Poutine: geschiedenis en traditie, met lekker poutine recept voor thuis

zelf poutine maken poutine recept

Poutine (uitspraak: (/puːˈtiːn/ poo-TEEN met de klemtoon op Teen) is een typisch Canadees gerecht, oorspronkelijk uit de provincie Québec. Een poutine recept is gemaakt van friet met daarover een mengsel van gesmolten kaas en kwark, overgoten met een lichte, bruine jus. Het is zeg maar de Canadese variant van een Patatje Oorlog. Hoewel er eindeloos veel variaties zijn, gaan de meeste door als poutine.

Poutine is over het algemeen verkrijgbaar in heel Canada, zelfs in meer afgelegen gebieden in het noorden en net over de grens met de VS. Het wordt vaak verkocht als ‘vette hap’ in stadions en pubs in Canada. Zelfs wanneer je uit eten gaat, bijvoorbeeld bij Boston Pizza of een vergelijkbaar hamburgerrestaurant, is het heel normaal dat de serveerster vraagt of je jus bij je frietjes wilt. Let op, want dat is natuurlijk geen echte poutine, aangezien de gesmolten wrongel – een essentieel ingrediënt – meestal ontbreekt.

Een stukje geschiedenis

Men denkt dat het recept voor poutine is ontstaan op het platteland van Québec in de jaren 50 van de vorige eeuw. Verschillende provinciale gemeenschappen beweren dat poutine daar vandaan komt. Toch zijn er bedenkingen bij de theorie dat het gerecht oorspronkelijk uit Québec komt, omdat “chips, kaas en jus” al in 1901 in Noord-Engeland een bestaand gerecht was. Het vermoeden bestaat dus dat het moderne gerecht hierop is geïnspireerd en verder is geëvolueerd in de provincie Québec.

Een veelgehoorde anekdote is die van restauranthouder Fernand Lachance uit Warwick, Québec. Hij zou in 1957 hebben uitgeroepen: “Ca va faire une maudite poutine!” (“Het zal een verdomde puinhoop worden!”), toen hem werd gevraagd om een handvol kaaswrongel over de friet te gooien. Later werd de dikke jus toegevoegd om de frietjes langer warm te houden.

Canadese poutine recept gerecht

Waar ga je poutine eten?

Verspreid over Canada kun je op vele plaatsen poutine eten, maar het échte oorspronkelijke gerecht, zoals die bedoeld is te smaken, dat tref je uiteraard alleen aan in de ‘bakermat’: de provincie Québec! Met name Montreal en Québec City hebben zelfs ‘Poutineries’, restaurants die gespecialiseerd zijn.

Het restaurant dat ik je het meest kan aanraden is La Banquise in Montreal. Hier serveren ze maar liefst 30 poutinevarianten. Dit restaurant is 24/7 geopend en staat bekend als het beste poutinerestaurant van Canada. De topper bij La Banquise is de T-Rex, een massieve poutineschotel met een forse topping van gehakt, paprika en bacon. La Banquise is gevestigd op 994 rue Rachel Est.

Wil je liever zelf poutine maken? Dan heb ik ook onderstaand nog een berelekker poutine recept voor je!

Poutine eten in Nederland

In Nederland kun je natuurlijk lekker zelf gaan kokkerellen thuis, maar je kunt ook gaan eten in Lochem, bij Canadian Restaurant Mondani. Daar kun je de authentieke Canadese poutine eten, desgewenst met een heerlijk glas Canadese wijn. Naast poutine staan er natuurlijk nog veel meer overheerlijke Canadese gerechten op de kaart, zoals bizonpaté, elandbiefstuk en heerlijke vis- en kreeftgerechten.

