roomboter
 • 2 eetlepels meel
 • 2 conservenblikken rundvleesblokjes (vers kan natuurlijk ook, maar duurt langer i.v.m. bakken)
 • 1 conservenblik kipfilet stukjes (vers kan natuurlijk ook, maar duurt langer i.v.m. bakken)
 • 3 eetlepels maizena
 • 3 eetlepels koud water
 • 3 eetlepels ketchup
 • 5 druppels tabasco
 • 200 gram geraspte smeltkaas naar keuze
 • Zout en peper naar smaak

Zelf poutine maken

Zelf poutine maken doe je zo:

Verhit de boter in een hapjespan en bak de ui glazig. Voeg vervolgens de knoflook en bloem toe op en roer op een matig vuur in ongeveer 2 minuten tot een roux. Voeg hier het vlees, de kip en de smeltkaas toe aan toe en breng het geheel heel langzaam aan de kook en laat het twee minuten sudderen.

Voeg de maïzena, het water, de ketchup en de tabasco toe en als laatste peper en zout naar smaak. Laat de saus ongeveer 5 minuten stoven.

Verdeel de poutine over de vier porties patat en smullen maar! Dit is Canadese haute cuisine ten top!