Beste poutine recept

In de loop der tijd heb ik al vaak poutine gemaakt. De talloze variaties en subtiele verschillen in ingrediënten maken het mogelijk om je favoriete poutinerecept helemaal af te stemmenop jouw persoonlijke smaak. Er bestaat natuurlijk geen perfect ‘universeel’ recept, aangezien smaken nu eenmaal verschillen. Maar je kunt wel een goed basisrecept aanpassen aan je eigen voorkeuren. Persoonlijk vind ik het onderstaande recept voor poutine het lekkerst dat ik tot nu toe heb gemaakt.

Jus voor poutinerecept

Het volgende jusrecept is bedoeld voor twee personen. Als je al eerder poutine hebt gegeten, dan weet je dat de samenstelling van de jus van cruciaal belang is voor je smaakervaring. Een jus op basis van uitsluitend runderbouillon smaakt immers heel anders dan een jus op basis van kippenbouillon en smaakt veel ‘voller en zwaarder’.

Dit jusrecept voor poutine is een perfecte mix van kippen- en runderbouillon, niet te licht maar ook niet te zwaar van smaak. De jus bestaat voor 2/3 uit runderbouillon en voor 1/3 uit kippenbouillon. Ik vind het perfect, maar misschien moet je voor jouw persoonlijke smaak wat experimenteren, bijvoorbeeld 50/50.

Ingrediënten poutine jus:

  • 3 eetlepels maizena
  • 2 eetlepels water
  • 6 eetlepels ongezouten boter
  • 1/4 kopje bloem
  • 60 cl runderbouillon
  • 30 cl kippenbouillon
  • Peper, naar smaak

Hoe maak je jus voor poutine?

Ik heb hieronder een perfect poutine jusrecept voor je toegevoegd! Als je al vaker poutine hebt gegeten tijdens je vakantie in Canada, heb je waarschijnlijk al een breed scala aan jus-smaken ervaren. Sommige zijn duidelijk kip, andere zijn donker en stevig. Ik denk dat de perfecte ergens tussenin zit. Ik zocht naar de Frans-Canadese chef Ricardo voor een betrouwbaar en authentiek recept. Laten we eerlijk zijn, de Frans-Canadezen kennen poutine! Zijn jus is 2/3 runderbouillon en 1/3 kippenbouillon, voor een lichtere runderjus. Ik vind hem heerlijk!

Zelf poutine recept maken

Zelf een poutine recept maken is heel makkelijk. Bereid de jus voor: meng in een klein kommetje de maïzena en de twee eetlepels met water en zet deze even apart.

  1. Smelt de boter in een wokpan en voeg de bloem toe. Blijf goed roeren tot je een mooie gladde roux hebt. Kook het mengsel op een middelmatig pitje totdat deze goudbruin van kleur wordt.
  2. Voeg de runder- en kippenbouillon in de aangegeven verhouding toe en breng het mengsel al roerend met een garde weer aan de kook. Voeg de helft van het maizenamengsel toe en laat het geheel een paar minuutjes op een laag pitje sudderen. Als je de jus dikker wilt hebben, voeg dan meer van het maizenamengsel toe, maar doe dit heel voorzichtig want als de jus te dik wordt is er geen weg terug. Voeg wat peper naar smaakt toe. En proef tussendoor of er nog zout moet worden toegevoegd. Pas ook hier weer mee op want kant-en-klare bouillons uit de supermarkt zijn meestal al superzout!
  3. Houd de poutine jus nu warm op het kleinste pitje totdat de frietjes klaar zijn. Intussen kun je de wrongel in kleine stukjes of reepjes snijden.
  4. Persoonlijk vind ik poutine lekker met dikke Vlaamse frieten die lekker krokant zijn. De reden hiervoor is dat dun gesneden pinnetjes door de jus snel zompig worden, waardoor het resultaat dan meer een staafmixermaaltijd lijkt. Bak de frieten zoals gebruikelijk in de frietpan of in de air fryer.
  5. Poutine klaarmaken: leg een portie gebakken friet in een grote schone kom, schep er een soeplepel hete poutinejus overheen en schep de frietjes met een tang om, zodat alle frieten goed zijn omhuld met jus.
  6. Voeg vervolgens de in reepjes of klontjes gesneden wrongel toe over de hete jus en frietjes. Desgewenst kun je er nog wat gemalen peper overheen doen. Serveer onmiddellijk.
  7. Natuurlijk hoort er net als in Canada een bakje tomatenketchup bij. Eet smakelijk!!

Poutine maken recept voor thuis

Over de wrongel heb ik al diverse vragen gehad van bezoekers, dus vandaar dat ik het even wil toelichten.

Wat is wrongel?

Wrongel is de massa van eiwitten uit melk die samenklontert door stremsel of zuursel. Deze massa ontstaat tijdens het eerste stadium van kaasvorming en is wit van kleur. Om van deze wrongel kaas te maken, wordt het in een vochtdoorlatende doek gelegd en in een vorm geperst. Afhankelijk van hoe droog de kaas moet zijn, wordt de wrongel geperst om overtollig vocht te verwijderen.

Waar kan ik wrongel kopen?

In Canada is wrongel vaak te vinden in het versvak van de supermarkt, omdat het veel wordt gebruikt, met name voor het maken van poutine. In Nederland is het wat moeilijker verkrijgbaar. In reguliere supermarkten zul je het niet vinden. Op aanraden van de kaasboer heb ik contact opgenomen met een kaasboerderij, die me de eerste keer met opgetrokken wenkbrauwen een pond verkocht. “Wie koopt er nu wrongel?” Nou, ik dus! Omdat ik dol ben op echte Canadese poutine, geserveerd met een big gulp root beer en maple icecream als toetje! Er is geen betere manier om het Canadese vakantiegevoel op te roepen!

Veelgestelde vragen

Waar is de poutine jus van gemaakt? Recept

De ingrediënten voor zelfgemaakte poutine jus zijn boter, bloem en runder/kippenbouillon. Super eenvoudig dus! 

Smelt de ongezouten boter (zodat je zelf kan doseren hoe zout de saus wordt) in een pannetje, roer een gelijk deel bloem erdoor tot je een roux hebt.Boter: Gebruik ongezouten boter zodat je de hoeveelheid zout in de jus kunt regelen. Bloem: gelijke delen bloem en boter worden gecombineerd om een roux te maken. Dit is wat de jus zo dik en romig maakt! Voeg wat bouillon toe en eventueel weer wat bloem om de saus lekker dik te houden. Gebruik bij voorkeur een runderbouillon met weinig zout om een te zoute jus te voorkomen.

Wat is poutine precies?

Poutine is een typisch Canadees gerecht dat oorspronkelijk uit de provincie Quebec komt. Poutine is gemaakt van vers gesneden, knapperig gebakken frietjes met een volle, romige jus en afgetopt met kaaswrongel. Het gerecht verscheen voor het eerst in de jaren 50 in de landelijke snackbars in Québec. Door de tijd heen is het een iconisch symbool geworden van de provincie Québéc en wordt het door heel Canada geserveerd bij stadions, festivals, restaurants, take-away ketens en natuurlijk ook bij de Canadezen thuis. 

Als je in Canada op vakantie bent, dan moet je zeker een keertje poutine eten om een super Canadese ervaring op te doen.

Wat zijn de drie hoofdbestanddelen van poutine?

De drie hoofdingrediënten van poutine zijn knapperige frietjes, een dikke bruine jus en kaaswrongel.

Wat maakt een goede poutine?

Een goede poutine heeft licht knapperige frietjes die een goede bite geven wanneer je erop kauwt. De jus is dik en vol van smaak en de kaaswrongel is gesmolten. 

Wat is het verschil tussen poutine en jus?

Jus bestaat uit het vet en de sappen die vrijkomen wanneer je vlees bakt of braadt. Bij poutine kun je onderscheid maken tussen poutine en poutine-jus. Poutine is een volledig gerecht en de poutine-jus is een volle, romige saus, in feite een roux, die is aangemaakt met jus en bloem.

Waarom is poutine een must om te proberen?

Poutine is het iconische Canadese gerecht dat je moet hebben geprobeerd als je in Canada bent geweest. Het poutine recept is afkomstig uit de Franstalige provincie Quebec, maar is een populair gerecht geworden in heel Canada. Voor sommige mensen is poutine het ultieme troosteten. Hoewel het gerecht eruit ziet als een grote puinhoop, smaakt het toch heerlijk. Het wordt bij veel eetgelegenheden traditioneel geserveerd met diners, in fastfood restaurants, pubs, sportstadions en food vendor trucks.

Wat kan ik gebruiken voor poutine in plaats van kaaswrongel?

Als je geen kaaswrongel kunt krijgen, is de beste vervanging gescheurde stukken (niet kleingesneden) van een volvet blok mozzarella kaas. Verse mozzarella heeft een zachte, romige textuur die lijkt op kaaswrongel. Snijd de mozzarella gewoon in hapklare stukjes en strooi het over de frietjes en jus.

Daarnaast zijn er verschillende alternatieven die je kunt gebruiken in plaats van kaaswrongel in poutine.

Cottage cheese: Cottage cheese heeft een soortgelijke textuur als cheese curds, maar een mildere smaak. Verkruimel de kwark gewoon over de frietjes en de jus.

Geraspte cheddar kaas: Je kunt geraspte cheddar, monterey jack kaas, of een andere soort kaas gebruiken. Strooi gewoon de geraspte kaas over de frietjes en jus.

Tofu: Voor een veganistisch alternatief kun je verkruimelde tofu gebruiken als vervanging voor kaaswrongel. De tofu heeft niet dezelfde textuur als kaaswrongel, maar voegt wel een romig en eiwitrijk karakter toe aan het gerecht.

Kun je kalkoenjus gebruiken voor poutine?

Ja, voor poutine zijn er 1001 recepten en er bestaat eindeloos veel ruimte om een poutine recept samen te stellen dat 100% naar je eigen smaak is. Hoewel de meest gangbare poutine recepten op basis van runderbouillon zijn, kun je ook kippenbouillon, kalfsbouillon of kalkoenbouillon gebruiken.

Wat is poutine uit Canada?

Poutine is een typisch Canadees gerecht van frietjes met kaaswrongel en jus. Het verscheen voor het eerst in 1950 landelijke Québec snackbars en werd op grote schaal gepopulariseerd in heel Canada. Tijdens de jaren 90 werd het poutine gerecht ook buiten Canada steeds populairder, zoals in de VS en zelfs tot in Europa. In Canada zelf is poutine overal te vinden; van verfijnde menu’s in toprestaurants tot in de meeste fastfoodketens.

Wat serveer ik bij poutine?

  • Gehakte en gesauteerde champignons
  • Voorgekookt, versnipperd kreeftenvlees.
  • Pulled pork
  • Dun gesneden gerookt vlees
  • Gekookt spek.
  • Rundvlees
  • Verse groenten

Hoe lang kan poutine buiten de koelkast worden bewaard?

Poutine kan niet langer dan twee uur buiten de koelkast worden bewaard. Het gerecht bevat bederfelijke ingrediënten, zoals kaaswrongel en jus, die snel kunnen bederven als ze niet op een veilige temperatuur worden bewaard. Als de temperatuur hoger is dan 32°C, mag het niet langer dan 1 uur buiten staan. Bacteriën kunnen zich snel vermenigvuldigen op bederfelijke voedingsmiddelen die op kamertemperatuur worden bewaard en dat kan leiden tot voedselvergiftiging. Bewaar poutine dus in de koelkast en als je het niet meteen opeet. Zijn de restjes langer dan twee uur op kamertemperatuur geweest, dan is het verstandiger deze weg te gooien.

Waarom wordt het poutine genoemd?

Algemeen wordt aangenomen dat het woord poutine afkomstig is van het Engelse woord pudding (net zoals in het Frans was, pouding) dat wordt gebruikt om een mengsel van verschillende voedingsmiddelen aan te duiden. In Québec is de term ‘poutine’ straattaal voor rommel.

Wat is witte cheddar kaaswrongel voor poutine?

De typische cheese curds voor poutine zijn in Canada een heel gangbaar product in de supermarkt. De superjonge cheddarkaas ontstaat wanneer verse melk wordt geslingerd en de vettige delen door hun hogere gewicht naar de buitenkant van de trommel slingeren. 

Hoe werd poutine uitgevonden?

Er zijn meerdere theorieën over het ontstaan van poutine. Sommige daarvan gaan terug naar de tijd van de Franse kolonisten, maar over het algemeen wordt aangenomen dat poutine werd uitgevonden in 1957, toen de trucker Fernand Lachance vroeg om kaaswrongel toe te voegen aan zijn frietjes in Warwick, Quebec. Het woord “poutine” is Quebec straattaal voor “puinhoop”, want zo ziet poutine er inderdaad uit.

Hoe smaakt poutine?

De beste manier om de smaak van poutine te omschrijven is om deze te vergelijken met aardappelpuree en jus, maar dan met een upgrade door toevoeging van kaaswrongel en knapperige frietjes in plaats van aardappelpuree.

Wat is een goede vervanging voor kaaswrongel?

De beste vervanger voor kaaswrongel die je gebruikt voor poutine, is mozzarella. De belangrijkste reden hiervoor is dat mozzarella erg lijkt op kaaswrongel. In Nederland is het best lastig om aan kaaswrongel te komen. Je kunt erom vragen bij de kaasboer of het bij een kaasboerderij proberen.

Kun je poutine opnieuw opwarmen?

Ja, je kunt poutine opnieuw opwarmen als je over hebt. Je kunt het geheel het makkelijkst in de airfryer plaatsen, zorg dat als je de frietjes mee opwarmt, dan eventueel vocht kan afdruipen, want anders worden je frietjes klef. Als je alleen de jus wilt opwarmen en verse friet wilt maken, dan kun je de jus in een steelpannetje opwarmen. Vervolgens plaats je de frietjes met jus en kaaswrongel 10 minuten onder de grill tot alles door en door warm is. 

Kunnen vegetariërs poutine eten?

Bouillon is natuurlijk afkomstig van dieren, dus vegetariërs kunnen gewoon poutine eten. Voor veganisten geldt dat ze alleen een alternatieve variatie van poutine kunnen eten, aangezien er natuurlijk dierlijke ingrediënten in zitten. . Gelukkig zijn er ook vegetarische poutine recepten. Wanneer je echter veganistisch bent, dan wordt het wel een uitdaging, aangezien ook de kaaswrongel niet veganistisch is. 

Is poutine een bijgerecht of een hoofdgerecht?

Theoretisch is poutine een bijgerecht. Door de enorme hoeveelheid calorieën en de vette jus, is het gerecht eigenlijk zo zwaar dat je het wel een hoofdgerecht kunt noemen. In restaurants wordt poutine meestal in een relatief kleine portie geserveerd als bijgerecht. 

Welke poutine is het lekkerst?

De beste poutine in Canada vind je in de volgende eetgelegenheden:

  • La Banquise – Montreal, Quebec
  • Au Pied de Cochon – Montreal, Quebec
  • Whistle Stop Café – Peterborough, Ontario
  • Willy’s Fresh Cut – Halifax, Nova Scotia
  • Nom Nom Nom – Toronto, Ontario
  • 514 Poutine – Canmore, Alberta
  • Big Red’s Poutine – Maple Ridge, British Columbia
  • Fritz European Fry House – Vancouver, British Columbia
Wij maken gebruik van cookies